ΕΛΣΤΑΤ / Αυξήθηκαν απότομα οι στερήσεις των παιδιών

ΕΛΣΤΑΤ / Αυξήθηκαν απότομα οι στερήσεις των παιδιών

Ανησυχητική αύξηση του ποσοστού της υλικής στέρησης για τα παιδιά κατεγράφη το 2020, καθώς για ηλικίες έως και 17 ετών αυτή εξακοντίστηκε στο 19,4% από 11,9% το 2019. Η υλική αυτή στέρηση αφορά, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., έλλειψη βασικών αγαθών και υπηρεσιών, όπως δυνατότητα για κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι κάθε δεύτερη ημέρα, αδυναμία πληρωμής για ικανοποιητική θέρμανση, έλλειψη βασικών αγαθών, έγχρωμη τηλεόραση, τηλέφωνο κ.ά.

Στις ηλικίες 18 έως 64 ετών το ποσοστό αυξήθηκε σε 17,6%, από 10,3%, ενώ για 65 ετών και άνω κατήλθε σε 11,6% από 12,1%.

Αναφορικά με τις βασικές ανάγκες και τις συνθήκες στέγασης των νοικοκυριών, σε κατοικία με στενότητα χώρου διαβιοί το 29% για το σύνολο του πληθυσμού (25,8% για τον μη φτωχό πληθυσμό και 43,9% για τον φτωχό πληθυσμό).

Το 45,8% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει ότι στερείται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των μη φτωχών νοικοκυριών εκτιμάται σε 5,3%.

Το ποσοστό νοικοκυριών που δηλώνουν οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση τον χειμώνα ανέρχεται σε 17,1%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα φτωχά νοικοκυριά είναι 39,1% και για τα μη φτωχά 12,4%.

Το 96,7% των φτωχών νοικοκυριών και το 40,8% των μη φτωχών δηλώνει οικονομική δυσκολία να καλύψει έκτακτες αλλά αναγκαίες δαπάνες, ύψους περίπου 395 ευρώ.

Περιβαλλοντικά προβλήματα από παρακείμενη βιομηχανία ή προβλήματα από την κυκλοφορία αυτοκινήτων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει το 20,2% των νοικοκυριών, ενώ ποσοστό 18,1% αναφέρει ως πρόβλημα τους βανδαλισμούς και την εγκληματικότητα στην περιοχή του.

Το 43,7% των νοικοκυριών που έχουν λάβει καταναλωτικό δάνειο για αγορά αγαθών και υπηρεσιών δηλώνει ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ στην αποπληρωμή αυτού ή των δόσεων.

Το 50,1% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει δυσκολία στην έγκαιρη πληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως αυτών του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του φυσικού αερίου κ.λπ.

Το 4,0% του πληθυσμού δεν διαθέτει σύνδεση στο Διαδίκτυο για οικιακή χρήση λόγω έλλειψης οικονομικής δυνατότητας. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το φτωχό και το μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 12,3% και 2,3%.

Το 30,5% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσε ότι υπήρξε περίπτωση, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, που πραγματικά χρειάστηκε οδοντιατρική εξέταση ή θεραπεία για πρόβλημα υγείας και δεν υποβλήθηκε σε αυτήν. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον φτωχό και μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 56,1% και 26,3%. Το 22,4% του αντίστοιχου πληθυσμού δεν υποβλήθηκε στην εξέταση λόγω Covid-19.