Χρήστος Παππάς / Ο χρυσαυγίτης συνελήφθη, τα ερωτήματα παραμένουν

Χρήστος Παππάς / Ο χρυσαυγίτης συνελήφθη, τα ερωτήματα παραμένουν

Ο φυγόποινος υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς βρίσκεται από την Παρασκευή πίσω από τα σίδερα των φυλακών Δομοκού μετά τη σύλληψή του την Πέμπτη το βράδυ σε ένα ισόγειο διαμέρισμα στου Ζωγράφου, το οποίο ήταν η κατοικία πενηνταδυάχρονης πολιτογραφημένης Ελληνίδας ουκρανικής καταγωγής και πρώην υποψήφιας διαμερισματικής συμβούλου για τον Δήμο Αθηναίων με τον συνδυασμό της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον Ηλία Κασιδιάρη το 2019.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάστηκαν εννέα μήνες στην αστυνομία για να εντοπίσει τον πενηνταεννιάχρονο ναζί στο σπίτι ανθρώπου που σχετιζόταν με τη Χρυσή Αυγή, ενώ, ακόμη και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η αστυνομία δεν έχει απαντήσει επισήμως στο εάν και τους εννέα αυτούς μήνες ο υπαρχηγός της Χ.Α. κρυβόταν στο σπίτι του Ζωγράφου ή πώς έφτασαν στη σύλληψή του. Υπάρχουν μόνο διαρροές περί λίστας 300 επαφών του περιβάλλοντός του Χρ. Παππά, τις οποίες ερευνούσε η αστυνομία, ή οι δηλώσεις του δικηγόρου του!

Ο δικηγόρος του Περικλής Σταυριανάκης, μάλιστα, μόλις τον Μάιο, σε ρεπορτάζ των Νέων, δήλωνε ότι «ο πελάτης μου έχει δημιουργήσει έναν ασφαλή τρόπο επικοινωνίας με ανθρώπους του στην Ελλάδα. Προ μερικών εβδομάδων προώθησα μέσω αυτών των διαύλων αίτημα που μου διατυπώθηκε από κρατικό παράγοντα να εμφανιστεί στις αρχές και αυτό να ληφθεί υπόψη στη μετέπειτα μεταχείρισή του»! Φυσικά τότε η δήλωση είχε προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις και η κυβερνητική εκπρόσωπος είχε σπεύσει να διαψεύσει.

Αξιοσημείωτες και ενδεικτικές ίσως των χειρισμών αρχών, αλλά και του ίδιου του Χρ. Παππά, είναι οι δηλώσεις του δικηγόρου του. Την Παρασκευή ο δικηγόρος μετέφερε ότι ήταν ο Χρ. Παππάς ήταν “περαστικός” από το σπίτι της πενηνταδυάχρονης και δήλωσε επίσης ότι ο πελάτης του του είπε πως σκόπευε να παραδοθεί μέσα στον Ιούλιο και ότι του είχε στείλει ένα γράμμα, το οποίο δεν είχε λάβει. Επιπλέον, μιλώντας σε όλους σχεδόν τους τηλεοπτικούς σταθμούς, την ώρα που επέμενε ότι ο φυγόποινος θαυμαστής του Χίτλερ δεν έφυγε ποτέ από την Ελλάδα, την Αθήνα ή δεν πήγε σε κάποιο μοναστήρι επειδή δεν είχε το απαραίτητο υποστηρικτικό δίκτυο εκεί, σημείωνε ότι επικοινωνούσε... μέσω τρίτων αυτό τον καιρό με τον εντολέα του και δεν ήξερε πού κρυβόταν.

Ουσιαστικά ο δικηγόρος άφηνε να εννοηθεί ότι όλον αυτό τον καιρό στην Αθήνα υπήρχε ένα δίκτυο που είχε απλώσει ένα δίχτυ προστασίας και είχε χαρίσει διαύλους επικοινωνίας στον Χρ. Παππά. Εντύπωση δε προκάλεσε και η αποστροφή του ότι γνώριζε τις ενέργειες της αστυνομίας (!), της οποίας έπλεξε το εγκώμιο μιλώντας για συντονισμένες ενέργειές της με προσέγγιση ατόμων το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα “να στενέψει ο κλοιός” γύρω από τον φυγόποινο ναζί.

Ταυτόχρονα, στη δίκη της στο Αυτόφωρο η πενηνταδυάχρονη γυναίκα για υπόθαλψη εγκληματία -η οποία καταδικάστηκε σε 30 μήνες φυλάκιση, με τους τρεις μόνο εκτιτέους-, απολογούμενη, υποστήριξε ότι “από τη στιγμή που καταδικάστηκε ήταν η πρώτη φορά που με επισκεπτόταν. Ξαφνιάστηκα που τον είδα.  Ήθελε να φάμε και μετά να φύγει. Δεν ρώτησα ούτε σκέφτηκα να ειδοποιήσω τις Αρχές. Δεν περίμενα την επίσκεψη. Προφανώς κάποιος είδε τον άνθρωπο και ειδοποίησε τις Αρχές.  Ήθελε να τακτοποιήσει κάποια πράγματα που είχε σε μια βαλίτσα μαζί του».

Επιπλέον, στις καταθέσεις των αστυνομικών που αναγνώστηκαν στο δικαστήριο, αναφέρθηκε πως «στις 8 χθες το βράδυ έγινε ένα τηλεφώνημα στην αστυνομία», στο οποίο άγνωστος ενημέρωνε ότι η γυναίκα "κρύβει στο σπίτι της τον Χρήστο Παππά της Χρυσής Αυγής".  Έτσι μετέβησαν στη διεύθυνση που υποδείχθηκε από την καταγγελία και τον εντόπισαν.

Ποια εκδοχή λοιπόν ισχύει για τη σύλληψη του Χρ. Παππά; Το ερώτημα δεν είναι περιττό, καθώς η απάντησή του κρύβει και τις ευθύνες, αλλά και τις αβλεψίες των αρχών.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αρκέστηκε στη δήλωσή του την Παρασκευή να μιλήσει για την τέταρτη επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ. μέσα σε λίγες ημέρες και να αφήσει αιχμές για όσους “κρίνουν βάσει σκοπιμοτήτων”.

«Η σύλληψη του νεοναζί Χρήστου Παππά αποτελεί μια καλή είδηση για κάθε δημοκρατικό πολίτη» τόνισε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος προσθέτοντας ότι «θέλει θράσος να πανηγυρίζουν για τη σύλληψη του καταδικασμένου χρυσαυγίτη αυτοί που τον έχασαν μέσα από τα χέρια τους». «Θέλει θράσος να χαρακτηρίζεται επιτυχία ότι χρειάστηκε να περάσουν εννέα μήνες, για να τον συλλάβουν τελικά πέντε λεπτά από τη ΓΑΔΑ, σε σπίτι γνωστού στελέχους της Χρυσής Αυγής».