Οι γιορτές

Οι γιορτές

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν μια συνήθεια που αφορούσε κατά βάση τους μεγάλους. Η απόδειξη γι’ αυτό ήταν απόλυτα προφανής σε όλη την παρέα που συζητούσε τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής, πίσω από τη σχολική μπασκέτα, αναμένοντας την απόφαση του γυμνασιάρχη για το εάν τελικά θα γίνει μάθημα ή όχι λόγω των κρουσμάτων στο τμήμα.

Δεν τους ένοιαζε πολύ, αφού, έτσι και αλλιώς, η τελευταία ημέρα στο σχολείο μοιάζει περισσότερο με παιδικό πάρτι που έχουν αποφασίσει οι μεγάλοι να το χαλάσουν με συμβουλές για την επιμέλεια, τις επαναλήψεις και τα εξωσχολικά βιβλία, που κανένας δεν καταλάβαινε γιατί έπρεπε να τα διαβάσουν αφού στο YouTube έχει όλη την ιστορία σε βιντεάκια.

Άσε που κάθε φορά κατέληγαν με την ίδια φράση: καλές γιορτές και καλή ξεκούραση. Οι μεγάλοι ήταν αναξιόπιστοι! Γνώριζαν πως δεν θα ξεκουράζονταν εάν ακολουθούσαν τις διδασκαλικές προτροπές.

Από την άλλη, η άποψη ότι τα Χριστούγεννα ήταν μια γιορτή για τα παιδιά δημιουργούσε έντονο προβληματισμό για την ειλικρίνεια των μεγάλων. Το μόνο που κέρδιζαν τα παιδιά ήταν η αγγαρεία του ξεπακεταρίσματος των στολιδιών από τόνους εφημερίδας που γέμιζαν το σαλόνι. Έπειτα μάλιστα έπρεπε να τα ξαναβάλουν στα χαρτόκουτα και να βοηθήσουν να ξανατοποθετηθούν στη θέση τους, για να ανοίξει επιτέλους ο διάδρομος και να βγει από την “τιμωρία” του υπνοδωματίου το τάμπλετ.

Μετά, όλη αυτή η αναμονή με τα τυλιγμένα δώρα κάτω από το δέντρο να περιμένουν τον θηρευτή μπόμπιρα να τα ξεσκίσει με τα ζουμπουρλά του δάχτυλα για να αποκαλυφθεί το περιεχόμενό τους. Άλλα χαρτιά πάλι και από εκεί.

Και ως να μην έφταναν όλα αυτά, θα έπρεπε να ανεχθούν και όλους αυτούς του συγγενείς που θα συζητούν όλη την ημέρα για τα εμβόλια, τα νέα μέτρα, το πόσο ακρίβηνε το ρεύμα, την ίδια ώρα που θα αναβοσβήνουν τα λαμπάκια στο δέντρο και οι γιρλάντες στο μπαλκόνι. Και επιπλέον να τους τσιμπάνε τα μάγουλα και να τους κάνουν τις ίδιες ερωτήσεις που έχουν απάντηση πάντα νούμερα, πόσο χρονών είσαι... τι τάξη πας... και με το ετήσιο συμπέρασμα: βρε πως μεγάλωσες!

Βέβαια οι μεγάλοι δεν είναι μόνο αναξιόπιστοι και αντιφατικοί στις γιορτές αλλά και κουτοί. Αφού σε λίγες ημέρες, στο τέλος του χρόνου, κάνουν τα πάντα για να αποδείξουν ότι δεν είναι τόσο σοβαροί όσο λένε όλο τον χρόνο. Και αν δεν πιστεύετε αυτή τη διαπίστωση που κάνουν οι μικροί, παρακολουθήστε τους πώς κάνουν μπροστά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο που υποτίθεται ότι είναι για τα παιδιά...

Καλά Χριστούγεννα