Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ρένα Δούρου / Αντέκρουσε πλήρως όλες τις κατηγορίες για την τραγωδία της Μάνδρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρένα Δούρου / Αντέκρουσε πλήρως όλες τις κατηγορίες για την τραγωδία της Μάνδρας

Δούρου
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/intime news

Σημείο προς σημείο αντέκρουσε όλες τις, πλημμεληματικού χαρακτήρα, κατηγορίες που της αποδίδονται για την τραγωδία της Μάνδρας, η Ρένα Δούρου, η οποία ολοκλήρωσε την απολογία της σήμερα το απόγευμα. Η ίδια επεσήμανε ότι έχει αναλάβει πλήρως την πολιτική ευθύνη αν υπάρχει που όμως δεν έχει σχέση με την ποινική.

Η Ρένα Δούρου αναφέρθηκε στη λειτουργία της Περιφερειακής Διοίκησης, περιγράφοντας το πλέγμα αρμοδιοτήτων και εξηγώντας εκτενώς τις διαδικασίες υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων.

Διευκρίνισε έτσι ότι το συγκεκριμένο αντιπλημμυρικό στη Μάνδρα είναι «η επιτομή του έργου που δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος» ενώ παρουσίασε αναλυτικά το χρονολόγιο του έργου την περίοδο της Διοίκησης της Δύναμης Ζωής, υπογραμμίζοντας το τεράστιο ψέμα ότι η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής άφησε στα συρτάρια δήθεν ώριμη μελέτη που θα είχε σώσει την πόλη της Μάνδρας.

«Ουδέν ψευδέστερο από τα περί δήθεν ώριμης μελέτης που εμείς θάψαμε», παρατήρησε, εξηγώντας ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ταύτιζαν εσκεμμένα την παραλαβή της μελέτης, η οποία λέγεται προσωρινή παραλαβή, με την ωριμότητα της, για να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις. Πρόσθεσε δε ότι η σχετική μελέτη έγινε ώριμη, μετά την επικύρωση των οριογραμμών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και μάλιστα όταν εκδόθηκε η βεβαίωση παραλαβής της δηλαδή στις 12 Φεβρουαρίου του 2016.

Η ίδια υπογράμμισε ότι η αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής αποτελούσε, όπως τεκμαίρεται από το πρόγραμμα των 163 αντιπλημμυρικών έργων, βασική προτεραιότητα της Διοίκησης της Δύναμης Ζωής στην Περιφέρεια Αττικής. Αντέκρουσε όλες τις κατηγορίες περί αμέλειας και παραλείψεων, παρατηρώντας ότι η υπαρκτή κλιματική κρίση πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, «όπως ακριβώς έκανε η Διοίκησή μας, με τα αντιπλημμυρικά έργα μας καθώς και τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής σε διεθνή και ευρωπαϊκά fora».

«Σήμερα, 4 και πλέον χρόνια μετά, στο δικό μου ερώτημα: “Γυρίζοντας το χρόνο πίσω στην 1η Σεπτεμβρίου του 2014 που ανέλαβα μέχρι το τραγικό πρωινό της 15 Νοεμβρίου 2017, τι θα ήταν αυτό που έπρεπε και μπορούσα ως Περιφερειάρχης, λειτουργώντας, όπως μου επέβαλε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, να πράξω διαφορετικά και που θα άλλαζε την εξέλιξη των πραγμάτων και θα απέτρεπε την καταστροφή; Η απάντηση δεν είναι άλλη πέρα από αυτή που εκτενώς σας ανέπτυξα στην απολογία μου. Και η οποία, θεωρώ ότι αποδόμησε, σημείο προς σημείο, τεκμηριωμένα, το συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Αποδεικνύοντας, πέρα από κάθε αμφιβολία, τη σαθρή του θεμελίωση, το νομικά αβάσιμο χαρακτήρα του, και – να μου επιτρέψετε – την ασύγγνωστη προχειρότητά του”, παρατήρησε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, κλείνοντας την απολογία της η Ρένα Δούρου.

«Υπάρχουν ευθύνες, όχι όμως να θυσιαστεί κάποιος σαν άλλη Ιφιγένεια»

«Στέκομαι μπροστά σας για ευθύνες που δεν μου αναλογούν. Η θεομηνία στη Μάνδρα ήταν μία πρωτοφανής καταστροφή, μία τραγωδία που μας συγκλόνισε όλους», ανέφερε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο η πρώην περιφερειάρχης Αττικής.

Η Ρένα Δούρου είπε στους δικαστές ότι αναλαμβάνει την πολιτική αλλά όχι την ποινική ευθύνη για την πλημμύρα που έπληξε την Μάνδρα το πρωί της 15ης Νοεμβρίου 2017: «Το να αναζητείς ευθύνη άλλων στον περιφερειάρχη παραβιάζει την αρχή της ασφάλειας και της νομιμότητας, ωστόσο θα αναφερθώ στην κατηγορία μία προς μία γιατί θέλω να τις αντικρούσω μία προς μία. Παρ' όλο που δεν ήταν δική μου αρμοδιότητα, στέκομαι απέναντί σας έχοντας αναλάβει την πολιτική ευθύνη του περιφερειάρχη, ουδέποτε ανθίσταμαι σε αυτήν, αλλά η πολιτική ευθύνη δεν συνεπάγεται ποινική ευθύνη. Αν πραγματικά υπάρχουν αμέλεια ή παραλείψεις άλλων, αυτοί να αναλάβουν την ποινική ευθύνη και εγώ την πολιτική για τις πράξεις τους».

Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής σημείωσε ότι πως η θεομηνία στη Μάνδρα ήταν πρωτοφανής καταστροφή, την οποία, όπως είπε, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας χαρακτήρισε όταν κατέθεσε στο δικαστήριο «αρχή της κλιματικής αλλαγής». Η ίδια συμπλήρωσε: «Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν σε μια τέτοια υπόθεση ευθύνες, όχι όμως σώνει και καλά να θυσιαστεί κάποιος σαν άλλη Ιφιγένεια».

Η Ρένα Δούρου μάλιστα επισήμανε ότι δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει ως άλλοθι την «κλιματική κρίση», σημειώνοντας πως επί θητείας της είτε έγιναν είτε δρομολογήθηκαν και βρίσκονταν σε εξέλιξη 163 αντιπλημμυρικά έργα ύψους μισού δισ. ευρώ.

«Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει "ο μέσος συνετός άνθρωπος;"» αναρωτήθηκε και παρέπεμψε στην κατάθεση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα: «Ήρθε μπροστά σας ο κ. Τζιτζικώστας και σας περιέγραψε ότι όλοι οι περιφερειάρχες γνωρίζουν την εικόνα, αλλά θα ήταν αδύνατο να γνωρίζουν το κάθε έργο ξεχωριστά και τεχνικές λεπτομέρειες. Για το συγκεκριμένο έργο δεν μου αναφέρθηκε ποτέ ζήτημα καθυστέρησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι λέω πως φταίει κάποιος άλλος από τις τεχνικές υπηρεσίες, γιατί αν πάρουμε τις ημερομηνίες δεν υπήρξε καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου. Ουδέποτε για το συγκεκριμένο έργο δηλώθηκε ή υπήρξε καθυστέρηση, αφού κανείς από την πυραμίδα δεν ήρθε να μου πει ότι καθυστερεί».

Όπως εξήγησε η Ρ. Δούρου, «το κατηγορητήριο μιλάει για παράλειψή μου από την 1η Σεπτεμβρίου του 2014, δηλαδή μόλις μπήκα στο γραφείο μου και με κατηγορεί για μια μελέτη την οποία έπρεπε να ελέγξω επειδή δεν ήταν σωστά τα όρια από τον μελετητή».

 «Υπάρχει η αίσθηση ότι ο περιφερειάρχης είναι ο απόλυτος άρχοντας. Όμως, υπάρχουν όργανα που τον ελέγχουν για να μη γίνει ένας ανεύθυνος μικρός πρωθυπουργός» πρόσθεσε η επικεφαλής της Δύναμης Ζωής.

Η ίδια υπενθύμισε ότι το φυσικό φαινόμενο που έπληξε τη Δυτική Αττική, ειδικά την περιοχή της Μάνδρας, ήταν βίαιο και, μάλιστα, και την σφοδρότητά του δεν προέβλεψαν τότε οι ειδικοί επιστήμονες.

Η Ρένα Δούρου πάντως, είχε ξεκαθαρίσει με δήλωσή της ότι είναι έτοιμη και με στοιχεία να συμβάλλει «ενεργά με την πλήρη παράθεση όλων των στοιχείων, προκειμένου να λάμψει αλήθεια για τις διαχρονικές ευθύνες όσων ενέχονται για την τραγωδία στην Μάνδρα».

«Είναι σημαντική ημέρα για την ίδια την αποκατάσταση της αλήθειας τόσο για τα ίδια τα θύματα και τις οικογένειές τους όσο και απέναντι στην ανελέητη απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρα εναντίον μου τα τελευταία τέσσερα χρόνια από τους πολιτικούς μας αντιπάλους που με στοχοποίησαν, εργαλειοποιώντας την απώλεια ανθρώπινων ζωών».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL