Θεσσαλονίκη / Απεργούν οι μεταλλωρύχοι στην Κασσάνδρα

Θεσσαλονίκη / Απεργούν οι μεταλλωρύχοι στην Κασσάνδρα

Απεργούν σήμερα οι μεταλλωρύχοι που εργάζονται στα μεταλλεία Κασσάνδρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη εκδικητική, όπως τη χαρακτηρίζουν, απόλυση συνδικαλιστή που τόλμησε να μιλήσει για τις κακές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που ισχύουν στις στοές των μεταλλείων, που εκμεταλλεύεται η κατά τα άλλα πολυβραβευμένη για το εργασιακό της περιβάλλον Ελληνικός Χρυσός.

Ο συνδικαλιστής δεν είναι εργαζόμενος της καναδικών συμφερόντων εταιρείας, αλλά της εταιρείας Edilmac, που είναι υπεργολάβος της Ελληνικός Χρυσός, ενώ η απόλυσή του κοινοποιήθηκε αμέσως μετά την αποκάλυψη ότι την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου κατέρρευσε τμήμα της στοάς του υπόγειου μεταλλείου Μαύρων Πετρών και κινδύνεψε ένας εργαζόμενος...

Την εικοσιτετράωρη κινητοποίηση, που θα γίνει με κυλιόμενες στάσεις εργασίας, προκήρυξε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων Λατομείων Βορείου Ελλάδος «για τη συνδικαλιστική δίωξη με τη μορφή της απόλυσης του προέδρου του και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδος (ΟΜΕ), απόλυση που με προσχηματικό τρόπο πραγματοποίησε η εταιρεία Edilmac».

Η ομοσπονδία χαρακτηρίζει «συνδικαλιστική δίωξη, στο πλαίσιο του πρόσφατου αντεργατικού νομοθετήματος» την απόλυση και κατηγορεί την εταιρεία ότι «έχει στόχο τη φίμωση των εργαζομένων της μέσω της προσπάθειας εκφοβισμού που στοχεύει στον πρόεδρο του συνδικάτου των εργαζομένων». «Στον στόχο αυτό της εταιρείας αρωγός είναι το αντεργατικό νομοθέτημα που διευκολύνει την εκάστοτε εργοδοσία να εκκαθαρίζει το προσωπικό της από 'ενοχλητικούς' εκπροσώπους των εργαζομένων» επισημαίνει, στη σχετική της ανακοίνωση.

Το συνδικάτο απαιτεί την άμεση ανάκληση της απόλυσης του συνδικαλιστή και δηλώνει ότι θα κλιμακώσει τον αγώνα του «μέχρι να επιβληθεί η συνδικαλιστική νομιμότητα». «Καμία έκπτωση στα μέτρα ασφάλειας στις στοές. Οι μεταλλωρύχοι δεν θα υποχωρήσουν. Στηρίζουμε με το αίμα μας την κερδοφορία των μεταλλευτικών επιχειρήσεων. Δεν θα δεχθούμε τη δίωξη του συναδέλφου επειδή εγκαλεί την εταιρεία για την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση και καλεί όλα τα σωματεία στα μεταλλεία Κασσάνδρας να παρευρεθούν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει σήμερα, στις 12.30 το μεσημέρι.

Στη Βουλή φέρνει το θέμα η Κ. Μάλαμα

Το θέμα της απόλυσης του προέδρου της ΟΣΕ φέρνει στη Βουλή η Κυριακή Μάλαμα, βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., και ζητάει από τον αρμόδιο υπουργό «να ελεγχθεί άμεσα η Edilmac, υπεργολάβος της Ελληνικός Χρυσός, για τις συνθήκες εργασίας στα Μεταλλεία Κασσάνδρας και για την εκδικητική απόλυση συνδικαλιστικού στελέχους».

Χαρακτηρίζει «παράνομη» την απόλυση, διότι, όπως εξηγεί, η πραγματική αιτία είναι ότι ο συνδικαλιστής κατήγγειλε «τις συνθήκες εργασίας στα εργοτάξια που διαχειρίζεται η Edilmac, υπεργολάβος της Ελληνικός Χρυσός». «Η μεταλλευτική δραστηριότητα, έτσι όπως εξελίσσεται στη βορειοανατολική Χαλκιδική, δεν ωφελεί ούτε τους εργαζόμενους ούτε την τοπική κοινωνία, παρά μόνο τις πολυεθνικές εταιρείες, όπως την Εldorado και την Εdilmac, που απομυζούν τους εργαζόμενους και τους φυσικούς πόρους για το δικό τους κέρδος» τονίζει η Κ. Μάλαμα.