Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Γυναικοκτονία, έγκλημα κατ’ εξακολούθηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γυναικοκτονία, έγκλημα κατ’ εξακολούθηση

Διαμαρτυρία γυναικών για τη δολοφονία της 20χρονης Κάρολαϊν Κράουτς από τον σύζυγο της στα Γλυκά Νερά, 22 Ιουνίου 2021
Διαμαρτυρία γυναικών για τη δολοφονία της 20χρονης Κάρολαϊν Κράουτς από τον σύζυγο της στα Γλυκά Νερά, 22 Ιουνίου 2021 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI).

Η Ελένη Τοπαλούδη, η 31χρονη στη Δάφνη, η Κωνσταντίνα, η Καρολάιν, η Γαρυφαλλιά… Ένας θλιβερός κατάλογος που δεν έχει τέλος. Κάθε φορά η «συγκλονισμένη κοινή γνώμη» παρακολουθεί. Στα σόσιαλ μίντια θα τρεντάρει το αντίστοιχο τρεντ. Οι ειδικοί θα παρελάσουν στις οθόνες. Θα ακουστούν τα «την αγαπούσε με πάθος», «ήταν τρελός γι’ αυτήν» και το έγκλημα για άλλη μια φορά θα κατοχυρωθεί στο θύμα.

Γυναικοκτονίες, βιασμοί, κακοποιήσεις είναι τα εγκλήματα όπου το παράλογο χαίρει κοινής, ενίοτε και θεσμικής αποδοχής, με την «αγάπη» να παρουσιάζεται ως ισχυρό ελαφρυντικό για τους δολοφόνους και βιαστές και τις γυναικοκτονίες να «παίζουν» στα ΜΜΕ ως αστυνομικά σίριαλ πάθους. Μόνο θετικό, η υιοθέτηση του όρου γυναικοκτονία σε όλα τα σάιτ, ανεξαρτήτως πολιτικών αποχρώσεων, κάτι που επιτέλους δημιουργεί μια κουλτούρα στιγματισμού τού φαινομένου.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά τις εξαγγελίες με αφορμή το MeToo, σύρεται από την Ακροδεξιά και τα παραθρησκευτικά κανάλια σε συνέδρια «γονιμότητας», βάλλει κατά των δικαιωμάτων των γυναικών στην άμβλωση συντασσόμενη με την ευρωπαϊκή alt-right στις ψηφοφορίες στο Ευρωκοινοβούλιο. Ψηφίζει νόμο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια αφήνοντας γυναίκες και παιδιά ουσιαστικά εκτεθειμένες / α στην ενδοοικογενειακή βία. Η ΕΛ.ΑΣ. συχνά κάνει τα «στραβά μάτια» στις καταγγελίες (βλέπε Δάφνη), ενώ ούτε κατάλληλες υπηρεσίες διαθέτει ούτε προσωπικό.

Από την άλλη, η εργαλειοποίηση των γυναικοκτονιών μέσω μιας φθηνής αντιπολίτευσης δεν έχει χώρο στην Αριστερά. Η γυναικοκτονία έχει έμφυλα αίτια. Δεν απειλεί γενικά τους πολίτες, αλλά μόνο τις πολίτισσες. Οποιαδήποτε συσκότιση με θέματα γενικού αισθήματος ασφάλειας «εξαφανίζει» το πρόβλημα της έμφυλης βίας καθιστώντας την αόρατη, όπως τόσα χρόνια ήταν.

Οι γυναίκες είναι ο στόχος γιατί θέλουν να είναι κυρίαρχες του εαυτού τους και της ζωής τους, γι’ αυτό οι θλιβεροί τίτλοι, μάρτυρες του φαινομένου της έμφυλης βίας, δεν προλαβαίνουν να χάσουν την επικαιρότητά τους και αντικαθίστανται από νέους.

Πριν τη γυναικοκτονία της Δώρας είχαμε τον ξυλοδαρμό γυναίκας στον Βόλο επειδή ανακοίνωσε στον σύζυγό της ότι βρήκε δουλειά. Λίγο μετά, την είδηση ότι 54χρονος στην Κρήτη απείλησε με μαχαίρι δύο γυναίκες με τις οποίες είχε παράλληλη σχέση... Όσο δεν λαμβάνονται μέτρα ουσιαστικά, ο κατάλογος των δολοφονημένων γυναικών θα μακραίνει.  Ένα έγκλημα κατ’ εξακολούθηση σε αέναη επανάληψη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL