Πετρέλαια Καβάλας / Οι διώξεις και τα ΜΑΤ δεν τρόμαξαν τους εργαζόμενους

Πετρέλαια Καβάλας / Οι διώξεις και τα ΜΑΤ δεν τρόμαξαν τους εργαζόμενους

Μηνύσεις, ΜΑΤ και διώξεις είναι η «συνταγή» για να επιβάλει τα αντεργατικά της σχέδια στα Πετρέλαια Καβάλας η εργοδότρια εταιρεία Energean, η οποία θέλει και να προβάλλεται ως «ισχυρός» παίκτης στον τομέα της ενέργειας, που έχει λάβει και 100 εκατ. ευρώ οικονομική ενίσχυση με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και τις πλάτες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Από τον περασμένο Αύγουστο οι εργαζόμενοι αντιστέκονται και βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για να εξασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους και αξιοπρεπείς αμοιβές. Η διοίκηση της εταιρείας έκανε σαφές ότι το σχέδιο «αναδιοργάνωσης» προβλέπει μεγάλο «ψαλίδισμα» στο εργατικό κόστος. Αθρόες απολύσεις, διαθεσιμότητες και απασχόληση φθηνών εργολαβικών εργαζομένων ήταν και παραμένει ο σχεδιασμός της.

Την περασμένη Τρίτη, και πριν ακόμη βγει το φως της ημέρας στις χερσαίες εγκαταστάσεις της εταιρείας, στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, είδαμε το πρωτοφανές: τα ΜΑΤ να αναλαμβάνουν να καταστείλουν τον αγώνα των εργαζόμενων. Εισέβαλαν στον χώρο, τον οποίο όλους αυτούς τους μήνες περιφρουρούσαν οι εργαζόμενοι για λόγους ασφάλειας, και εξαπέλυσαν επίθεση με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.  Έκαναν σταδιακά και 17 συλλήψεις εργαζομένων, ανάμεσά τους και τα επτά μέλη της διοίκησης του σωματείου... Πρωτόγνωρο και αυτό.

Μια πρώτη νίκη

Η Δικαιοσύνη, ωστόσο, δεν θέλησε να «σφραγίσει» την ποινικοποίηση του αγώνα των εργαζόμενων και δεν ασκήθηκαν διώξεις εις βάρος τους. Και οι 17 αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί αν το σχέδιο ασφάλειας για τις εγκαταστάσεις, όπως «αναδιαμορφώθηκε» μονομερώς από την εταιρεία, δεν είναι σύννομο.

Για τα κενά ασφάλειας οι εργαζόμενοι έκαναν συγκεκριμένες καταγγελίες, και μάλιστα κλιμάκιο του υπουργείου Ενέργειας ανέλαβε να διερευνήσει αν ευσταθούν. Αλλά πριν καν βγει το πόρισμα του κλιμακίου, η εταιρεία έστειλε τα ΜΑΤ για να εκδιώξουν βίαια τους εργαζόμενους, κατ’ αυτήν «καταληψίες».

Οι εργαζόμενοι δεν φαίνεται να τρόμαξαν ούτε από τις μηνύσεις ούτε από την απόβαση των ΜΑΤ και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Στο πλευρό τους έχουν την κοινωνία της Καβάλας, ενώ η εταιρεία εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει τις διώξεις και να επιβάλει τον εργασιακό της μεσαίωνα...