Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.4°C28.0°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
21.9°C28.1°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.0°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C27.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
1 BF 39%
Πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη / Ολονύκτια μάχη να ελεγχθεί η λαίλαπα - Εφιαλτικές στιγμές με τραυματίες και εγκλωβισμένους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη / Ολονύκτια μάχη να ελεγχθεί η λαίλαπα - Εφιαλτικές στιγμές με τραυματίες και εγκλωβισμένους

Φωτιά Βαρυμπόμπη
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ)

Σε δεκάδες μέτωπα εκτείνεται η πυρκαγιά που κατακαίει την περιοχή που περικλείεται από τις Αδάμες, τη Βαρυμπόμπη και τους Θρακομακεδόνες. Ορισμένα μέτωπα  βρίσκονται σε ύφεση, ωστόσο η νύχτα προμηνύεται δύσκολη, καθώς είναι πολύ πιθανές οι αναζωπυρώσεις. 

Ευτυχώς η ένταση των ανέμων έχει πέσει δίνοντας τη δυνατότητα στις δυνάμεις πυρόσβεσης να επιχειρήσουν πιο αποτελεσματικά.

Από τις αναφορές για τα μέτωπα και τις καμένες περιοχές, η έκταση που έχει επηρεαστεί είναι αυτή που περικλείεται με κόκκινο χρώμα. Το πρώτο φως της ημέρας θα παράσχει καλύτερη εικόνα για την περίμετρο της κατεστραμμένης περιοχής.

Χάρτης φωτιά Βαρυμπόμπη

Το μέτωπο που βρίσκεται στην περιοχή του Κρυονερίου βρίσκεται πια κοντά στο κοιμητήριο της περιοχής. Σχεδόν 150 πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μάχη στην περιοχή να μην περάσουν τα τρία μέτωπα της πυρκαγιάς στον οικισμό του Κρυονερίου. 

Ο ΕΟΔΥ έθεσε σε λειτουργία τον τηλεφωνικό αριθμό 1135 για όσους κατοίκους δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους, ώστε να κατευθυνθούν σε ξενοδοχεία.

Λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ η φωτιά επεκτεινόταν δυτικά του αεροδρομίου στο Τατόι και στο Ολυμπιακό Χωριό.

Λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ η φωτιά επεκτεινόταν δυτικά του αεροδρομίου στο Τατόι και στο Ολυμπιακό Χωριό.

Δύσκολη αναμένεται η νύχτα καθώς οι φλόγες βρίσκονται μία ανάσα από την Εθνική Οδό και τη Νέα Ερυθραία.

Πυρκαγιά
Πυρκαγιά
Πυρκαγιά

Η φωτιά πέρασε και από την πλατεία στη Βαρυμπόμπη όπου τουλάχιστον μία πολυκατοικία τυλίχτηκε στις φλόγες. Δεκάδες σπίτια στις Αδάμες έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, οι αρχές έχουν επέμβει σε τουλάχιστον 315 περιπτώσεις για συνδρομή στην απομάκρυνση και στον απεγκλωβισμό ατόμων.

Διαρκώς γίνονται εκρήξεις που μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί από πού προέρχονται.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη
(INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ)

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 6 κάτοικοι έχουν διακομιστεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο με ήπια αναπνευστικά προβλήματα, ενώ 1 πυροσβέστης με δύσπνοια έχει διακομιστεί στο ΓΝΑ 251.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη
(INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ)

Σε κατάσταση μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας το ΕΚΑΒ: Στην περιοχή βρίσκονται μια Κινητή Ιατρική Μονάδα, 1 μηχανή, 1 όχημα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) και 9 ασθενοφόρα. Σε πλήρη ετοιμότητα οι υγειονομικές δομές της περιοχής.

Πυροσβέστης στη Βαρυμπόμπη
(INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ)

Λίγο μετά τις 20.00 στάλθηκε και πέμπτο μήνυμα από το 112 το οποίο κάλεσε τους κατοίκους σε Θρακομακεδόνες, Ολυμπιακό χωριό και Βαρυμπόμπη, να εκκενώσουν προς Αχαρνές.

Στις 21.00 στάλθηκε μήνυμα και σε κατοίκους σε Αχαρνές, Λυκόβρυση, Κάτω Κηφισιά και Μεταμόρφωση προκειμένου να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα και πόρτες είναι σε ετοιμότητα.

Μήνυμα 112

Νωρίτερα δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση του οικισμού Αδάμες, ενώ εκκενώθηκε κατασκήνωση στην περιοχή στην οποία βρίσκονταν 64 παιδιά.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι άλογα βρέθηκαν να τρέχουν στην πλατεία για να γλιτώσουν από τη φωτιά.

 

Πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη
(EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ)

Μετά τη νέα ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης στην περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης επιχειρούν συνολικά 350 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 70 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν πολλές εθελοντικές ομάδες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

 

Ταυτόχρονα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών έχει ήδη αρχίσει τη διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη
(EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ)

Αναφορικά με την εκκένωση κατασκήνωσης, πρόκειται για την κατασκήνωση «Χαρούμενο Χωριό», που λειτουργεί σε χώρο της ΣΤΑ.ΣΥ. στην περιοχή της Βαρυμπόμπης. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Ειρήνη», από όπου τα παρέλαβαν οι γονείς τους.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, στην κατασκήνωση φιλοξενούνταν 64 παιδιά, 29 ομαδάρχες και 9 εργαζόμενοι. Λεωφορεία παρέλαβαν τα παιδιά, τα οποία συντεταγμένα και υπό τη συνοδεία της ΕΛ.ΑΣ. κατέφθασαν σε χώρο στάθμευσης του σταθμού της Γραμμής 1 «Ειρήνη». Από εκεί οι γονείς, που είχαν ήδη ενημερωθεί, παραλαμβάνουν τα παιδιά τους.

Η κατασκήνωση εκκενώθηκε και από τους εργαζόμενους, αλλά και ομαδάρχες, που είχαν παραμείνει εθελοντικά ως ομάδες πυρασφάλειας, με νεότερη εντολή της ΕΛ.ΑΣ.

Οι 102 συνολικά διαμένοντες στην κατασκήνωση είναι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους.

«Η Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. ευχαριστεί την ΕΛ.ΑΣ., την Π.Υ. και τους εργαζόμενους στην κατασκήνωση για την πολύτιμη συνδρομή τους στην επιτυχημένη έκβαση της επιχείρησης απομάκρυνσης των παιδιών» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Καπνοί
Ο καπνός από την Κηφισίας (AVGI.GR)
Πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη
(EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ)

Εξαιτίας της φωτιάς στην περιοχή, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, στην Λ. Τατοΐου από την Λ. Κύμης έως την οδό Ερυθραίας, στην οδό Ερυθραίας από το ύψος της γέφυρας Βαρυμπόμπης, στην Λ. Τατοΐου από την οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειος Πολιτεία-Ταβέρνα Λάμπρος). Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας.

 

 

Φωτιά στην Βαρυμπόμπη
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Μήνυμα από το 112 στάλθηκε λίγο μετά τις 14.00 στους κατοίκους της Βαρυμπόμπης και του Κρυονερίου να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα και πόρτες, καθώς και να είναι σε ετοιμότητα:

Βαρυμπόμπη 112

Κίνδυνος μπλακ άουτ

Ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε ότι λόγω της εξέλιξης της πυρκαγιάς στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας σημαντικά κυκλώματα του Συστήματος Μεταφοράς, δηλαδή το διπλό κύκλωμα 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα 150 kV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η τροφοδοσία της Ανατολικής Αττικής να τίθεται σε κίνδυνο.

Ο ΑΔΗΜΕ αναφέρει ότι γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό από το προσωπικό του Διαχειριστή προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις για τους καταναλωτές όσο διαρκεί το φαινόμενο. Στο πλαίσιο αυτό έγινε έκτακτη σύσκεψη στις 18.30, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο Κρυονέρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL