Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Υπουργείο Εργασίας / Κόβει και το επίδομα ανεργίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Εργασίας / Κόβει και το επίδομα ανεργίας

ΟΑΕΔ

Μετά τον εμπαιγμό των νέων μέσω της παραπλανητικής εξαγγελίας του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για επιδότηση της πρώτης απασχόλησης με 1.200 ευρώ για διάστημα έξι μηνών, η κυβέρνηση συνεχίζει τις σαρωτικές αλλαγές σε βάρος των εργαζομένων, αλλά και των ανέργων, προχωρώντας στην αποσύνδεση του επιδόματος ανεργίας (400 ευρώ) από τον βασικό μισθό.

Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος ο ΟΑΕΔ, το υπουργείο Εργασίας θα καταθέσει το επόμενο διάστημα (αρχές Νοεμβρίου) το νομοσχέδιο για την "Κατάρτιση", όπου εντάσσονται μια σειρά αλλαγές που θα αφορούν κυρίως τη δραστική μείωση -ποσοτική και χρονική- της χορήγησης του χαμηλότερου βοηθήματος (πανευρωπαϊκά) που λαμβάνουν όσοι απολύονται.

Όπως αναφέραμε, η επίσπευση των αλλαγών στο επίδομα ανεργίας αποκαλύπτεται από τον ίδιο τον ΟΑΕΔ, καθώς στην ειδική έκδοση που ετοίμασε ο Οργανισμός, ενόψει ΔΕΘ, υπάρχει ειδική αναφορά στο «νέο» επίδομα ανεργίας.

Μάλιστα, η βασική αλλαγή είναι η διασύνδεση του επιδόματος με τον μισθό, έτσι ώστε να χορηγείται ένα ποσό σε σχέση με τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, κατά το μοντέλο της έκθεσης Πισσαρίδη.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η ΑΥΓΗ (9.2.2021) είχε αποκαλύψει ότι η έκθεση Πισσαρίδη προβλέπει τον ολικό επανασχεδιασμό του επιδόματος ανεργίας και προτείνει το επίδομα ανεργίας να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό, όπως είναι σήμερα, αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου.

Με άλλα λόγια, το επίδομα ανεργίας θα αλλάξει (θα μειωθεί) για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων, με το υπουργείο Εργασίας να δρομολογεί άμεσα δύο παρεμβάσεις που κυριολεκτικά κονιορτοποιούν το επίδομα ανεργίας προβλέποντας:

α) Το επίδομα ανεργίας να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό, όπως είναι σήμερα, αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές τους εργαζόμενου και τώρα ανέργου.

β) Ο χρόνος επιδότησης του ανέργου να είναι κατά περίπτωση μειωμένος έως και έξι μήνες.

Τι αναφέρει ο ΟΑΕΔ

Αναλυτικά στην ηλεκτρονική έκδοση του ΟΑΕΔ περιγράφονται περιληπτικά οι παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν. Αυτές επικεντρώνονται στα εξής σημεία:

1. Ανασχεδιασμός του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, με απλοποίηση και συγχώνευση επιδομάτων και παροχών.

2. Ανάπτυξη νέου πλαισίου υποχρεώσεων των ανέργων, με την ενεργό αναζήτηση εργασίας να αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα διατήρησης των “προνομίων” που απορρέουν από την ιδιότητα του ανέργου.

3.  Έμφαση στην αναβάθμιση των προσόντων και κατάργηση πιθανών αντικινήτρων.

4. Διασύνδεση του ύψους του επιδόματος ανεργίας με τον μισθό, με ασφαλιστική δικλίδα τον καθορισμό ανώτατου και κατώτατου ορίου.

5. Εκσυγχρονισμός του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων.

Κατάρτιση αντί επιδόματος;

Να σημειώσουμε ότι οι αλλαγές αυτές δεν έρχονται ως "κεραυνός εν αιθρία", αλλά ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας έχει ουσιαστικά ανακοινώσει την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει ριζικά το πλαίσιο καταβολής του επιδόματος ανεργίας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM (9.2.2021) επισήμανε ότι θα δοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα πολύ μεγαλύτερη σημασία στον ΟΑΕΔ τόσο για τα προγράμματα ανεργίας όσο και για τα προγράμματα κατάρτισης. Και συμπλήρωσε ότι «θα αναθεωρηθεί και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το επίδομα ανεργίας. Θα αναθεωρηθεί γενικότερα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον ΟΑΕΔ».

Να σημειωθεί ότι ήδη ο Κ. Χατζηδάκης έχει προαναγγείλει μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα των προγραμμάτων κατάρτισης προκειμένου το σύστημα κατάρτισης στη χώρα μας, με τις διαπιστωμένες παθογένειες του παρελθόντος, πρόσφατου και μη, «να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό, να συνδεθεί η χρηματοδότηση των κέντρων κατάρτισης με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους και να γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Με άλλα λόγια, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να προχωρήσει σε «ξεσκαρτάρισμα» των ανέργων, μειώνοντας τον αριθμό που σήμερα δικαιούνται το επίδομα ανεργίας των 400 ευρώ για δώδεκα μήνες (είναι η μικρότερη προστασία πανευρωπαϊκά) και να λειτουργήσει ένα σύστημα κατάρτισης συνδεδεμένο με τον ΟΑΕΔ.

Πιο πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας είχε μιλήσει για τη σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με τις πολιτικές για τη στήριξη της απασχόλησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στόχος είναι "να δοθούν κίνητρα προς τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν ανέργους από το μητρώο του ΟΑΕΔ με τη μισθολογική δαπάνη να είναι μειωμένη, αφού θα υπάρχει και η όποια κάλυψη του επιδόματος ανεργίας".

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL