Νέα μέτρα / Οι μικρομεσαίοι γονατίζουν και αντιδρούν

Νέα μέτρα / Οι μικρομεσαίοι γονατίζουν και αντιδρούν

Έντονες και γενικευμένες αντιδράσεις εμπορίου και εστίασης προκαλούν τα νέα κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Αφενός διότι μεταφέρουν την ευθύνη των ελέγχων από την Πολιτεία στους καταστηματάρχες και εστιάτορες. Αφετέρου διότι είναι επιζήμια για την αγορά. Κλαδικοί παράγοντες κάνουν λόγο για «πισωγύρισμα», πρόκληση συνθηκών «αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των μικρών», ακόμη και για «μη βιώσιμη λειτουργία» και «καταστροφικά μέτρα». Ζητούν από την κυβέρνηση διευκολύνσεις, νομοθετικές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις που να διασφαλίζουν τη συνέχιση της λειτουργίας τους σε μια εξαιρετικά δύσκολη για το μικρό επιχειρείν συγκυρία.

ΓΣΕΒΕΕ: «Καταστροφικά μέτρα»

Καταστροφικά για την εστίαση και πηγή αθέμιτου ανταγωνισμού για τις μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου χαρακτηρίζει τα μέτρα η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας. Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί ξανά την επιχειρηματική κοινότητα. Προσθέτει ότι «η επιλογή των εξαιρέσεων κάποιων επιχειρήσεων από τους περιορισμούς (σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, φαρμακεία) οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό, ιδιαίτερα για τα μικρά καταστήματα της γειτονιάς, καθώς οι ανεμβολίαστοι καταναλωτές θα μπορούν ελεύθερα να κάνουν τις αγορές τους σε παρόμοια είδη (μη τρόφιμα) στα σούπερ μάρκετ ή στο υπαίθριο εμπόριο, ενώ θα χρειάζονται πιστοποιητικά για το υπόλοιπο λιανεμπόριο». Εκτιμά ότι στην εστίαση η υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικών και τους εξωτερικούς χώρους περιορίζει περαιτέρω την κίνηση, που έχει ήδη μειωθεί στο 50%, κάνοντας τη λειτουργία των καταστημάτων μη βιώσιμη.

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αναθέτει ρόλο "χωροφύλακα” στις επιχειρήσεις. Ζητάει, για να αντέξουν οι επιχειρήσεις στη δύσκολη συγκυρία, μεταξύ άλλων μετάθεση πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1.1.2023, νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων, νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής και μείωση ΦΠΑ εστίασης σε 6% για καφέ και φαγητό.

Σταύρος Καφούνης: «Νέο πισωγύρισμα»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Σταύρος Καφούνης τόνισε, μιλώντας στο Open, πως από τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους θα έπρεπε να εξαιρεθεί και το λιανεμπόριο, εκτιμώντας παράλληλα ότι φέρνουν δυσλειτουργία στην αγορά και τόνισε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο πισωγύρισμα».

ΕΣΕΕ: Πάλι σε αχαρτογράφητα νερά

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας δήλωσε πως «το λιανεμπόριο εισέρχεται και πάλι σε 'αχαρτογράφητα νερά' και μάλιστα ενόψει της εορταστικής περιόδου, την οποία ανέμενε με προσδοκίες ανάκαμψης του τζίρου και της ψυχολογίας».

Γιώργος Χότζογλου: «Κλείνουν το μάτι στους αντιεμβολιαστές»

«Η εστίαση είναι η ιερή αγελάδα, που θα την αρμέξουν για να καθησυχάσουν άλλες κοινωνικές ομάδες και να κλείσουν το μάτι στους αντιεμβολιαστές» είπε Στο Κόκκινο 105.5 ο Γιώργος Χότζογλου. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, «φτάσαμε Νοέμβριο 2021 και στο σύστημα δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη τα ένσημά μας από τις μονομερείς αναστολές του 2020. Εργαζόμενες δεν μπορούν να πάρουν άδεια λοχείας. Άλλοι δεν μπορούν να γράψουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς. Άλλοι δεν μπορούν να κάνουν χαρτιά για σύνταξη... Συνάδελφοί μας καρκινοπαθείς δεν μπορούν να ξεκινήσουν θεραπείες γιατί το επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη έχει γίνει ανάλγητο κράτος».

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: "Θηλιά για τις επιχειρήσεις"

«Κάθε μέρα που περνάει με περιοριστικά μέτρα είναι μια θηλιά για τις επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στη μειωμένη κατανάλωση και στην υποχρέωση να κάνουν τους ελέγχους» είπε Στο Κόκκινο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Επίσης είπε ότι απαιτείται, όταν παίρνει τέτοιες αποφάσεις η κυβέρνηση, «να μας στηρίζει με ανάλογα μέτρα, γιατί, πέρα από τη μείωση κατά 40% της κατανάλωσης, είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε έναν υπάλληλο αποκλειστικά για να κάνει τους ελέγχους. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση μάς μεταβιβάζει την ευθύνη που έχει για τους ελέγχους και την ίδια στιγμή κάνει τα στραβά μάτια προς άλλους χώρους, όπως οι εκκλησίες ή τα μέσα μεταφοράς».

Σχετικά με τις ανατιμήσεις, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μέτρα προκειμένου να μειώσει τις επιπτώσεις από την κατά 50% αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και την ακόμα μεγαλύτερη στο φυσικό αέριο, όπως μείωση ΦΠΑ στα νοικοκυριά από 13% στο 6%, συγκράτηση των τιμών των καυσίμων, και να αναλάβει το κράτος ένα μέρος της αύξησης του ρεύματος.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης δήλωσε πως «ο επιχειρηματικός κόσμος οφείλει να αντιμετωπίσει τα μέτρα όχι ως περιοριστικά αλλά ως προληπτικά, για να αποφύγουμε τα χειρότερα που άλλωστε έχουμε βιώσει στο πρόσφατο παρελθόν».