Συντάξεις / Οι συνταξιούχοι δικαιώνονται, αλλά ο Χατζηδάκης τους βάζει να πληρώσουν

Συντάξεις / Οι συνταξιούχοι δικαιώνονται, αλλά ο Χατζηδάκης τους βάζει να πληρώσουν

Την ώρα που ανοίγει ο δρόμος για χιλιάδες αγωγές συνταξιούχων των οποίων οι συντάξεις καθυστερούν να βγουν έως και πέντε χρόνια, το υπουργείο Εργασίας βάζει τιμοκατάλογο για τα ποσά που πρέπει να καταβάλουν οι ασφαλισμένοι σε ιδιώτες για να προχωρήσει η έκδοση των συντάξεών τους.

Πρόσφατη απόφαση για αποζημίωση των συνταξιούχων εκδόθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας και εκτιμάται ως σημαντικό βήμα ικανοποίησης των πολιτών που ταλαιπωρούνται για χρόνια. Μάλιστα, με το σκεπτικό αυτό δικαιώθηκε συνταξιούχος (γυναίκα) που είχε υποβάλει τα χαρτιά της για σύνταξη το 2010 και οι αρμόδιες υπηρεσίες έκαναν τέσσερα χρόνια και επτά μήνες για να βγάλουν τη σύνταξη. Η ασφαλισμένη, η οποία είχε διαδοχική ασφάλιση και καθυστέρησε η έκδοση της οριστικής της σύνταξης τέσσερα χρόνια, με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου πήρε ως αποζημίωση το ποσό των 4.357 ευρώ.

Χθες ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, που απέφυγε κάθε σχολιασμό της συγκεκριμένης απόφασης, υπέγραψε την Υπουργική Απόφαση για την άμεση συμμετοχή των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών / φοροτεχνικών στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων σε πανηγυρικούς τόνους, υπογραμμίζοντας ότι “άνοιξε ο δρόμος για την ταχύτερη έκδοση συντάξεων”.

Μόνο που μέσω δικηγόρων και λογιστών στέλνει για άλλη μια φορά τον λογαριασμό στους ασφαλισμένους, που καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους για να πάρουν σύνταξη, ενώ είναι υποχρέωση του ΕΦΚΑ, του υπουργείου και της Πολιτείας η έκδοση των περίπου 400.000 εκκρεμών συντάξεων.

Πάντως το υπουργείο και η κυβέρνηση, μετά και το φιάσκο των αναδρομικών (που στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν υπολογιστεί λάθος), θα βρεθούν προ δυσάρεστης έκπληξης από τη νέα απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά ύψους ακόμη και 2,5 δισ. ευρώ, που αφορά καταργημένα δώρα και μειώσεις επικουρικών συντάξεων που η κυβέρνηση αρνείται εδώ και έναν χρόνο να καταβάλει.

Ο υπουργικός τιμοκατάλογος

- Βεβαίωση χρόνου ασφάλισης: 40 ευρώ όταν η βεβαίωση αφορά ένα ταμείο, 80 ευρώ όταν αφορά περισσότερα ταμεία.

- Βεβαίωση μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία ή για αίτηση ρύθμισης οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ.

- Βεβαίωση οφειλόμενου ποσού για αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης: 30 ευρώ.

- Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής): 60 ευρώ, συν 15 ευρώ για καθέναν επιπλέον φορέα ασφάλισης.

- Προσυνταξιοδοτική βεβαίωση: 60 ευρώ. Αν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αποζημίωση ανέρχεται σε 80 ευρώ.