Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Όμικρον 2 / Εντοπίστηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα της υποπαραλλαγής στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όμικρον 2 / Εντοπίστηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα της υποπαραλλαγής στην Ελλάδα

κορωνοϊός
πηγή φωτό pixabay

Τα δύο πρώτα  κρούσματα της υποπαραλλαγής Όμικρον 2 εντοπίστηκαν στη χώρα μας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα δύο περιστατικά ΒΑ.2 ή 21L έχουν εντοπιστεί σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που έχουν ιχνηλατηθεί και βρίσκονται σε απομόνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν σε ελέγχους που έγιναν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Τα δείγματα των ταξιδιωτών έχουν σταλεί προς γονιδιωματική ανάλυση, στο ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επισημαίνεται ότι οι επιστήμονες έχουν ήδη από τον Δεκέμβριο προσδιορίσει κλάδους της παραλλαγής Όμικρον, εκ των οποίων ο δεύτερος, B.1.1.529.2, φαίνεται να έχει χαρακτηριστικά που τον κάνουν να διαφεύγει του εντοπισμού με κάποιες από τις κλασικές μεθόδους. Όπως έχει αναφέρει ο Guardian, ενώ έχει πολλές μεταλλάξεις κοινές με την «κλασική» Όμικρον, λείπει μία συγκεκριμένη γενετική αλλαγή που κάνει μη αποτελεσματικά τα συμβατικά PCR τεστ στον προσδιορισμό της.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης επισημαίνοντας πως είναι πιθανό να υπάρχει ακόμη πιο μεταδοτικό στέλεχος ενώ επεσήμανε ότι είναι έντονη η υποτροπή της πανδημίας παγκοσμίως.

Να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιοκρίνης, χαρακτήρισε την υποπαραλλαγή Όμικρον 2   stealth  και κρυφό κλάδο, επειδή έχει μια μετάλλαξη στην θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιούμε για την ανίχνευσή του.. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL