Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Παύλος Φύσσας / Βασιλικός, Καρυστιάνη, Νικολακοπούλου, Μαυρουδής μιλούν στην Αυγή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παύλος Φύσσας / Βασιλικός, Καρυστιάνη, Νικολακοπούλου, Μαυρουδής μιλούν στην Αυγή

ΦΥΣΣΑΣ
Φωτογραφία: Γιώτα Εφραιμίδου

Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας - βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Προσκυνούμε τον Παύλο και τη Μάγδα, τη μάνα κουράγιο

Οκτώ χρόνια πέρασαν, σαν σήμερα, από την άγρια δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.

«Τι διάστημα μικρό» που λέει ο Καβάφης και προσθέτει: «Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ / μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου εκτίσαν τείχη.../ Α, όταν εκτίζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω... / Ανεπαισθήτως μ’ εκλείσαν από τον κόσμο έξω».

Αλλά για τον ταλαντούχο ράπερ, τον μουσικό, η μοίρα του του έστειλε τον Ρουπακιά. Ο θάνατός του όμως στάθηκε κι η αφορμή του τέλους της Χρυσής Αυγής.

Η μάνα κουράγιο, η Μάγδα της τραγωδίας, στάθηκε βράχος τέτοιος, που όχι μόνο δεν λύγισε στη συμφορά, αλλά, αντίθετα, ύψωσε το περήφανο ανάστημά της και εκδικούμενη τους δολοφόνους τούς εξαέρωσε με τους αγώνες της. Τώρα δεν υπάρχει ούτε Χρυσή ούτε Αυγή. Τελείωσαν για πάντα.

Όσο κι αν η πίκρα της δεν έχει βάλσαμο, κατάφερε να σπάσει το πύο και σήμερα να προσκυνούμε εμείς τον Παύλο ευλαβικά και τη μάνα κουράγιο του Μπρεχτ που τον διαιώνισε.

Βασίλης Βασιλικός

18.9.2021

Ιωάννα  Καρυστιάνη, συγγραφέας

Χίλιες φορές καλύτερα να ζούσε...

 

Οι ήρωές μας οι αδικοσκοτωμένοι, οι δολοφονημένοι.

Θα ήθελα όλοι τους να είχαν δράσει στο μακρινό τουλάχιστον έως πριν από εβδομήντα χρόνια παρελθόν, να λέγαμε μέσα μας πως τα τρομερά κι απάνθρωπα συνέβαιναν μόνο στις παλιότερες εποχές, όταν δεν υπήρχε η σούμα των εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού, όταν ο κόσμος δεν είχε ακουστά για στρατόπεδα συγκέντρωσης και κρεματόρια. Τον 21ο αιώνα, στο Κερατσίνι, αντιφασίστας μαχαιρώνεται από φασίστα, μέλος κόμματος που πολύ αγάπησε τον Χίτλερ.

Μερικές σκέψεις είναι σαν βαριά χτυπήματα στο κεφάλι. Μήπως με λάθος ρήσεις συνεννοούμαστε λάθος;

Ουδείς αναντικατάστατος...

Σοβαρά;

Και το παιδί σου;

Η μάνα σου; Η αγάπη σου;

Και η ζωή συνεχίζεται...

Ναι, αλλά πώς; Με την καρδιά κομμάτια;

Κι αυτό θα περάσει...

Κι αυτό;

Και θα ξεχαστεί;

Τον Παύλο Φύσσα θα τον θυμόμαστε νικητή.

Όμως χίλιες φορές καλύτερα να ζούσε. Θα ήταν σαραντάρης, θα αγκάλιαζε την αγάπη του, θα μπαινόβγαινε στης μάνας του, στα σπίτια των φίλων του, θα τραγουδούσε στις πλατείες πώς "οι παράνομοι επιβάλλουν τους νόμους" και "τα δικά μου παιδιά ξέρουν καλά όταν με πιάνει δεν μου κόβει τον δρόμο ούτε ολόκληρο τσουνάμι".

Λίνα Νικολακοπούλου, στιχουργός

Να μας φοβάται ο φόβος

Παύλο, χαίρε...

Κατέβαινα την Αλεξάνδρας πριν από λίγο και μου ήρθε ξανά στον νου εκείνη η μέρα που «φούσκωσε» η καρδιά μας από ορμητική χαρά που αποδόθηκε δικαιοσύνη. Οι φωνές, τα λόγια, τα χέρια και τα βλέμματα όλων όσων περίμεναν εκεί έξω με τις μάσκες και δεν πτοήθηκαν από την Covid... Γιατί ένα μόνο τους έκοβε: να ξέρει η μάνα σου ότι ήταν μαζεμένοι όλοι εκεί για τη μάχη που δινόταν μέσα στην αίθουσα.

Παύλο, χαίρε...

Γιατί είσαι ζωντανός και φωτεινός στις καρδιές μας. Εδώ κι αυτό το καλοκαίρι κάηκε η μισή Ελλάδα, πολλές γυναίκες δολοφονήθηκαν, νέες κι αυτές, νέοι και άντρες τους που τους πήραν τη ζωή. Οι Ταλιμπάν μπήκαν στην Καμπούλ να πάνε τα ρολόγια πάλι πίσω. Ο Μίκης «πέταξε», ο Ανδρέας ο Τζέλλης έδωσε τον αγώνα τον καλό και «πέταξε» κι αυτός. Περπατάω στους δρόμους και σε πολλούς τοίχους διαβάζω: «Ο Παύλος ζει». Και έτσι είναι. Κι η μάχη στη ζωή ολονών μας είναι να καταφέρουμε να μας φοβάται ο φόβος. Του χρόνου πάλι τέτοια μέρα κάτι καλύτερο αν γίνει θα σου πούμε.

Η μνήμη σου αιώνια

Νότης Μαυρουδής, συνθέτης

Βαρύ κι ασήκωτο το φορτίο των πολιτικών δολοφονιών

Ένας θάνατος που μας στοίχειωσε, αφύπνισε τη χώρα και τις συνειδήσεις. Εκείνη η βραδιά έμελλε να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στο αντιφασιστικό κίνημα, κινητοποίησε τη νεολαία κι επηρέασε βαθύτατα τον δημοκρατικό κόσμο, που ζήτησε δικαιοσύνη και τιμωρία του ναζιστικού μορφώματος, μιας παρέας αγκυλωτών σκέψεων, συμβόλων και πεποιθήσεων· μιας εγκληματικής συμμορίας που σκορπούσε τρόμο και παραβίαζε κάθε δημοκρατικό θεσμό.

Ο Παύλος Φύσσας έγινε σύμβολο αγώνα και η απόφαση του δικαστηρίου απάλλαξε τη χώρα από την ντροπή και το έρεβος κλείνοντας τους δολοφόνους και τη συμμορία στη φυλακή.

Μπορούμε να πούμε πως ήταν μια νίκη τής δημοκρατικής Ελλάδας, μαζί με το υπερήφανο ήθος και σθένος της μάνας Μάγδας Φύσσα.

Ο πόνος και ο θυμός ήταν κοινά συναισθήματα που απλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα και οδήγησαν στη συναίνεση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων.

Η δολοφονία αυτή μας θύμισε τις δολοφονίες των Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Σωτήρη Πέτρουλα, Γρηγόρη Λαμπράκη, αλλά και Μανδηλαρά, Τσαρουχά, Μπακογιάννη...

Το φορτίο των πολιτικών δολοφονιών είναι βαρύ κι ασήκωτο. Η Ιστορία μας διαθέτει δυστυχώς πολλές σελίδες που μαρτυρούν το ισχυρό παρακράτος, καθώς και τις σκοτεινές δυνάμεις που δρουν κατά περιόδους προσπαθώντας να λυγίσουν τη μεταπολιτευτική δημοκρατία.

Ο Παύλος Φύσσας έχει καταχωρηθεί πλέον στους μάρτυρες της σύγχρονης Ιστορίας! Η παρουσία του, όπως αποδείχτηκε, ενοχλούσε το φασισταριό της περιοχής τής δυτικής Αττικής και αποφάσισε να τον εξαφανίσει. Ο αντισυστημικός, αλληλέγγυος και καταγγελτικός λόγος των τραγουδιών του τον καθιστά ένα από τα πρόσωπα που θα γραφτούν στην Ιστορία ως θεμέλιο δημοκρατικής και ανθρωπιστικής συνείδησης...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL