Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Λινού - Παγώνη / «Κανένας δεν μπορεί να πετάξει τη μάσκα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λινού - Παγώνη / «Κανένας δεν μπορεί να πετάξει τη μάσκα»

ΠΕΖΟΙ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΜΑΣΚΕΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Σαφή μηνύματα κατά της «χαλάρωσης» ακόμη και για τον πληθυσμό των εμβολιασμένων, καθώς αφενός ένα μικρό ποσοστό τους είναι ακόμη πιθανό να νοσήσει σοβαρά, αλλά και να μεταδώσει τον κορωνοϊό στο άλλο 50% των ανεμβολίαστων, έστειλαν μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά Ματίνα Παγώνη.

«Οι εμβολιασμένοι μπορούν και να κολλήσουν οι ίδιοι τον κορωνοϊό και να τον μεταδώσουν, αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό και ένταση, το ιικό φορτίο που μεταφέρει ένας εμβολιασμένος που κόλλησε, είναι πολύ μικρότερο. Γι' αυτό η πιθανότητα να κολλήσει άλλον είναι μικρή, αλλά είναι υπαρκτή», τόνισε η κα Λινού.

Απόδειξη του ότι «ο εμβολιασμός μας προστατεύει από την σοβαρή νόσηση και σχεδόν κατά 100% από τον θάνατο από αυτή», όπως είπε, είναι η περίπτωση όπου 70χρονος στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε ΜΕΘ ενώ είχε κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κανονικά, καθώς είναι η μοναδική μεταξύ χιλιάδων, την ώρα που έχει κυριαρχήσει ένα εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα προστασίας σε κλειστούς χώρους και σε χώρους με συνωστισμό, δεν ξέρουμε ποιος μπορεί να μας μεταδώσει τη νόσο, δεν ξέρουμε αν είμαστε φορείς χωρίς να το γνωρίζουμε. Δυστυχώς η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται να είναι πάρα πολύ μεταδοτική τις 2-3 πρώτες ημέρες, όταν δεν γνωρίζουμε ότι νοσούμε», όπως ανέφερε η ίδια.

«Δεν μπορούμε να παίζουμε παιχνιδάκια», είπε η κα Παγώνη, «κανένας επιστήμονας δεν είπε ότι οι εμβολιασμοί καλύπτουν κατά 100%. Είπαμε, υπάρχει ανοιχτό "παράθυρο" 10%, η κάλυψη από το εμβόλιο είναι στο 88%-90%. Άρα, αν εκτεθείς, πραγματικά μπορείς να νοσήσεις. Δεν βγαίνει λοιπόν η μάσκα, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους όταν έχει κόσμο, ακόμη και αν είμαστε εμβολιασμένοι».

Για την περίπτωση του 70χρονου, τόνισε ότι είναι «ο ένας στα τόσα που είχαμε μέχρι τώρα, γιατί δεν είχαμε άλλον εμβολιασμένο χωρίς υποκείμενα νοσήματα να φτάσει στη ΜΕΘ».

Γι' αυτό, «κανένας δεν μπορεί να πετάξει την μάσκα ... οι εμβολιασμένοι δεν "είμαστε εντάξει", υπάρχει το ανοιχτό "παράθυρο" του 10%. Δεν χρειάζεται κανένας από πάνω να λέει πότε μπαίνει και πότε βγαίνει η μάσκα, επιτέλους, να το καταλάβουμε μετά από 18 μήνες. Για εσωτερικό χώρο όπου υπάρχει κόσμος δεν το συζητάμε, αλλά και σε εξωτερικό χώρο όπου υπάρχουν περισσότερα άτομα δεν είναι κακό να φοράμε τη μάσκα για προστασία», επανέλαβε η ίδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL