Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Ελλάδα – Αλβανία / Τι δείχνει μελέτη για τις σχέσεις των δύο χωρών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελλάδα – Αλβανία / Τι δείχνει μελέτη για τις σχέσεις των δύο χωρών

ΑΛΒΑΝΙΑ

Το σύνθημα “δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ, Αλβανέ” μπορεί να δονεί ακόμη τους ρατσιστές εν Ελλάδι, αλλά δεν ακούγεται πια τόσο συχνά. Μάλιστα εικάζεται ότι πολλοί ποδοσφαιρόφιλοι έχουν μετανιώσει για το μήνυμα μετά την έκπληξη που έκανε η Εθνική Ελβετίας στο Euro, εκεί που οι Αλβανοί έγιναν Ελβετοί. Οι σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών έχουν βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, με τα εκατέρωθεν στερεότυπα να υποχωρούν κι ένα κλίμα εμπιστοσύνης να χτίζεται αργά αλλά σταθερά. Αυτό προκύπτει από μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, διπλή έρευνα κοινής γνώμης σε Ελλάδα και Αλβανία, την οποία παρουσίασαν χθες ο Ιωάννης Αρμακόλας από το ΕΛΙΑΜΕΠ και η Αλκέτα Μπερζάνι από την Datacentrum στα Τίρανα. Βέβαια, υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση να καλυφθεί, μέχρι να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις, τις οποίες άλλωστε διατηρούν ζωντανές τα μέσα ενημέρωσης, ενώ για πολλά ζητήματα που διχάζουν τις δύο κοινωνίες κυριαρχεί η άγνοια. Κλασικό παράδειγμα είναι το περιβόητο εμπόλεμο μεταξύ των δύο χωρών, που δεν έχει αρθεί από το 1940. Οι δύο χώρες δεν πολέμησαν μεταξύ τους, ο επιτιθέμενος τότε ήταν η Ιταλία του άξονα, πλην όμως το 73,5% των Ελλήνων ερωτηθέντων θεωρεί λανθασμένα ότι οι δύο λαοί έχουν διεξαγάγει πόλεμο, όπως άλλωστε και το 58% των Αλβανών.

Το σήμερα

Αντιθέτως, η γνώση για το σήμερα είναι κάπως καλύτερη: Στην Ελλάδα το 63% θεωρεί ορθώς ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την Αλβανία στον δρόμο της προς την Ε.Ε. , ενώ το 18% πιστεύει λανθασμένα το αντίθετο. Στην Αλβανία το 66% γνωρίζει ορθώς ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την Αλβανία στο θέμα, ενώ ένα ποσοστό 28% θεωρούν λανθασμένα ότι αυτό δεν ισχύει.

Και από τις δύο πλευρές των συνόρων οι πολίτες θεωρούν ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια -το πιστεύει το 50% των Ελλήνων και το 47% των Αλβανών-, ενώ σχεδόν 9 στους 10 ερωτώμενους και στις δύο χώρες πιστεύουν ότι η Ελλάδα βοήθησε την Αλβανία τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Από την έρευνα καθίσταται σαφές ότι οι δύο λαοί δεν βλέπουν ο ένας τον άλλο ως απειλή, ενώ βλέπουν την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα ως γέφυρες μεταξύ των δύο κοινωνιών.

Οι Αλβανοί έχουν θετική άποψη για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, ενώ και η μετανάστευση των Αλβανών στην Ελλάδα δεν φαίνεται πια να θεωρείται πρόβλημα. Και οι δύο λαοί συμφωνούν ότι τα παιδιά των Αλβανών μεταναστών είναι πλήρως ενσωματωμένα στην ελληνική κοινωνία. Την ίδια ώρα, οι αρνητικές στάσεις σε προσωπικό επίπεδο γενικά μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Οι διαφορές

Ωστόσο οι δύο λαοί συνεχίζουν να βλέπουν αρνητικά και στερεοτυπικά ο ένας τον άλλον σε αρκετά θέματα, ενώ υπάρχουν αρνητικές αντιλήψεις που επηρεάζουν τη γενικότερη εικόνα του ενός λαού για τον άλλο. Οι Αλβανοί επικεντρώνονται περισσότερο στο θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και σε ζητήματα που αφορούν τους «Τσάμηδες», ενώ το βασικό πρόβλημα των Ελλήνων στις διμερείς σχέσεις αφορά τον αλβανικό εθνικισμό. Επίσης, στην πλειονότητά τους τους οι Έλληνες πιστεύουν ότι τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας παραβιάζονται, εν αντιθέσει με τους Αλβανούς που πλειοψηφικά πιστεύουν ότι το αλβανικό κράτος συμπεριφέρεται καλά στην ελληνική μειονότητα.

Η μελέτη

Οι παράλληλες έρευνες κοινής γνώμης πραγματοποιήθηκαν από τη Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Ελλάδα και την εταιρεία Datacentrum στην Αλβανία. Έγιναν σε εθνικό αντιπροσωπευτικό δείγμα στις 13-20 Δεκεμβρίου 2019 στην Ελλάδα και στις 11-26 Φεβρουαρίου 2020 στην Αλβανία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL