Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Η Πολιτεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Πολιτεία

ΜΥΚΟΝΟΣ
ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΙΝΗ/EUROKINISSI

Όλο και περισσότερα χιλιόμετρα έγραφε το ταχύμετρο της μοτοσικλέτας και μαζί και οι εικόνες διαφορετικές. Από τις όμορφες νεράιδες που ανάβλυζαν μαζί με την πρωινή πάχνη από τις λίμνες, μέχρι τα ψηλά έλατα και τα πεύκα στην ορεινή Ελλάδα, ίσαμε τις θάλασσες και τις ακρογιαλιές. Όλα μαζί τα ίσια και τα παράδοξα σε μια χώρα γεμάτη παραδοξότητες και διαφορετικές κουλτούρες, όνειρα και ψευδαισθήσεις που πολλές φορές δεν χωρούν στο μυαλό του ανθρώπου, όση φαντασία και αν διαθέτει, αλλά που καθώς τα ζει, τα βλέπει, τα μαθαίνει, τότε τα βρίσκει φυσιολογικά και αναμενόμενα.

Από τα άγραφα λέει ο λαός μας είναι κάθε τι πρωτόγνωρο και εξωπραγματικό, όπως η ιδέα του κυρ-Γιώργη, προέδρου στο Ασάνι, που ονειρεύεται να στήσει τη γιορτή της πέστροφας μέσα σε στέρνες από τις πηγές που βρέχουν το χωριό.

Από τα άγραφα και πως υπάρχει στην Πελοπόννησο χωριό που συνδέθηκε με τον δρόμο μόλις πριν από δύο χρόνια, κι ας είχε -όπως και έχει- μόνιμους κάτοικους εικοσιδύο. Χωρίς καμία ταμπέλα που να δείχνει την κατεύθυνση. Από μνήμης μόνο η οδική σύνδεση. Θα στρίψεις απ' εδώ, ξανά αριστερά στη μεγάλη καρυδιά και έπειτα όλο ευθεία μέχρι τη διχάλα που θα πρέπει να πας αριστερά.

Απ' τ' άγραφα και τα αιολικά στα Άγραφα που αποφάσισαν να στήσουν οι επιχειρηματίες που αδειοδοτούνται για να σώσουν τον πλανήτη από τον λιγνίτη καταστρέφοντας τα δάση, τη ζωή και τις κορυφογραμμές.

Απ' τ' άγραφα και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τα μπρος - πίσω από τη Μύκονο του τουρισμού που, μόλις απείλησαν να φύγουν οι τουρίστες, ξαφνικά "δεν κολλάει".

Απ' τ' άγραφα και τα περιοριστικά μέτρα από το Ρίο στο Αντίρριο, που δεν κολλάει στη γέφυρα των 13,5 ευρώ, αλλά κολλάει στο φέρι μποτ των 6 και μισό για τα Ι.Χ.

Μαζί με τα παράδοξα και τα στενάχωρα της επιστροφής έρχονται και τα γραμμένα, όπως το Χάνι του Πανέτσου έξω από το Καρπενήσι που με έναν καφέ των 2 ευρώ κέρασε και ένα γλυκό των 5 στον κουρασμένο ταξιδιώτη μαζί με άφθονο δροσερό νερό για να συνεχίσει το ταξίδι.

Και, τέλος, από τα άγραφα και τα γραμμένα και η αλληλεγγύη των ταξιδιωτών, που σταμάτησαν τέσσερα οχήματα για να αλλάξουν ένα λάστιχο κομμένο από τις πέτρες στο φαράγγι του Προυσσού μέσα στο σκοτάδι με μόνο αντάλλαγμα την προτροπή στον "τραυματία" να ανταποδώσει την υποχρέωση στον επόμενο οδηγό που θα βρισκόταν σε ανάγκη.

Η αλληλεγγύη, τα όνειρα και τα παράδοξα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL