Περιφέρεια Αττικής / Αντιπλημμυρική υπερτιμολόγηση Πατούλη

Περιφέρεια Αττικής / Αντιπλημμυρική υπερτιμολόγηση Πατούλη

Την μπάνκα στον αέρα ετοιμάζει να τινάξει ο γαλάζιος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης με υπερτιμολογήσεις περί το 50% για τον καθαρισμό των ρεμάτων. Για το θέμα πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής, με τον εκπρόσωπο της «Δύναμης Ζωής» Χρίστο Καραμάνο να απευθύνει έκκληση να μην εγκριθεί η «κυνική» και «σκανδαλώδης» υπερτιμολόγηση ύψους 1.170.000 ευρώ με επισπευσμένη διαγωνιστική διαδικασία «εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

Συγκεκριμένα, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής πρόκειται να λάβει απόφαση αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών «Υπηρεσία διατήρησης παροχετευτικής ικανότητας ρεμάτων Π.Ε. Δυτικού και Βόρειου Τομέα Αθήνας (2021-2022)» και να κατακυρώσει τον διαγωνισμό υπέρ αναδόχου με ποσοστό έκπτωσης προσφοράς 12% και συνολική δαπάνη ύψους 1.731.597,51 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

«Καλούμε την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής να μην εγκρίνει την κυνική και σκανδαλώδη υπερτιμολόγηση ύψους 1.170.000 ευρώ μέσω απευθείας ανάθεσης για τον καθαρισμό των ρεμάτων με έκπτωση μόλις 12%» επισημαίνει ο Χρ. Καραμάνος. Ο ίδιος, μάλιστα, αντιπαραβάλλει ότι επί διοίκησης Δούρου η τέως περιφερειάρχης είχε αναθέσει το 2019 τρεις εργολαβίες καθαρισμού ρεμάτων προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ έκαστη με ποσοστό έκπτωσης 67,6% η πρώτη, 67,6% η δεύτερη και 64,8% η τρίτη.

Ως εκ τούτου, μετά τις εκπτώσεις, η τότε σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής με πρόεδρο τον Χρ. Καραμάνο είχε εγκρίνει το 2019 τις τρεις εργολαβίες συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ για τον καθαρισμό των ρεμάτων και οι εργασίες κάλυψαν και το 2020.  Όμως «η διοίκηση Πατούλη για το 2021 ανέθεσε, με μεγάλη καθυστέρηση, μία εργολαβία συμβατικού ύψους μόλις 195.000 ευρώ μετά από έκπτωση 25%», όπως καταγγέλλει ο Χρ. Καραμάνος, υπογραμμίζοντας ότι για το εν λόγω έργο αφενός ο προϋπολογισμός είναι «ανεπαρκέστατος», αφετέρου η έκπτωση είναι πολύ «μικρή».

«Αρχικά, δηλαδή, η διοίκηση Πατούλη αδιαφόρησε για τη σημαντική αυτή κοινωνική ανάγκη.  Όμως, μετά τις πυρκαγιές, κάνοντας τον πόνο των ανθρώπων ευκαιρία μεγάλων κερδών, προσφεύγει σε απευθείας αναθέσεις» υπογραμμίζει ο Χρ. Καραμάνος. Εάν συνυπολογιστεί η έκπτωση που συνήθως παίρνουν οι εργολαβίες και η οποία κυμαίνεται στο 40%, ο Χρ. Καραμάνος κάνει λόγο για υπερτιμολόγηση ύψους 1.170.000 ευρώ, πράγμα που συνιστά «ζημία εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου».