Προσφυγικό / Οι παράνομες επαναπροωθήσεις είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Προσφυγικό / Οι παράνομες επαναπροωθήσεις είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Η Ίγκεμποργκ Μπέουγκελ έχει σπίτι στην Ύδρα ή στο Σούνιο; Έχει συλληφθεί γιατί έδωσε καταφύγιο σε Αφγανό αιτούντα άσυλο και την κατήγγειλαν οι γείτονες ή τάιζε παράνομα γάτες; Οι ερωτήσεις αυτές συνάδουν με δημοσιογραφία ή με δολοφονία χαρακτήρα; Στην Ελλάδα οι δημοσιογράφοι είναι πιο ευγενικοί όταν ρωτάνε για τις επαναπροωθήσεις; Η Μπέκι Άντερσον στο CNN ήταν λιγότερο ευθεία από την Ολλανδή δημοσιογράφο προς τον Νότη Μηταράκη πριν από μία εβδομάδα, όταν ο υπουργός εμφανίστηκε σαφώς αμήχανος στην ερώτηση εάν διαψεύδει το ρεπορτάζ του CNN για τις επαναπροωθήσεις; (Για την Ιστορία, ο υπουργός απέφυγε να το σχολιάσει, λέγοντας ότι δεν είδε εικόνα αλλά το άκουσε μέσω του ακουστικού, και προχώρησε στις γνωστές διαψεύσεις όλων των προηγούμενων ερευνών.)

Νομικές ακροβασίες στους ορισμούς

Είναι συνηθισμένο πρωθυπουργός να παραδέχεται αναχαίτιση βαρκών με πρόσφυγες και ταυτόχρονα να διαψεύδει και... γεγονός που δεν μπορεί εκείνη την ώρα να γνωρίζει, όπως, για παράδειγμα, εάν μια δημοσιογράφος έχει επισκεφθεί έναν χώρο ή όχι;

Η ουσία όμως είναι οι επαναπροωθήσεις από τις ελληνικές αρχές και ο τρόπος που επιμένει η ελληνική κυβέρνηση να διαψεύδει ότι γίνονται, όσα βίντεο, έρευνες και μαρτυρίες κι αν δουν το φως της δημοσιότητας, απαξιώνοντας ή αμφισβητώντας κάθε φορά τα κίνητρα ή την ερευνητική δουλειά του κάθε οργανισμού ΜΜΕ ή δημοσιογράφου.

Ο δε Ν. Μηταράκης, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη «σκληρή και δίκαιη πολιτική» τους, φτάνει να κάνει νομικές ερμηνείες Διεθνούς Δικαίου και συμβάσεων που δεν έχουν καμία σχέση με την νομοθεσία αλλά με τις πολιτικές επιδιώξεις της Ν.Δ. ή του ΕΛΚ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο χθεσινός ισχυρισμός του στον Real FM ότι η «λέξη pushback δεν έχει νομική βάση, δεν βρίσκεται σε κάποιο κείμενο». Προφανώς ο υπουργός αγνοεί την αρχή της μη επαναπροώθησης (non refoulement), που αποτελεί βασική αρχή της Σύμβασης της Γενεύης, ή δεν θέλει να κάνει τη σύνδεση με τον αγγλικό όρο τού pushback.

Το μόνιμο ερώτημα

Τους τελευταίους έξι μήνες δεν απουσιάζει από καμιά συνέντευξη Τύπου που αφορά το προσφυγικό -σε Ελλάδα και Βρυξέλλες- ερώτηση- ή ερωτήσεις για τις επαναπροωθήσεις, ενώ ερωτήσεις δέχονται Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εδώ και ενάμιση χρόνο. Στις δύο τελευταίες συνεντεύξεις Τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι ερωτήσεις από δημοσιογράφους ελληνικών και ξένων ΜΜΕ ήταν σχεδόν μονοθεματικές (επαναπροωθήσεις). Στην τελευταία μάλιστα, η οποία ήταν κοινή με τον πρόεδρο της επιτροπής LIBE του Ευρωκοινοβουλίου Χ.Φ. Αγκιλάρ, αφού δέχθηκαν τρεις ερωτήσεις για επαναπροωθήσεις, έσπευσαν να αποχωρήσουν, ενώ στην επιθετική απάντησή του ο Ν. Μηταράκης στοχοποίησε ως... διακινητή (!) δικηγόρο που κατήγγειλε πιθανή επιχείρηση επαναπροώθησης στη Σάμο.

Ακόμα όμως και αν όλες οι δημοσιογραφικές έρευνες είναι από πράκτορες των Τούρκων ή από αριστερούς που δεν πιστεύουν στα σύνορα, όπως ουσιαστικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση, τι γίνεται με το πόρισμα της επιτροπής LIBE του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τον ρόλο της Frontex στις επαναπροωθήσεις; Στην παρουσίαση του πορίσματος, τον περασμένο Ιούλιο, η εισηγήτρια της έκθεσης, Τίνεκε Στρικ, ήταν καταπέλτης, λέγοντας ότι στο πλαίσιο της έρευνας είδαν βίντεο επαναπροώθησης με το Ελληνικό Λιμενικό να βγάζει τη μηχανή από σκάφος με αιτούντες άσυλο και να τους σπρώχνει προς την Τουρκία, το περιστατικό να κατηγοριοποιείται ως κατηγορίας 4 παραβίαση και τελικά, με προσωπική εμπλοκή του Φ. Λεγκερί, μετά και την άρνηση των ελληνικών αρχών ότι συνέβη -παρά το γεγονός ότι η Frontex είχε σχετικό βίντεο-, να κλείνει η υπόθεση!

Η παραδοχή Μητσοτάκη για αναχαιτίσεις βαρκών εκθέτει τη χώρα

Την οργισμένη απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολλανδή δημοσιογράφο, η οποία περιείχε την παραδοχή ότι αναχαιτίζουν βάρκες με πρόσφυγες που έρχονται από την Τουρκία, «όπως έχουμε το δικαίωμα», στηλίτευσαν ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Γιώργος Ψυχογιός και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Νίκος Φίλης.

«Είναι γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει συνηθίσει σε δύσκολες ερωτήσεις στις συνεντεύξεις του στην Ελλάδα και γι’ αυτό έχασε εύκολα την ψυχραιμία του και βγήκε εκτός εαυτού σε μια δύσκολη ερώτηση που έθεσε Ολλανδή δημοσιογράφος κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό» σημειώνει ο Γ. Ψυχογιός, επισημαίνοντας ότι «ελπίζουμε να έχει επίγνωση της σοβαρότητας όσων είπε και ότι η παραδοχή του φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση και εκθέτει τόσο τον ίδιο όσο και τη χώρα, καθώς τα pushbacks είναι παράνομα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και θέτουν σε συνεχή κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

«Δεν μας προσβάλλει όλους η  Ίνγκεμποργκ Μπέιγκελ, κ. Μητσοτάκη. Δεν κάνουμε 'όλοι μαζί' τις επαναπροωθήσεις» δήλωσε ο Ν. Φίλης, υπενθυμίζοντας ότι ο υπουργός Ν. Μηταράκης δεν απάντησε ποτέ στην καταγγελία του για επαναπροώθηση 22 ατόμων στις 21 Οκτωβρίου από την Ικαρία καθώς και στις προειδοποιήσεις Γιόχανσον για κυρώσεις.