Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Πυρκαγιές / Στις φλόγες η χώρα - Όλα τα ενεργά μέτωπα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιές / Στις φλόγες η χώρα - Όλα τα ενεργά μέτωπα

Φωτια πυροσβέστης
INTIME/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Πολλαπλά είναι τα πύρινα μέτωπα στη χώρα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις, να δίνουν μάχη με τις φλόγες. Λόγω της νύχτας οι εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις σταμάτησαν να επιχειρούν. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές σε Βαρυμπόμπη, Μεσσηνία, Ανατολική Μάνη, Λίμνη Ευβοίας, Ρόδο και Κω.

Ανεξέλικτη μαίνεται η φωτιά στην Βαρυμπόμπη με τη φωτιά έφτασε μέχρι την πλατεία της πόλης. Παράλληλα εκκενώθηκαν παιδικές κατασκηνώσεις, ενώ η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας καλεί τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τη φωτιά.

Εύβοια

Στη Λίμνη της Εύβοιας η φωτιά έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις.  Το «πράσινο φως» για την προληπτική εκκένωση άλλων δύο χωριών έδωσε το Συντονιστικό που συγκλήθηκε και συνεδρίασε στη Λίμνη της Εύβοιας. Συνολικά έχουν εκκενωθεί από το απόγευμα 8 χωριά και οικισμοί και οι κάτοικοι τους κατευθύνονται είτε σε συγγενικά πρόσωπα είτε σε ξενοδοχεία. 

Ο δήμαρχος Μαντουδίου -Λίμνης - Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απήθυνε έκκληση για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς «η κατάσταση είναι τραγική»«Καίγονται περιουσίες, καίγονται σπίτια, κινδυνεύουν άνθρωποι» πρόσθεσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος μιλώντας στο newsbomb.gr έκανε λόγο για «ολοκαύτωμα» και ανέφερε πως «η φωτιά αυτή τη στιγμή καίει ασταμάτητα και τα μέτωπα είναι τρία. Το ένα μέτωπο καίει στο μέσα χωριό Χρόνια, το άλλο στο Μουρτιά και το τρίτο μέτωπο κινείται απειλητικά προς το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ.

Την κήρυξη της περιοχής της δημοτικής ενότητας Ελυμνίων στην Εύβοια σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ζήτησε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, καθώς η φωτιά έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και χρειάζεται να ενισχυθούν οι δυνάμεις που επιχειρούν στα πολλαπλά και διάσπαρτα μέτωπα φωτιάς.

Αίτημα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η δημοτική ενότητα Ελυμνίων στην Εύβοια. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς, ήδη εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά και οι οικισμοί Χρόνια, Σηπιάδα, Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Παλιοχώρι και Δαμιά.

«Δυστυχώς ήδη έχει συντελεστεί άλλη μία τεράστια οικολογική καταστροφή, καθώς η φωτιά αποτεφρώνει ένα μοναδικό παρθένο πευκοδάσος» δηλώνει ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός.

Παράλληλα, ελεγχόμενη χαρακτηρίζεται η κατάσταση όσον αφορά στη φωτιά στην περιοχή Κριεζά στην Εύβοια η οποία για την ώρα δεν αποτελεί κίνδυνο.

Μεσσηνία

Δύσκολη μάχη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στη Μεσσηνία όπου, η φωτιά που ξέσπασε χθες, στο Βασιλίτσι αναζωπυρώθηκε ξανά αργά το βράδυ. Πληροφορίες που μεταδίδει η ΕΡΤ αναφέρουν ότι έχουν ήδη καεί σπίτια.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές σε παραθεριστικές κατοικίες, ενώ έχουν εκκενωθεί οι κοινότητες Άγιος Γεώργιος, Λιβαδάκια και Βασιλίτσι».

«Είναι μεγάλη η φωτιά στην περιοχή Βασιλίτσα και έχει περάσει μέσα από σπίτια, αλλά ακόμα δεν έχουμε εικόνα, για το αν έχουν προκληθεί ζημιές, αφού έχουν εκκενωθεί οι περιοχές» ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλο και πρόσθεσε, ότι «επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και δύο ελικόπτερα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι στη Μεσσηνία υπάρχει μία ακόμη φωτιά σε αγροτοδασική δασική έκταση στην περιοχή Βλαχόπουλο του δήμου Πύλου - Νέστορος. Για την τελευταία φωτιά, ο ίδιος σημείωσε ότι «επιχειρούν δυνάμεις της πυροσβεστικής και εμείς στείλαμε μηχανήματα έργου, ώστε να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες και να βοηθήσουμε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ το ίδιο έχουμε πράξει από χθες και στην φωτιά στο Βασιλίτσι».

Η φωτιά καίει σε δύο μέτωπα, στην ευρύτερη περιοχή της Κορώνης. Παράλληλα, κάτοικοι μεταφέρθηκαν στις παραλίες της περιοχής.

Ανατολική Μάνη

Στην Ανατολική Μάνη, η φωτιά μαίνεται από αργά το μεσημέρι ανεξέλεγκτη, ενώ έχει δοθεί εντολή εκκένωσης των οικισμών Λιβάδια, Σελεγούδι, Άγιος Νικόλαος και Κόκκινα Λουριά.

Την ίδια στιγμή, ο άνεμος αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση με αποτέλεσμα να δυσκολεύει πολύ το έργο των πυροσβεστών.

Κως

Φωτιά ξέσπασε και στο νησί της Κω, στην περιοχή «Μαρμαρωτό» η οποία βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή και παραμένει ανεξέλεγκτη.

Καταβάλλονται προσπάθειες ώστε η φωτιά να μην ξεφύγει προς το δάσος του Ασκληπιείου.

Για την κατάσβεσή της φωτιάς, μετέβη ελικόπτερο από τη Ρόδο ενώ στην περιοχή έσπευσαν και ιδιωτικά μηχανήματα για να συνδράμουν.

Νωρίτερα δόθηκε εντολή απομάκρυνσης των κατοίκων που διαμένουν στη περιοχή «Τσουκαλαριά». Στη συνέχεια εκκενώθηκε και ο οικισμός Πλατάνι.

Ρόδος

Στη Ρόδο, από το μεσημέρι λόγω και των ανέμων που πνέουν στην περιοχή έχουν εκδηλωθεί εκτεταμένες αναζωπυρώσεις σε όλο το μέτωπο της φωτιάς, από τη Θολό έως τα Μαριτσά και την Ψίνθο.

Για την αντιμετώπιση της φωτιάς γίνονται συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, καθώς και από τις πυροσβεστικές επίγειες δυνάμεις και τους εθελοντές που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται και σήμερα, στην περιοχή του Κερωνιάτη στα Μαριτσά, όπου παρά τις επίπονες προσπάθειες της πυροσβεστικής οι εστίες δεν κατέστη δυνατόν να αντιμετωπιστούν, λόγω κυρίως του δύσβατου της περιοχής.

Στα Μαριτσά, αλλά και σε όλο το μέτωπο στο οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά εξακολουθούν να βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και εθελοντές, οι οποίοι θα παραμείνουν εκεί σε όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Συνεδριάζει στην Περιφέρεια, το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας της Δωδεκανήσου.

Σημειώνεται ότι η πύρινη λαίλαπα κατακαίει για τρίτη διαδοχική ημέρα το νησί της Ρόδου με τους πρώτους υπολογισμούς να κάνουν λόγο για καταστροφή 10.000 στρεμμάτων δασικής και γεωργικής έκτασης.

Ηράκλειο Κρήτης

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα και στην Κρήτη, σε αγροτοδασική έκταση στην Αγία Βαρβάρα Ηρακλείου στα όρια με την περιοχή του Αγίου Θωμά.
Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής κατάφεραν να θέσουν σε έλεγχο τη φωτιά η οποία αυτή την ώρα είναι σε ύφεση και δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL