Εμβολιασμός / Ο ορισμός του σαμποτέρ

Εμβολιασμός / Ο ορισμός του σαμποτέρ

Όσο πιο σκληροί είμαστε και όσο περισσότερες υποχρεωτικότητες βάζουμε, τόσο μεγαλύτερες αντιδράσεις προκαλεί αυτό, σημείωνε ο πρωθυπουργός στις 3 Νοεμβρίου μιλώντας στο Mega. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο  Άδωνις Γεωργιάδης είχε ξεκαθαρίσει στον ΣΚΑΪ ότι υπάρχει θέμα δημοκρατίας. «Το δημοκρατικό κράτος δεν μπορεί να βάλει κάποιον με το ζόρι να εμβολιαστεί».

Και ο Θάνος Πλεύρης είχε αποκλείσει αυτή την εξέλιξη: «Κάποιος που προτείνει ότι άνω των 60 να έχουμε υποχρεωτικό εμβολιασμό πρέπει να μας πει: Εννοεί ότι θα πηγαίνουμε με τη σύριγγα και θα τον εμβολιάζουμε θέλει - δεν θέλει; Εννοεί ότι θα έρθουμε να του πούμε ότι εσύ που δεν εμβολιάζεσαι άνω των 60 δεν θα παίρνεις τα άλλα φάρμακά σου και θα τα πληρώνεις;».

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, μήπως ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων παραδέχεται έλλειμα δημοκρατίας στη χώρα; Επίσης, εφόσον ο υπουργός Υγείας επικαλέστηκε στην παραπάνω αναφορά του την ιδιότητα του νομικού, υπονοεί ότι η κυβέρνηση διαταράσσει τις συνταγματικές ισορροπίες;

Σε κάθε περίπτωση, η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους άνω των 60 και -κυρίως- το χαράτσι των 100 ευρώ λειτουργούν εκ νέου ως μέτρο διχασμού και όχι ως κίνητρο εμβολιασμού. Νωπές είναι, εξάλλου, οι μνήμες από τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες δεν είχαν ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Αντιθέτως, περισσότερο σκλήρυναν τη στάση τους οι ανεμβολίαστοι παρά αμβλύνθηκαν οι διαφωνίες τους. Αυτό είναι συνέπεια της «τιμωρητικής» πολιτικής και της υποβάθμισης μίας θετικής καμπάνιας που μόνο ένας σαμποτέρ της Υγείας θα ακολουθούσε...

Κανείς άλλος στην Ευρώπη

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν φημίζεται για την πρωτοπορία στις αποφάσεις για τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Συνήθως ακολουθεί τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το Μαξίμου αποφάσισε να πρωτοτυπήσει. Η πλειοψηφία των δυτικών χωρών εφαρμόζουν υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς (όπως και εμείς) και ορισμένες σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους (π.χ. Δημόσιο, αστυνομία). Μόνο η Αυστρία αναμένεται να εφαρμόσει υποχρεωτικότητα με σκληρές ποινές, αλλά για όλους τους πολίτες άνω των 12 ετών και από την 1η Φεβρουαρίου του 2022. Προς υποχρεωτικό εμβολιασμό από τον Φεβρουάριο οδεύει η Γερμανία, χωρίς όμως πρόστιμο, αλλά με περιορισμούς.

Αντίβαρο τα ουσιώδη μέτρα

Τι θα έπρεπε όμως να γίνει; Η απάντηση είναι απλή, αλλά προκαλεί αλλεργία στην κυβέρνηση:  Ό,τι δεν έχει γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα. Την ώρα που μειώνονται κατά 820 εκατ. ευρώ οι δαπάνες για την Υγεία, είναι απαραίτητες οι προσλήψεις στο ΕΣΥ. Για να αντέξει αυτό, χρειάζεται επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, αφού, και όλοι να εμβολιαστούν αύριο, η προστασία χτίζεται μετά από τουλάχιστον έναν μήνα.

Παράλληλα, είναι αναγκαίο ένα restart στον εμβολιασμό με σοβαρή θετική καμπάνια και λήξη του πιστοποιητικού στους 7 μήνες για τους άνω των 60.

Επίσης, από τη στιγμή που κολλούν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, πρέπει να γίνεται έλεγχος με δωρεάν μαζικά τεστ σε όλους. Η κυβέρνηση οφείλει να βάλει στο στόχαστρό της τις εστίες υπερμετάδοσης. Δηλαδή να μειωθούν οι μαθητές στις τάξεις και να αλλάξει το πρωτόκολλο του 50%+1, να εφαρμοστούν μέτρα στις εκκλησίες, όπου δίνουν το «παρών» κυρίως ηλικιωμένοι, να αυξηθούν τα δρομολόγια των ΜΜΜ και να επανέλθουν το κυλιόμενο ωράριο και η τηλεργασία όπου είναι εφικτό.

Τέλος, όσο απρόθυμα κι αν είναι, τα «γαλάζια» στελέχη έχουν ευθύνη να πάρουν αποφάσεις για τους ανεμβολίαστους σε αστυνομία και σώματα ασφαλείας, καθώς είναι ο βασικός ελεγκτικός μηχανισμός για την τήρηση των μέτρων. Κι ας μην υπάρχουν έρευνες...

Από την ενθάρρυνση στην καταστολή

«Πρόκειται για επιλογές ενθαρρυντικές και όχι κατασταλτικές. Με διάθεση πειθούς και όχι αντιπαράθεσης που γεννάει διχασμούς και κοινωνικούς αυτοματισμούς. Η προτροπή και η ενθάρρυνση έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τους γενικούς αφορισμούς περί υποχρεωτικότητας». Διάγγελμα, Κυριάκος Μητσοτάκης, 18 Νοεμβρίου 2021

Και ταξικά, το πράγμα δεν τσουλάει

Ακόμα μία πτυχή που ξεδιπλώνεται εξαιτίας του συγκεκριμένου μέτρου είναι τα ταξικά χαρακτηριστικά που έχει. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι πολίτες -στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αφού η κυβέρνηση τους έκοψε τα αναδρομικά και τη 13η σύνταξη- θα υποχρεούνται να δώσουν ένα σημαντικό μερίδιο του ποσού που λαμβάνουν κάθε μήνα. Παράλληλα, ένας πολίτης που έχει την οικονομική δυνατότητα θα μπορέσει να καταβάλει το ποσό χωρίς να επηρεάζεται. Ο... εύπορος ανεμβολίαστος θα συνεχίζει να μην κάνει το εμβόλιο, θα παραμένει εκτεθειμένος και θα διαδίδει τον ιό.

Αυτή η διάκριση δημιουργεί νέο διχασμό, αυτή τη φορά μεταξύ του ανεμβολίαστου πληθυσμού.  Όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα μπορεί να συνεχίσει με βάση το ατομικό δικαίωμα της άρνησης του εμβολίου, ενώ οι υπόλοιποι όχι.  Όταν όμως παραμένει σε ισχύ το δικαίωμα στην άρνηση, παύει στην πράξη η υποχρεωτικότητα και έρχεται ξανά στην επιφάνεια η ατομική ευθύνη. Επομένως η υποχρεωτικότητα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αρκετά επιλεκτική, αφορά συγκεκριμένο κομμάτι του πληθυσμού και η διάκριση που γίνεται έχει ταξικό προφίλ.

Είναι οι πατέντες που καθυστερούν τον εμβολιασμό

Η ευρωομάδα της Ν.Δ. είναι χαρακτηριστική περίπτωση, καθώς σύσσωμη καταψήφισε την τροπολογία για άρση της πατέντας

 

 Ο παγκόσμιος συναγερμός που έφερε η μετάλλαξη  Όμικρον, η οποία έκανε την εμφάνισή της και στην Ελλάδα, άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για την άρση της πατέντας των εμβολίων. Η νέα υπερμεταδοτική μετάλλαξη δεν είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο, αλλά αναπόφευκτη συνέπεια της πλήρους αδιαφορίας τής Δύσης για εμβολιαστική κάλυψη της Αφρικής.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο χαμηλός δείκτης εμβολιαστικής κάλυψης είναι η βασική αιτία για τη δημιουργία μεταλλάξεων. Ο μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων πολιτών λειτουργεί ως εργαστήριο παραλλαγών, καθώς ο ιός βρίσκει πρόσφορο έδαφος να εξελιχθεί, να παρακάμψει τις όποιες αντιστάσεις προσφέρει ο οργανισμός και να αυξήσει τη μεταδοτικότητά του.

Διαφωτιστικοί είναι οι δείκτες της εμβολιαστικής κάλυψης ανά ήπειρο. Πλην της Αφρικής, η χαμηλότερη επίδοση ανήκει στην Ωκεανία, με 59,63% του πληθυσμού να είναι εμβολιασμένο με τουλάχιστον μία δόση. Ακόμα και ο μερικός εμβολιασμός λειτουργεί αποτρεπτικά στις νέες μεταλλάξεις. Οι υπόλοιπες ήπειροι έχουν πολύ καλύτερους αριθμούς, με τη Νότια Αμερική να έχει την πρωτιά με 73,46% εμβολιασμένους πολίτες.

Αντιθέτως, η Αφρική, με μόλις 11,12% εμβολιασμένους, είναι μακράν η πιο απροστάτευτη περιοχή.  Άραγε είναι τόσοι πολλοί οι αρνητές στη δεύτερη μεγαλύτερη ήπειρο του πλανήτη;  Όχι, βέβαια. Τα πράγματα είναι πολύ πιο κυνικά. Οι χώρες της Αφρικής δεν είχαν πρόσβαση στα εμβόλια.

Άρση της πατέντας χθες

Η έλλειψη εμβολίων για την Αφρική οφείλεται κυρίως στην εξασφάλιση του απαιτούμενου ποσού που πρέπει να δοθεί στις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες. Η Ευρωπαϊκή  Ένωση εξασφάλισε για τα κράτη-μέλη της τις απαραίτητες δόσεις, το ίδιο έκαναν και οι χώρες που είχαν την οικονομική δυνατότητα. Την ίδια ώρα, κανείς δεν μερίμνησε για τους αδύναμους του κόσμου.

Παράλληλα, όχι μόνο οι ισχυροί δεν φρόντισαν για τη δημόσια υγεία του πλανήτη, αλλά αρνούνται πεισματικά να στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση. Ακόμα κι όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει τονίσει τη σημασία για την άρση της πατέντας των εμβολίων ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτά. Ωστόσο, πολλές είναι οι πολιτικές ομάδες που παραμένουν αμετακίνητες παρακολουθώντας παθητικά την πανδημία να εξαπλώνεται.

Η ευρωομάδα της Ν.Δ. είναι χαρακτηριστική περίπτωση, καθώς σύσσωμη καταψήφισε την τροπολογία για άρση της πατέντας, που τελικά υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο - παρ' όλο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν μιλάει σε διεθνές ακροατήριο ισχυρίζεται ότι η άρση της πατέντας είναι δική του πρωτοβουλία. Βέβαια, πριν τοποθετηθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος υπέρ της άρσης της πατέντας, ο  Έλληνας πρωθυπουργός ειρωνευόταν τον Αλέξη Τσίπρα κάνοντας λόγο για «εμβολιόδεντρα»...

Η περίπτωση της Ινδίας και της μετάλλαξης Δέλτα

Η εμφάνιση της -επίσης υπερμεταδοτικής- μετάλλαξης Δέλτα στην Ινδία είχε δημιουργήσει αντίστοιχο συναγερμό με αυτόν της  Όμικρον.  Ίσως η συγκεκριμένη περίπτωση θα έπρεπε να είχε αφυπνίσει τους πολιτικούς ηγέτες και τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, καθώς η χώρα προέλευσης, η Ινδία, ήταν σε πολύ χαμηλό βαθμό εμβολιαστικής κάλυψης. Το συγκεκριμένο στέλεχος φαίνεται να δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, ωστόσο η εξάπλωσή του και η επικράτησή του στον υπόλοιπο πλανήτη συνέβη μήνες αργότερα, στα τέλη άνοιξης με αρχές καλοκαιριού.

Ενδεικτικά, στις 31 Μαΐου του 2021 η Ινδία είχε εμβολιάσει με τουλάχιστον μία δόση μόλις το 11,99% του πληθυσμού της. Παράλληλα, πλήρως εμβολιασμένοι ήταν το πενιχρό ποσοστό του 3,1%, μολονότι ο εμβολιασμός ξεκίνησε στις 14 Ιανουαρίου στη χώρα της Ασίας. Για να γίνει πιο σαφής η έλλειψη εμβολιαστικής κάλυψης, αξίζει να τη συγκρίνουμε με την εξέλιξη του δικού μας -προβληματικού- σχεδίου «Ελευθερία».

Την ίδια ημέρα στη χώρα μας είχε εμβολιαστεί το 35% του πληθυσμού, ενώ το 20% είχε ολοκληρώσει μάλιστα τον εμβολιασμό του.

Επομένως η μετάλλαξη Δέλτα δημιουργήθηκε στα τέλη του 2020, αλλά βρήκε ευκαιρία μέσα σε πέντε μήνες να εξαπλωθεί ανάμεσα σε έναν τεράστιο πληθυσμό (τον δεύτερο μεγαλύτερο στον πλανήτη), ο οποίος ζει στην πλειονοτητά του σε κακές συνθήκες, και τελικά να επικρατήσει...

Καμία τύχη εκτός ΜΕΘ

Με την παραλλαγή  Όμικρον να απειλεί πλέον και τη χώρα μας, η ανάγκη για ένα ισχυρό σύστημα Υγείας είναι επιτακτική όσο ποτέ. Αυτό προϋποθέτει όλοι οι ασθενείς να έχουν αξιοπρεπή περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία. Ωστόσο, δεκάδες είναι οι πολίτες σε λίστες αναμονής, περιμένοντας ένα κρεβάτι ΜΕΘ να αδειάσει. Αυτό όμως δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος υποβάθμισε τη σημασία της ύπαρξης διαθέσιμων κλινών εντατικής.  Ένα... ψευδοπρόβλημα, όπως είχε πει και Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Η δήλωση Μητσοτάκη, πάντως, ακυρώθηκε μόλις λίγες ώρες μετά, όταν έγινε κινητοποίηση για τη μεταφορά σε ΜΕΘ του μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Πολύ σωστά έγινε το αδύνατο δυνατό για να βρεθεί κλίνη, καθώς το δημόσιο σύστημα Υγείας οφείλει να παρέχει την καλύτερη δυνατή περίθαλψη. Αν όμως δεν είναι τόσο μεγάλης σημασίας η είσοδος σε εντατική, προς τι η όλη κινητοποίηση; Προφανώς αυτή οφείλεται στις τραγικές συνθήκες της διασωλήνωσης εκτός ΜΕΘ, όπως δείχνουν οι μελέτες -που δεν διάβασε ο πρωθυπουργός- και οι γιατροί με την εμπειρία τους.

Σε κάθε περίπτωση, είτε είσαι αρνητής είτε όχι, δικαιούσαι να διασωληνωθείς σε ΜΕΘ και όχι σε ράντζο. Δεν είναι απλώς εικόνα εξαθλίωσης, αλλά προπομπός θανάτου.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το 80% των ασθενών χάνουν τη ζωή τους από κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ. Το Ινστιτούτο iMEdD Lab αναφέρει σε έρευνά του ότι 7 στους 10 ασθενείς κατέληξαν εκτός ΜΕΘ στο δεύτερο κύμα, ενώ στη βόρεια Ελλάδα αυτό το ποσοστό ανέβηκε στο 75%.