Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C22.6°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.0°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.2°C28.8°C
4 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Πυρκαγιά / Για δεύτερη μέρα ανεξέλεγκτη στη Ρόδο - Μεγάλα μέτωπα σε Φθιώτιδα και Μεσσηνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιά / Για δεύτερη μέρα ανεξέλεγκτη στη Ρόδο - Μεγάλα μέτωπα σε Φθιώτιδα και Μεσσηνία

Πυροσβεστική στην πυρκαγιά στη Ρόδο
Μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο (ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ)

Μάχη με τι φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Εκτός από τη φωτιά στη Ρόδο η οποία μαίνεται για δεύτερη ημέρα, μεγάλο είναι το πύρινο μέτωπο στη Μεσσηνία. Παράλληλα στη Φθιώτιδα ξέσπασαν δύο διαφορετικές πυρκαγιές, σε Σπερχειάδα και Στυλίδα.

Στη Ρόδο πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις, ενώ αποφασίστηκε και η προληπτική εκκένωση του χωριού Μαριτσά. Η πυρκαγιά από το πρωί της Δευτέρας δεν έχει επεκταθεί, ωστόσο συνεχώς προκύπτουν μικρές εστίες μεταξύ των χωριών Θολού, Μαριτσών και Ψίνθου, απ' όπου πέρασε η φωτιά την Κυριακή.

Ελικόπτερο πάνω από την πυρκαγιά στη Ρόδο
Μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο (ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ)
RODOSPRESS.GR/ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ

Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιήθηκαν ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα. Οι ρίψεις νερού, οι οποίες λόγω της νύχτας αναμένεται να σταματήσουν σε λίγη ώρα, επικεντρώθηκαν στην περιοχή «Κερωνιάτης» στο χωριό Μαριτσά όπου εξακολουθεί να υπάρχει εστία φωτιάς.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας έχουν κηρυχθεί οι Δημοτικές Ενότητες Πεταλούδων και Καλλιθέας.

ελικόπτερο πυροσβεστική
RODOSPRESS.GR/ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ
RODOSPRESS.GR/ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ

Οι πυροσβέστες και οι εθελοντές πρόκειται να μείνουν σε επιφυλακή όλη τη διάρκεια της νύκτας για να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Στη Μεσσηνία εκδηλώθηκε σε δασική έκταση πυρκαγιά, με αποτέλεσμα εκκενωθεί προληπτικά η κοινότητα Βασιλίτσι.

AVGI.GR

Στην περιοχή επιχειρούν 65 πυροσβέστες με 18 οχήματα και 3 πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού 4 πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

AVGI.GR

Επίσης, στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στη Φθιώτιδα, τα πύρινα μέτωπα είναι δύο. Λίγο μετά τις 16:00 ξέσπασε φωτιά κοντά στο χωριό Λευκάδα στη Σπερχειάδα ενώ λίγο αργότερα ξέσπασε πυρκαγιά και σε δασική έκταση κοντά στο χωριό Λογγίτσι στη Στυλίδα.

Οι πυροσβέστες μαζί με χωματουργικά μηχανήματα από το δήμο Στυλίδας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δίνουν μάχη για να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις στα διάφορα μέτωπα.

Η δύσβατη περιοχή και η έλλειψη πρόσβασης, δεν τους επιτρέπει να φτάσουν πολύ κοντά στα επικίνδυνα σημεία, ενώ την ίδια στιγμή οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν ιδιαίτερα το έργο των πυροσβεστών.

Ήδη οι πυροσβεστικές δυνάμεις στις οποίες μετέχουν περισσότερα από 25 οχήματα και πάνω από 100 πυροσβέστες, όπως επίσης και πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, προσπαθούν να περιορίσουν τους κινδύνους από τη φωτιά.

Τα 4 αεροσκάφη και τα 2 ελικόπτερα αποχώρησαν από το έργο της κατάσβεσης με το τελευταίο φως της μέρας και οι πυροσβέστες πλέον προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις εστίες αναζωπύρωσης, σε μία δασική περιοχή, χωρίς δρόμους και με λιγοστές δυνατότητες πρόσβασης ακόμη και για τα πυροσβεστικά οχήματα. Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής από τη Φθιώτιδα και έχουν ενισχυθεί με πυροσβεστικά οχήματα και πυροσβέστες από τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, το Βόλο, την Καρδίτσα, και την Λιβαδειά, ενώ συγκεντρώνονται και άλλες δυνάμεις, από την περιοχή της Θεσσαλίας.

«Είναι μία πολύ δύσκολη πυρκαγιά σε μία περιοχή που δεν επιτρέπει πλήρη ανάπτυξη στα εναέρια και τα επίγεια μέσα» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, Θανάσης Καρακάντζας.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη «αν και η φωτιά είναι μακριά από σπίτια και χωριά, οι ώρες είναι κρίσιμες. Υπάρχουν μεγάλες και επικίνδυνες αναζωπυρώσεις, που αν μέσα στο φως της μέρας δεν μπορέσουμε να τις ελέγξουμε, η νύχτα θα είναι εφιαλτική. Υπάρχει κίνδυνος η φωτιά να φύγει σε δασική περιοχή προς την Μαγνησία στα βόρεια και βορειοανατολικά, όπως επίσης και δυτικά, όπου υπάρχουν πολλές εστίες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL