Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία / Σε τρία μέτωπα καίγεται η Ηλεία - Χωριά παραδόθηκαν στις φλόγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία / Σε τρία μέτωπα καίγεται η Ηλεία - Χωριά παραδόθηκαν στις φλόγες

Φωτιά Αεροπλάνο
EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Δύο πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και ένα τρίτο μέτωπο βρίσκεται, επίσης σε εξέλιξη, στο δήμο Πύργου. Ειδικότερα, στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες στην περιοχή του Λάλα, όπου νωρίτερα η φωτιά προκάλεσε ζημιές και σε σπίτια.

Επίσης, μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες και στο μέτωπο που καίει στην περιοχή Μιράκα, η οποία βρίσκεται ανατολικά της Αρχαίας Ολυμπίας.

Στο δήμο Πύργου, βρίσκεται σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή Κολίρι, όπου εκεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να την περιορίσουν και να μην κινηθεί προς την γειτονική περιοχή, Βαρβάσαινα

Αγωνία επικράτησε για περίπου 100 - 150 κατοίκους που έχουν εγκλωβιστεί στο χωριό Κλαδέος στην Αρχαία Ολυμπία . Όπως ανέφερε η Κανέλλα Φωτοπούλου, συγγενής ηλικιωμένου, μιλώντας στο Open, στο χωριό υπάρχουν ηλικιωμένοι αλλά και παιδιά που δεν μπορούσαν να φύγουν καθώς και οι δύο έξοδοι καίγονταν. 

Λίγο μετά τις 16.00 δόθηκε εντολή εκκένωσης για 13 περιοχές. Συγκεκριμένα, στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους σε Βασιλάκι, Υψηλό, Άσπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπο, Αμπάρι, Άνω Κάτω Λούβρο, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα, Νεμούτα Ηλείας να εκκενώσουν προς Πανόπουλο.

Σύμφωνα με το ilialive.gr νέα πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή της Ζαχάρως. Σύμφωνα με πληροφορίες καίγεται δασική έκταση κοντά στους Σχίνους.

Παράλληλα, το ίδιο μέσο αναφέρει ότι το πρώτο σπίτι του χωριού Λάλα έχει παραδοθεί στις φλόγες, ενώ η φωτιά μπαίνει και σε χώρο φωτοβολταϊκού πάρκου. Την ίδια στιγμή, έντονο προβληματισμό προκαλεί η φορά του ανέμου, η οποία στρέφεται προς την περιοχή που βρίσκεται το δρυοδάσος της Φολόης.

Δύσκολες παραμένουν οι συνθήκες στο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αρχαία Ολυμπία, στο οποίο ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής συνεχίζουν τη μάχη με τις φλόγες προκειμένου να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας διακομίστηκαν δύο πολίτες που βοηθούσαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ο ένας φέρει ελαφρά εγκαύματα και ο δεύτερος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα.

Νωρίτερα, στο ίδιο Κέντρο Υγείας διακομίστηκαν δύο πυροσβέστες με ελαφρά εγκαύματα.

Αργά το μεσημέρι δόθηκε εντολή εκκένωσης οκτώ κοινοτήτων του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας. Πρόκειται για τις κοινότητες Δήλιζα, Πεύκες, Άνω - Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμένα και Βίλλια.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται στους οικισμούς Δηλίζα, Άνω-Κάτω Λόυβρο, Μουριά, Πεύκες, Καμμένα, Λινάρια, Βίλλια Ηλείας καλούνται να κινηθούν προς τα Άσπρα Σπίτια.

Επιπλέον αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση της κοινότητας Φρίξα

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 11 στάλθηκε μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους, καλώντας τους να εκκενώσουν τον οικισμό Χελιδόνι.

Όπως αναφέρει το ilialive.gr, με το πρώτο φως της ημέρας υπήρξε αναζωπύρωση κοντά στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ και τον Κρόνιο Λόφο.

πυρκαγιά Αρχαία Ολυμπία
(INTIME NEWS)

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 174 πυροσβέστες, με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 52 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα ελικόπτερο ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

πυρκαγιά Αρχαία Ολυμπία
(INTIME NEWS)

Παράλληλα, έχουν ήδη ενημερωθεί οι κάτοικοι των κοινοτήτων Λαντζόι και Λιναριά, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα, αν χρειαστεί να γίνει εσπευσμένα απομάκρυνση των πολιτών στις περιοχές αυτές.

Ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus

Ως Εθνικό Σημείο Επαφής ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση χαρτογράφηση των περιοχών της Αρχαίας Ολυμπίας που επλήγησαν από τις φωτιές.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές της Αρχαίας Ολυμπίας, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

«Εξαιρετικά ειδικές οι συνθήκες» δικαιολογείται ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης

Για ολονύχτια μάχη στην Αρχαία Ολυμπία που συνεχίζεται με στόχο τον περιορισμό της πυρκαγιάς, έκανε λόγο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος βρίσκεται από χθες στην περιοχή. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε πως δίνεται μάχη προκειμένου να περιοριστεί η πυρκαγιά και να μείνει ακέραιος ο αρχαιολογικός χώρος και φυσικά η πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας. 

«Θα δώσουμε τη μάχη όλη τη μέρα. Είναι δύσκολες οι συνθήκες, εξαιρετικά ειδικές, που δεν τις συναντάμε συχνά» υποστήριξε για άλλη μια φορά.

Το πύρινο μέτωπο φτάνει τα 15 χλμ

Έκκληση για ενίσχυση των δυνάμεων απηύθυνε νωρίς το πρωί ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι το πύρινο μέτωπο είναι 15 χλμ και έχει διάφορα σημεία που είναι επικίνδυνα. Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό, είπε και σημείωσε ότι πρέπει να «τρέξουν» οι δυνάμεις πυρόσβεσης γιατί κάθε μέρα μετά τις 10:30 πνέουν άνεμοι και αυτό θα δυσκολέψει το έργο των πυροσβεστών.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης δόθηκε μεγάλη μάχη καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ περιμένουν τη συνδρομή των εναέριων μέσων για να μπορέσουν να την ελέγξουν. Μέχρι στιγμής, όπως είπε, έχουν εκκενωθεί 8-10 οικισμοί και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία μετά από κινητοποίηση του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ο Ν. Φαρμάκης σημείωσε ότι κύριο μέλημα είναι ο περιορισμός της φωτιάς η οποία έχει δύο μέτωπα: στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και την περιοχή Λάλα όπου είναι δασική έκταση, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Ο περιφερειάρχης, ερωτηθείς σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να είναι συγκυρία όλα αυτά τα μέτωπα. 

Σημειώνεται ότι όλο το βράδυ μηχανήματα έργου της Αυτοδιοίκησης άνοιγαν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες γύρω από την Αρχαία Ολυμπία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL