Καλλιτέχνες / Αψήφησαν τη βροχή και ζήτησαν στήριξη για να μπορέσουν να ζήσουν

Καλλιτέχνες / Αψήφησαν τη βροχή και ζήτησαν στήριξη για να μπορέσουν να ζήσουν

Με τρομπέτες, κιθάρες και τύμπανα ανά χείρας οι άνθρωποι του πολιτισμού βγήκαν χθες ξανά στον δρόμο, αψηφώντας την ισχυρή βροχόπτωση, με σκοπό, στο πλαίσιο του παγκαλλιτεχνικού συλλαλητηρίου, να κάνουν ξανά ορατά τα εργασιακά ζητήματα του κλάδου. Ενός κλάδου από τους πλέον πληττόμενους, καθώς, όπως εξηγούν, ενώ θεωρείται ότι παραμένει ανοιχτός, στην πραγματικότητα για μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων δεν υπάρχει η δυνατότητα εργασίας.

«Πραγματοποιήσαμε αυτή την κινητοποίηση γιατί ο πολιτισμός είναι πάντα αυτός που υφίσταται όλη την πίεση της πανδημίας, κλείνει πρώτος και ανοίγει τελευταίος» μας είπε η Μαργαρίτα Συγγενιώτου, υπεύθυνη επικοινωνίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος. Δίπλα και γύρω της, στο πανό που κρατούσαν με τη ρήση του Μπρεχτ «Ο πολιτισμός σώζεται όταν σώζονται οι άνθρωποι», βρίσκονταν άνθρωποι όλων των ηλικιών και εργαζόμενοι απ’ όλα τα μήκη και πλάτη των τεχνών.

Συνολικά 49 σωματεία συμμετείχαν στη διαδήλωση απλώνοντας αρχικά τα πανό τους στα πλατύσκαλα των Προπυλαίων και στη συνέχεια πραγματοποιώντας πορεία προς το Σύνταγμα, όπου κατέληξαν στη Βουλή. Εκεί σχημάτισαν έναν κύκλο και οι μουσικοί έπαιξαν τραγούδια άλλης εποχής, τα οποία προσάρμοσαν στην περίσταση. «Πάρε ντεπόν κι έλα χωρίς λόγια πολλά - αλλιώς σε βλέπω να ψάχνεις για δουλειά» έλεγαν οι στίχοι του παραφρασμένου ρεμπέτικου από το 1947 «Πάρε καρότσα κι έλα».

Πάνω από 25 θέατρα κλειστά

«Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο της λαίλαπας του κορωνοϊού, με την κυβέρνηση ν’ αδιαφορεί για το κλείσιμο των θεάτρων, των μουσικών σκηνών.  Έδωσαν ένα μικρό επίδομα τον Ιανουάριο στους μουσικούς που αναγκαστικά τους σταματήσανε. Οι υπόλοιποι που σταματάμε από μόνοι μας, αφού δεν μπορούν να συνεχίσουν τα θέατρα λόγω έλλειψης κοινού, γιατί το κοινό έχει τρομοκρατηθεί πλέον, παρότι είναι ασφαλές μες στα θέατρα, δεν λαμβάνουμε στήριξη» δήλωσε στην «Α» ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας και πρόσθεσε:

«Το πρόβλημα είναι μέσα στις σκηνές των θεάτρων. Οι ηθοποιοί είμαστε απροστάτευτοι, δεν φοράμε μάσκες γιατί δεν γίνεται να παίζεις θέατρο με μάσκα και έτσι μεταδόθηκε ο κορωνοϊός από τον έναν στον άλλον και φτάσαμε στο σημείο να κλείσουν πάνω από 25 θέατρα και πάνω από 35 παραστάσεις να μην παίζονται και κάποιοι επιχειρηματίες, βρίσκοντας αφορμή τον κορωνοϊό, σταματούν τελείως τις παραστάσεις και δεν θα συνεχιστούν».

Στον δρόμο για το Σύνταγμα οι διαδηλωτές έκαναν πρώτα μια στάση στο υπουργείο Εργασίας. Εκεί επέδωσαν τη μακρά λίστα των αιτημάτων τους, όπου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

α. Την παροχή «δυνατότητας σε όλους τους χώρους να μπαίνουν -για όσο διάστημα απαιτείται- σε καθεστώς αναστολής ως ‘πληττόμενες επιχειρήσεις’, σε περίπτωση κρούσματος ή συρροής κρουσμάτων, ώστε να καλύπτονται οι συνάδελφοι που νοσούν, αλλά και αυτοί που δεν νοσούν και τίθενται αναγκαστικά σε αργία μέχρι να ολοκληρωθεί η καραντίνα των υπολοίπων συναδέλφων».

β. «Αποζημιώσεις μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών από τον Αύγουστο του 2021 και έπειτα, καθώς ποτέ έως τώρα ο πολιτισμός δεν λειτούργησε ως μη πληττόμενος (διαχωρισμοί κοινού, αποκλεισμός μη εμβολιασμένων θεατών, ποσοστώσεις πληρότητας, γενικευμένος φόβος κοινού, αυξημένα κόστη υγειονομικής φροντίδας για τις παραγωγές, απαγόρευση παραστάσεων για σχολεία, τοπικά lockdown, πρόσφατες ματαιώσεις δημόσιων εκδηλώσεων)».

γ) «Επιδότηση ενοικίου μαζί με τις μονομερείς δηλώσεις μέσω του Μητρώου. Προστατευτικό πλαίσιο αντιμετώπισης του κύματος ακρίβειας και επιδότηση για τις ενεργειακές ανάγκες των νοικοκυριών. Αποκατάσταση του παράλογου αποκλεισμού όσων ενεγράφησαν στο μητρώο καλλιτεχνών μετά τις 10.1.2020».

Εξηγώντας τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό, ο Σπ. Μπιμπίλας ανέφερε ότι, ενώ «βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο της λαίλαπας του κορωνοϊού, η κυβέρνηση αδιαφορεί για το κλείσιμο των θεάτρων και των μουσικών σκηνών.  Έδωσαν ένα μικρό επίδομα τον Ιανουάριο στους μουσικούς που αναγκαστικά τους σταματήσανε.  Όταν το κράτος δεν σου παρέχει δωρεάν τα self tests και τα μοριακά σε εργαζόμενους που παίρνουν 350 ευρώ λόγω του Μνημονίου.  Όταν αναγκάζονται από τα 350 ευρώ να πληρώνουν μάσκες, να πληρώνουν μοριακά, να πληρώνουν τα rapid, πείτε μου πώς θα ζήσει από εδώ και πέρα και χωρίς επιδότηση από το κράτος».

Σ. Αναγνωστοπούλου: Ζήτημα επιβίωσης

Παρόντες στην κινητοποίηση ήταν εκπρόσωποι από το σύνολο των κομμάτων της Αριστεράς. «Ζητούμε, και το ζητούμε ως κόμμα εδώ και πάρα πολύ καιρό, μέτρα στήριξης καθολικά για όλο τον κόσμο, ζητούμε σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με τους αρμόδιους υπουργούς Μενδώνη - Χατζηδάκη, της επιτροπής λοιμωξιολόγων και εκπροσώπων από τον χώρο των εργαζομένων στον πολιτισμό, για να συζητήσουμε για το πώς ο χώρος του πολιτισμού μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια. Το έχουμε ζητήσει τρεις φορές, δεν έχει γίνει ποτέ. Είναι θέμα επιβίωσης πια. Και για τον κόσμο του πολιτισμού, αλλά και για εμάς που δεν μπορούμε να στερούμαστε τη μουσική και τις τέχνες γενικότερα» τόνισε με δηλώσεις της στην «Α» η τομεάρχης Πολιτισμού Σία Αναγνωστοπούλου.

Δίπλα της, στο πανό της ΠΟΘΑ, ήταν ακόμη από το ΜέΡΑ 25 οι Κρίτων Αρσένης και Κλέων Γρηγοριάδης. Παρών στην κινητοποίηση ήταν και ο Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ.

Τα αιτήματα κατατέθηκαν, δι’ επιστολής, και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπως ανακοίνωσε από το βήμα που στήθηκε προσωρινά έξω από τη Βουλή ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου.

«Ζητούμε ταυτόχρονα μέτρα στήριξης με δωρεάν τεστ, ώστε να γίνεται ιχνηλάτηση. Ζητούμε μέτρα στήριξης του ΕΣΥ, προσλήψεις, ζητούμε μέτρα για την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ και των τάξεων στα σχολεία. Είμαστε και θα παραμείνουμε εδώ.  Έχουμε μια δύσκολη περίοδο να διανύσουμε ακόμα, αυτή την περίοδο θα τη διανύσουμε αγωνιστικά».