Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Το νοιάξιμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το νοιάξιμο

Γυναίκα φορά μάσκα ενάντια στον κορωνοϊό
(PIXABAY.COM)

Παρουσίαζε μεγάλο ενδιαφέρον το πώς οι νέες συνθήκες και τα μέτρα προστασίας ή και περιορισμού είχαν διαμορφώσει νέες συνθήκες στη ζωή των ανθρώπων.

Το γεγονός ότι πλέον, μαζί με κλειδιά και το κινητό, τη θήκη των γυαλιών και τα χρήματα, κάθε έξοδος συνοδευόταν πάντοτε και με μια μάσκα.

Ενδιαφέροντα επίσης ήταν και τα τεχνάσματα που εφεύρισκαν ορισμένοι για να υπερβαίνουν τις πραγματικές αδυναμίες των ανθρώπων, όπως για παράδειγμα την απολύτως ανθρώπινη απροσεξία τής στιγμής που μπορεί να σε έβρισκε ακάλυπτο επιδημιολογικά, και αστυνομικά, ξεχνώντας τη μάσκα στο σημείο αναχώρησής σου.

Κάποιοι είχαν πάντοτε φυλαγμένη μια μάσκα μέσα στην τσάντα τους για τέτοιες περιπτώσεις, άλλοι, πάλι, στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου ή κάτω από το κάθισμα της μοτοσικλέτας τους.

Αυτό όμως που ήταν πραγματικά ενδιαφέρον ήταν το πόσο εύκολα μπορούσες να κατανοήσεις μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τον τρόπο που οι γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά τους.

Για παράδειγμα, η παλαιομοδίτικη προτροπή τής μάνας για τη ζακέτα ή τα κλειδιά στον εξοδούχο νεαρό ή νεαρή είχε αντικατασταθεί με τη φράση: «Μάσκα να πάρεις!» Και την απάντηση που χανόταν στο βάθος του διαδρόμου τής πολυκατοικίας "Ναι, ναι…" άνευ περαιτέρω ερμηνείας.

Οι λιγότερο παρεμβατικοί γονείς είχαν μετασχηματίσει την προστακτική με αγωνιώδη ερώτηση και έτσι η φράση είχε πάρει τη μορφή υπενθύμισης: «Πήρες τη μάσκα σου;». Η απάντηση σ’ αυτή την περίπτωση ήταν εξαρτώμενη από τον χαρακτήρα του παιδιού, αλλά κατέληγε πάντα σε ένα "Ναιιιι…" που ξεφούσκωνε.

Οι απαιτητικοί γονείς συνηθίζουν, πλέον, μετά την έξοδο από την πόρτα ή ακριβώς προτού η πόρτα ανοίξει να ρωτούν με έμφαση και αυστηρότητα: «Μάσκα πήρες;». Με τον ερωτώμενο, μετά από λίγα δευτερόλεπτα αμηχανίας, να ψάχνει τις τσέπες του και συχνά - πυκνά να ξαναγυρνάει για να πάρει τη μάσκα που ξέχασε στο σπίτι ή που ξέχασε -από το άγχος του- ότι δεν ξέχασε στο σπίτι.

Οι προνοητικοί γονείς συνήθως ρωτούν σε χαλαρό τόνο: «Πήρες τη μάσκα σου;» Για να πάρουν την μονολεκτική απάντηση “Ναι”. Υπήρχε βέβαια και το ενδεχόμενο η απάντηση να είναι “Φυσικά! ”, αλλά αυτό σήμαινε στην πραγματικότητα ότι η μάσκα είχε ξεχαστεί μέχρι που ακούστηκε η ερώτηση, αλλά αυτομάτως είχε κιόλας ξεκρεμαστεί από την πρώην κλειδοθήκη δίπλα στην πόρτα που λειτουργούσε πλέον ως “μασκοβαστός”.

Βέβαια, υπήρχαν και οι προστατευτικοί γονείς. Αυτούς τους καταλάβαινες μόνο την κρίσιμη στιγμή της εξόδου, που, προτού ανοίξει η πόρτα, ακουγόταν η φράση: « Έλα, πάρε και μια καθαρή μασκούλα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL