Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Πυρκαγιά στην Εύβοια / Ανεξέλεγκτη για δεύτερο 24ωρο - Συνεχίζουν να μαζεύουν κόσμο από τη θάλασσα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιά στην Εύβοια / Ανεξέλεγκτη για δεύτερο 24ωρο - Συνεχίζουν να μαζεύουν κόσμο από τη θάλασσα

Πυρκαγιά στην Εύβοια
(EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ)

Ώρες αγωνίας για τη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Λίμνης, στην Εύβοια, η οποία συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη. Οι φλόγες έκαψαν Σηπιάδα, Χρόνια, Ροβιές ενώ έφτασαν μέχρι τη θάλασσα. Μάλιστα το βράδυ της Τετάρτης ξέσπασε και νέο μέτωπο στην περιοχή Δάφνη που βρίσκεται κοντά στις Ροβιές.

Εγκλωβισμένος βρίσκεται από τις μεσημεριανές ώρες ένας βοσκός με τα ζώα του σε βουνό πλησίον του οικισμού Ροβιές. Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του εγκατέλειψαν το σπίτι τους και με το ferry boat  βρέθηκαν στην Αιδηψό ούτως ώστε να απομακρυνθούν από τη φωτιά. Πλέον εκλιπαρούν για βοήθεια ούτως ώστε να σώθεί ο άνδρας που βρίσκεται εγκλωβισμένος, όπως λένε, στο βουνό.

Σύμφωνα με το Evima.gr, μιλώντας σε κάμερα τοπικού καναλιού, κάνουν έκκληση να βρεθεί έστω και ένας πυροσβέστης στο σημείο, δεδομένου ότι ο πατέρας τους κινδυνεύει άμεσα. «Χρειάζεται νερό γιατί θα καεί ζωντανός εκεί πάνω», λένε μεταξύ άλλων.

Οι αρχές κάλεσαν το μεσημέρι τους κατοίκους και τους τουρίστες στις Ροβιές να συγκεντρωθούν όλοι στην παραλία απ' όπου έγινε δραματική επιχείρηση διάσωσης μέσω θαλάσσης. Συνολικά 85 πολίτες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια με πλωτά μέσα. Μάλιστα οι απεγκλωβισμοί συνεχίζονται.

Σύμφωνα με μαρτυρία της παραθερίστριας Μελίνα Βατινέλ η οποία μίλησε Στο Κόκκινο, σκάφη του λιμενικού διέσωσαν τους κατοίκους και τους μετέφεραν σε ferry boat. Η ίδια μετέφερε τις ευχαριστίες της στο λιμενικό για την άμεση επέμβαση. Την επιχείρηση συντόνιζε το λιμεναρχείο Αιδηψού.

Ferry boat στην Εύβοια

Η φωτιά έχει φτάσει πλέον στην παραλία. Την ίδια στιγμή, τεράστιο μέτωπο φωτιάς έρχεται από τη βόρεια πλευρά με φλόγες που ξεπερνούν και τα 20 μέτρα μέσα σε πευκόφυτη περιοχή σε αρκετά σημεία. Τρεις πυροσβέστες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου με ελαφρά επιφανειακά εγκαύματα, χωρίς αναπνευστικά προβλήματα. Παρέμειναν προληπτικά για λίγη ώρα και επέστρεψαν στα καθήκοντά τους.

Λίμνη Ευβοιας φωτιά
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΣ)

«Τραγικες οι καταστάσεις που ζούμε. Η καταστροφή είναι τεράστια. Δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που μας συμβαίνει» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σταμούλος, στο evima.gr.

Από την πλευρά του ο κοινοτάρχης Ροβιών Θοδωρής Κερής μιλώντας στο protothema.gr ανέφερε ότι «η φωτιά έχει περάσει στο χωριό και καίγονται τα πρώτα σπίτια, γίνονται προσπάθειες απλά να μην επεκταθεί και τα κάψει όλα

Οι φλόγες κάλυψαν ακόμη και το δρόμο από τη Λίμνη προς τις Ροβιές με συνέπεια η αστυνομία να διακόψει την κυκλοφορία ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Οι πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες μέσα στις αυλές των σπιτιών και προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στην καιόμενη έκταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβέστες έχουν παραταχθεί κατά μήκος του κεντρικού δρόμου περιμένοντας να αντιμετωπίσουν τις φλόγες που έχουν πλησιάσει.

EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Χωρίς ρεύμα έχουν μείνει 9 οικισμοί και συγκεκριμένα Καλαμούδι, Παλιοχώρι, Δαμιά, Σκεπαστή, Κουρκουλοί, Μαρούλι, Κουλούροι, Ροβιές, Δρυμώνας και Όσιος Δαυίδ.

Περισσότερα από 20 πυροσβεστικά οχήματα έχουν παραταχθεί στον κεντρικό δρόμο στις Ροβιές δημιουργώντας ζώνη προστασίας.

Εκτός από τις Ροβιές η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα στο χωριό Κουρκουλοί και κατευθύνεται πλέον προς Σκεπαστή, ενώ το άλλο μέτωπο σταμάτησε λίγο πριν το Μοναστήρι του Οσίου Δαυΐδ. Άλλο μέτωπο είναι στη Δαμιά, ενώ υπάρχει ένα ακόμη μέτωπο στο Καλαμούδι κάτω από τη Μονή Οσίου Δαυΐδ.

Τα μέτωπα της φωτιάς κινούνται σε όλα τα σημεία ανεξέλεγκτα κυκλώνοντας οικισμούς και εγκλωβίζοντας ανθρώπους. Τα τρία αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο συνεχίζουν να ρίχνουν τόνους νερού αλλά τα μέτωπα είναι πολλά. Οι εκκλήσεις για βοήθεια είτε με εναέρια είτε με επίγεια μέσα είναι συνεχείς.

Φωτιά Εύβοια
EUROKINISSI
EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Νωρίτερα, δόθηκε εντολή εκκένωσης δύο ακόμη οικισμών. Οι κάτοικοι στις Ροβιές και στο Παλαιοχώρι απομακρύνονται από τις κατοικίες τους μετά από μήνυαμ που έλαβαν από το 112. Την ίδια ώρα έχει διακοπεί ο δρόμος για την ενίσχυση των δυνάμεων προς Καλαμούδι, το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ που κινδυνεύει άμεσα αλλά και ο Δρυμώνας.

Μέχρι στιγμής εκκενώθηκαν συνολικά οι οικισμοί Ρετσινόλακκο, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι.

«Εκλιπαρούμε την Πολιτεία για άμεση ενίσχυση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές», τονίζει δε δραματικούς τόνους ο δήμαρχος Λίμνης, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, χαρακτηρίζοντας «απελπιστική» την κατάσταση.

Τις τελευταίες ώρες Παλαιοχώρι και Δάμια δοκιμάζονται ιδιαίτερα καθώς οι φλόγες περνούν μέσα στα χωριά, ενώ την ίδια στιγμή εκτός από τον τραυματισμό 3 πυροσβεστών και τη μεταφορά τους με ελαφρά εγκαύματα στο ΚΥ Μαντουδίου, οι πυκνοί καπνοί έχουν προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα σε πολλούς κατοίκους του χωριού Κουρκουλοί και ορισμένοι από αυτούς ήδη έχουν καταφύγει στο κέντρο υγείας Μαντουδίου.

Σύμφωνα με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Φώτη Σερέτη, -που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ- «τη χθεσινή μέρα μεταφέρθηκαν 6 άτομα στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου και φιλοξενήθηκαν εκεί μέχρι σήμερα το πρωί μόνο για κοινωνικούς λόγους χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα -απλώς ήθελα να νιώσουν περισσότερη ασφάλεια».

Ο ίδιος συμπληρώνει πως «ήδη έχουν ενισχυθεί οι υγειονομικές δυνάμεις στην περιοχή, υπάρχει συνεχής παρουσία ασθενοφόρων και τα πληρώματά τους, αν χρειαστεί, αντιμετωπίζουν τις οποιεσδήποτε περιπτώσεις, χωρίς μέχρι τώρα να έχουμε κάποια σοβαρά προβλήματα».

Με καθυστέρηση λόγω πυκνών καπνών ξεκίνησαν τα εναέρια μέσα

Λίγο μετά τις 10 το πρωί ξεκίνησαν τα εναέρια μέσα τις ρίψεις νερού και ήδη επιχειρούν τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και το ελικόπτερο, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή. Μάχη με τις φλόγες δίνει επίσης και το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev-200.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μετά την αρχική αδυναμία των εναέριων μέσων να πραγματοποιήσουν ρίψεις, λόγω των πυκνών καπνών και κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού σήμερα στις 06.30 το πρωί αποφασίστηκε «να αυξηθούν τα πυροσβεστικά οχήματα στα 32 τουλάχιστον, ενώ διατίθεται η μέγιστη δύναμη σε υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών».

«Πυροσβέστες, αστυνομικοί, εθελοντές, τα στελέχη του δασαρχείου, της περιφέρειας και του δήμου έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες όλη τη νύχτα για να συγκρατήσουν τις φλόγες. Συνεχίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας, γιατί έχουμε μπροστά μας πολύ και δύσκολο δρόμο» δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

λιμνη ευβοιας φωτιά
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΣ)

Αναζωπυρώσεις και νέα μέτωπα

«Μας έχουν πνίξει οι καπνοί ενώ η φωτιά απέχει περίπου στο 1,5 χιλιόμετρο από το μοναστήρι μας. Δεν μπορούμε να δούμε και εμείς. Βλέπουμε καπνούς να έρχονται πάνω μας. Από τους αδερφούς που φτάνουν στο μοναστήρι μαθαίνουμε νέα για το σημείο που έχει φτάσει η φωτιά. Η Παναγία και ο Άγιος Γέροντας να βάλουν το χέρι τους να μη φτάσει μέχρι εδώ. Καταστρέφει τα πάντα» είναι τα λόγια του ηγουμένου της Μονής του Οσίου Δαυίδ στο Δρυμώνα της Εύβοιας καθώς βλέπει τη φωτιά να κατευθύνεται προς το μοναστήρι που είναι τυλιγμένο σε καπνούς.

Την ίδια στιγμή πολλές από τις διαβάσεις που οδηγούν από τη Λίμνη προς το μοναστήρι μέσα από τα χωριά έχουν κλείσει καθώς έχουν πέσει καμένες κολώνες, καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, καμένα δέντρα που δεν επιτρέπουν στα αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής να κινούνται στην περιοχή. Έτσι για να φτάσουν πλέον από τα εσωτερικά μέτωπα της φωτιάς πρέπει να κάνουν ολόκληρο κύκλο από τις Ροβιές για να φτάσουν στο Καλαμούδι, το Μοναστήρι του Οσίου Δαυΐδ και το Δρυμώνα ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί ένα πρόχειρο συντονιστικό κέντρο για να συντονίζει τις πυροσβεστικές δυνάμεις στη Δαμιά.

Αυτή τη στιγμή η φωτιά έχει αναπτύξει 4 μεγάλα μέτωπα και κινείται προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Όλη τη νύχτα η φωτιά ανέβαινε προς το βουνό και με το ξημέρωμα βοηθούμενη από τους ανέμους επιστρέφει και πάλι σε παραλιακές περιοχές.

λιμνη ευβοιας φωτιά
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΣ)

Στο χωριό Κούρκουλοι είναι το ένα μέτωπο, το δεύτερο στην περιοχή Μανδανικά, το τρίτο στην Καυκάλα και κινείται προς τις Ροβιές πλέον και το τέταρτο μέτωπο είναι από την άλλη πλευρά στη Βατερή και κινείται προς τη Λίμνη.

Κατά τη διάρκεια του Συντονιστικού η πρώτη αποτίμηση θέλει την φλεγόμενη περιοχή να έχει έκταση έως 20.000 στρέμματα, μέσα στα οποία υπάρχουν πολλές εγκαταστάσεις, σπίτια, τουριστικά καταλύματα και αποθήκες η καταγραφή των οποίων ξεκινά αυτές τις ώρες.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα και 2 αεροσκάφη που όμως αποχώρησαν λόγω έλλειψης ορατότητας. Συνδρομή παρέχουν ακόμη εθελοντές των περιοχών υδροφόρες και μηχανήματα έργων που έχουν διατεθεί από το Δήμο και την Περιφέρεια.

Όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια του συντονιστικού, πάνω από 10 σπίτια έχουν καεί στον οικισμό Σαπιάδα, όπου η φωτιά πέρασε τη ζώνη άμυνας των πυροσβεστών πού ήταν ο παραλιακός δρόμος και έφτασε στη θάλασσα.

Έχουν ακόμα μετρήσει 6 καμένα σπίτια στον οικισμό Χρόνια που επίσης η φωτιά συγκρατήθηκε στον παραλιακό δρόμο αλλά μέχρις εκεί κατέστρεψε σπίτια που βρίσκονται προς την πλευρά του βουνού ενώ υπάρχουν και άλλα καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή και τα χωριά.

λιμνη ευβοιας φωτιά
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΣ)

«Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή και κανείς πλέον δεν ξέρει τι θα προκύψει τις επόμενες ώρες καθώς δεν υπάρχουν εναέρια μέσα να βοηθήσουν» υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Λίμνης Αργύρης Λιάσκος.

Ο ίδιος ο αντιδήμαρχος περιγράφει πως «υπάρχουν δεκάδες καμένα σπίτια στα χωριά, στις παραλιακές περιοχές που πέρασε μέσα η φωτιά. Υπάρχουν καμένες αποθήκες, αγροτικές εγκαταστάσεις, ποιμνιοστάσια και άνθρωποι που έχασαν το βίο τους. Δυστυχώς όμως η καταστροφή συνεχίζεται. Όπου περνάει η φωτιά δεν αφήνει τίποτα».

Εφιαλτική ήταν η νύχτα για τους κατοίκους, ενώ τεράστια εκτιμάται πως είναι η καταστροφή σε μια περιοχή που έσφυζε από ζωή και πράσινο, καθώς σε αυτή υπήρχαν πολλά πεύκα.

Πυροσβέστες και χωματουργικά μηχανήματα έδιναν μάχες για να συγκρατήσουν τις φλόγες, καθώς τα μέτωπα της φωτιάς συνεχώς άλλαζαν, συνεχώς αυξάνονταν, συνεχώς ξεπερνούσαν τις γραμμές άμυνας. Εκτείνονται από τα χωριά Δρυμώνας και Κουρκούλη ως τους οικισμούς Χρόνια και Σηπιάδα, σε μήκος που σε ευθεία ξεπερνά τα 9 χιλιόμετρα.

«Τούτη η απόλυτη καταστροφή δεν έχει προηγούμενο», σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός. Ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννης Γιώργος Τσαπουρνιώτης, από την πλευρά του τόνισε πως «το μέτωπο είναι τεράστιο» και η περασμένη νύχτα «δεν είχε προηγούμενο στην ιστορία της περιοχής».

Εκατοντάδες πυροσβέστες, εθελοντές καθώς και κάτοικοι της περιοχής, χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες των δήμων και της περιφέρειας, όλη τη νύχτα έμοιαζαν να χάνονται στην τεράστια έκταση του μετώπου της φωτιάς. Οι φλόγες μαίνονται σε δύσβατη περιοχή κι επιβαλλόταν συνεχώς ανασύνταξη των δυνάμεων για να μπορέσουν να τιθασεύσουν τον πύρινο γίγαντα.

Εκκενώθηκαν 8 χωριά

«Εκκενώθηκαν με ασφάλεια 8 χωριά για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή» και «σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν εκκενώσεις χωριών πιθανόν υπερβολικές, όμως ο βασικός στόχος μας ήταν και είναι να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», εξήγησε.

Περί τα μεσάνυχτα έγιναν εκκενώσεις σε δύο ακόμη χωριά, το Καλαμούδι και το Δρυμώνα, τα οποία απέχουν – σε ευθεία γραμμή – κάπου 9 χιλιόμετρα από την Σηπιάδα, τον οικισμό δυτικά της Λίμνης που ξεπέρασαν με ταχύτητα οι φλόγες για να σταματήσουν στη θάλασσα.

Εκατοντάδες πυροσβέστες που μετακινήθηκαν στην περιοχή ακόμη και από την Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα είδαν πολλές φορές τις φλόγες να ξεπερνάνε τις ζώνες άμυνας ακόμη και μέσα στο βουνό, προς το Κουρκούλη είτε προς το Καλαμούδι και οι αντιπυρικές ζώνες που στήθηκαν τις τελευταίες ώρες δεν αρκούσαν για να συγκρατήσουν τη φωτιά.

Συνολικά 185 δωμάτια, 140 στην Αιδηψό και 45 στη Χαλκίδα, δέσμευσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για να μπορέσει να μετακινήσει εκεί ανθρώπους που δεν μπορούσαν να φτάσουν στα σπίτια τους ούτε να περάσουν την νύχτα αλλού.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες χρησιμοποιήθηκαν 55 από τα δωμάτια αυτά. Πολλοί προτίμησαν να φιλοξενηθούν, και να περάσουν το βράδυ σε συγγενικά τους πρόσωπα ή κοντά στις περιουσίες τους, περιμένοντας – μάταια – πράσινο φως από τις αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν απαγορεύσει την κυκλοφορία, να φτάσουν σε αυτές.

Ανάμεσα σε εκείνους που φιλοξενήθηκαν σε μισθωμένα δωμάτια σε ξενοδοχεία της Αιδηψού ήταν παραθεριστές από κάμπινγκ των Ροβιών, καθώς, όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλίας Μπουρμάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αντιμετώπισαν «αναπνευστικά προβλήματα και ζήτησαν να μετακινηθούν σε ασφαλή σημεία».

Αποκατάσταση ηλεκτροδότησης

Στο μεταξύ, τα συνεργεία και οι εργολάβοι του ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούν να αποκαταστήσουν κάποιες από τις ζημιές ιδιαίτερα στην παραλιακή ζώνη.

 Ως «ιδιαίτερα μεγάλες» αποτιμά τις ζημιές που υπάρχουν μέχρι στιγμής ο περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΔΔΗΕ, Γιώργος Αθανασιάδης. Όπως ο ίδιος δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «δεν έχουμε πλήρη εικόνα για το μέγεθος των ζημιών. Έχουμε ήδη στείλει στην περιοχή από νωρίς το πρωί και άρχισαν ήδη να εργάζονται συνεργεία από τη Λαμία, τη Λιβαδειά, τη Θήβα και τη Χαλκίδα. Επειδή όμως η πυρκαγιά συνεχίζει, τα συνεργεία παρεμβαίνουν εκεί όπου οι αρμόδιοι τους επιτρέπουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τη χθεσινή μέρα έγιναν αποκαταστάσεις των βλαβών με συνέπεια όπως σημειώνει ο κ. Αθανασιάδης «παρά το γεγονός ότι έχουμε πυρκαγιά σε μία τόσο μεγάλη έκταση, χωρίς ρεύμα να παραμένουν κάποια μικρά χωριά και οικισμοί που δεν έχουμε πρόσβαση ακόμη αλλά και που η αστυνομία τους έχει εκκενώσει». Όπως συμπληρώνει, «είμαστε σε ανοιχτή γραμμή και με το δήμαρχο της περιοχής αλλά και την Πυροσβεστική να παρεμβαίνουμε όπου μπορούμε μέχρι να αποκαταστήσουμε πλήρως τις ζημιές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL