Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C23.0°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
22 °C
21.5°C23.8°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C23.5°C
0 BF 60%
Δημοσθένης Σαρηγιάννης / Και εμβόλιο και μάσκα όσο δεν υπάρχει ικανό ποσοστό εμβολιασμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοσθένης Σαρηγιάννης / Και εμβόλιο και μάσκα όσο δεν υπάρχει ικανό ποσοστό εμβολιασμού

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΟ ΜΑΣΚΑ
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Κάρφωσε» διπλά την κυβέρνηση Μητσοτάκη μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Αφενός για την βιαστική δημιουργία κλίματος χαλάρωσης τον Μάιο και τον Ιούνιο, που οδήγησε πολλούς να «πετάξουν την μάσκα», αλλά πολύ περισσότερο για την αποτυχία έγκαιρου εμβολιασμού του πληθυσμού. Σημειώνεται ότι λίγες ώρες νωρίτερα είχε γίνει και η ευθεία παραδοχή της αποτυχίας από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, που προσκάλεσε στο παρά πέντε φαρμακοποιούς και γιατρούς να βγάλουν το φίδι από την τρύπα με κίνητρο... χαρτζιλίκι.

Τα τελευταία 24ωρα, σε επίπεδο κρουσμάτων, «είμαστε σε μία ήπια αυξητική τάση», είπε ο κ. Σαρηγιάννης, «τις τελευταίες ημέρες είχαμε μία πτώση της πολύ μεγάλης ταχύτητας που είδαμε το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου». Την επιβράδυνση απέδωσε αφενός στην «συνειδητοποίηση από τον πληθυσμό ότι υπάρχει πρόβλημα», κάτι που με τη σειρά του «οδήγησε σε καλύτερη συμπεριφορά, λίγο πιο συγκρατημένη, για μάσκες, μέτρα προστασίας, αποστάσεις, κτλ.», ενώ εμμέσως πήρε αποστάσεις από τα όσα έγιναν με τη Μύκονο. «Περισσότερο από όλα», τόνισε, «βοήθησε η πολύ μεγάλη αύξηση των τεστ και από τον ΕΟΔΥ και η επιστροφή των self-test που έχουμε αρχίσει ξανά να χρησιμοποιούμε σε σημαντικό βαθμό».

Καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμού δεν εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς για να αποφευχθεί ένα κακό φθινόπωρο και ένας κακός χειμώνας, όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης, το αυξανόμενο ποσοστό εμβολιασμένων «θα βοηθήσει το δεύτερο μισό του Αυγούστου, το φθινόπωρο και αργότερα».

Για την τρέχουσα περίοδο, για «ό,τι είναι να γίνει τώρα, είναι σημαντικό να κρατήσουμε αποστάσεις και μάσκες. Είναι λάθος να περάσει το μήνυμα "ο εμβολιασμός μας απελευθερώνει από τη μάσκα" ... κάνω εμβόλιο και προστατεύομαι από σοβαρή νόσηση, αλλά ταυτόχρονα μπορώ και να κολλήσω, μπορώ να επιμολύνω άλλους. Γι' αυτό, φοράω μάσκα. Αυτή είναι η πραγματικότητα, είναι λάθος να προσπαθούμε να γλυκάνουμε την πραγματικότητα με όχι πλήρη πληροφόρηση».

Για τα κρούσματα και το μέχρι πού μπορούν να φτάσουν, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι «αν καταφέρουμε να έχουμε εμβολιαστεί σε ένα ικανό ποσοστό, τότε θα μιλάμε για πτώση. Αν δεν το έχουμε καταφέρει, θα μιλάμε για σταθεροποίηση σε αυτούς τους αριθμούς, με πιθανότητα περαιτέρω αύξησης όταν γυρίσουμε στις πόλεις και αρχίσει να χαλάει ο καιρός».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL