Τα μπαγκάζια

Τα μπαγκάζια

Όπως και να το εξετάσεις, οι αποσκευές παραμένουν, εκτός από μεγάλο βάρος, και άγχος για τον ταξιδιώτη

Έτσι, όταν αποφάσισε ο δυστυχής κάτοικος της πόλης να εκδράμει μετά την πολύμηνη απαγόρευση της μετακίνησης, δεν είχε ούτε την υπομονή ούτε την εμπειρία πρόσφατη για να προετοιμαστεί κατάλληλα για τη μεγάλη εξόρμηση.

Παρ’ όλα αυτά, γέμισε τις βαλίτσες και προτού καλά - καλά σκεφτεί πού θέλει να εκδράμει, θες από την αδημονία του, θες από ευπιστία, δέχθηκε εύκολα την, παρά τη λογική, τηλεφωνική παραδοχή της ρεσεψιονίστ των ΚΤΕΛ Ηλείας ότι μπορεί να κατεβεί σε στάση εντός του Νομού Μεσσηνίας.

Φόρτωσε τις βαλίτσες στο ταξί αξημέρωτα, να φύγει με το πρώτο, και έφτασε στα ΚΤΕΛ νωρίς - νωρίς να περιμένει να ανοίξει το γκισέ να κόψει εισιτήριο. Η χαρά και η αγωνία κράτησαν όσο και η εκφώνηση του προορισμού, αφού η υπάλληλος τον διαβεβαίωσε, και μάλλον με ένα απαξιωτικό ύφος, ότι το ΚΤΕΛ Ηλείας δεν μπορεί να κάνει στάση εντός της Μεσσηνίας. Από τις φωνές και τις διαμαρτυρίες έσπευσε να κατευνάσει τα πνεύματα μέχρι και ο σταθμάρχης, που, ήρεμος και γεμάτος αυτοπεποίθηση, δεν δεχόταν επ’ ουδενί ότι υπήρξε υπάλληλος του ΚΤΕΛ Ηλείας -ειδικά- που θα μπορούσε να έκανε ένα τέτοιο λάθος.

Παράτησε κι εκείνος τα μπαγάζια μες στη μέση και πήγε στο διπλανό ΚΤΕΛ, αυτό της Μεσσηνίας, να λύσει το πρόβλημά του. Η πρόταση όμως να μεταβεί στον προορισμό του με ανταπόκριση μέσω Καλαμάτας, αλλά την επόμενη ημέρα της άφιξης, έμοιαζε λιγότερο δελεαστική από το να μην πάει καθόλου, αφού από τις πέντε ημέρες της “σκαστής” άδειας θα έπρεπε να φάει τις τέσσερις στον δρόμο.

Επέστρεψε πάλι στον αρχικό καυγά με τον Νομό Ηλείας και κανένα επιχείρημα δεν μπορούσε να επιστρατεύσει που να μην είχε μια ανούσια απάντηση.

Ούτε το τηλεφώνημα της προηγούμενης ημέρας, ούτε η επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου, ούτε η ανάγκη και τα παρακάλια στάθηκαν αρκετά δυνατά επιχειρήματα να πείσουν τον σταθμάρχη να εγκρίνει τη έκδοση του εισιτηρίου, μολονότι και ο ίδιος ομολόγησε ότι τα ΚΤΕΛ θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει τα θερινά δρομολόγια.

Ψάχνοντας τις βαλίτσες του να φύγει, διαπίστωσε ότι είχαν ήδη φορτωθεί στο λεωφορείο και πριν αρχίσει να φωνάζει, ο οδηγός του ζήτησε να κόψει εισιτήριο, ο σταθμάρχης αντέδρασε, αλλά υπέκυψε προκειμένου να μην καθυστερήσει το δρομολόγιο με μια νέα φορτοεκφόρτωση. Μπαίνοντας στο λεωφορείο, του γέλασε ο οδηγός. «Μπορεί να μην έχουμε δρομολόγια», είπε, «και τουρισμό, αλλά το πρόγραμμα πάει ρολόι».