Σέιχ Σου / Επικοινωνιακός καθαρισμός εν μέσω αντιπυρικής περιόδου

Σέιχ Σου / Επικοινωνιακός καθαρισμός εν μέσω αντιπυρικής περιόδου

Δεν χάνουν ευκαιρία για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα τα κυβερνητικά στελέχη, ακόμη και για θέματα για τα οποία είναι ήδη υπόλογα, όπως, για παράδειγμα, η αντιπυρική προστασία των δασών.

Μεθαύριο, Πέμπτη, ανηφορίζει στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για να ανακοινώσει με τις σχετικές τυμπανοκρουσίες τον καθαρισμό του περιαστικού δάσους Σέιχ Σου, ένα έργο που θα έπρεπε να είχε ήδη τελειώσει και όχι να βρίσκεται σε επίπεδο εξαγγελιών. Πυροσβεστική υπηρεσία, σύλλογοι και άλλοι φορείς που γνωρίζουν το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης κρούουν εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου, ότι υπάρχουν πάρα πολλά επικίνδυνα σημεία, ικανά να λαμπαδιάσουν όλο το δάσος για ακόμη μια φορά. Ένας από αυτούς είναι και ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης, που τα ενεργά μέλη του έχουν το Σέιχ Σου σαν δεύτερο σπίτι τους, όπως λένε, και έχουν «σκανάρει» σχεδόν και τα 30.000 στρέμματα στα οποία εκτίνεται το περιαστικό δάσος.

Έως 30 τα πολύ επικίνδυνα σημεία

Ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Λαμπρινίδης τόνισε στην ΑΥΓΗ ότι «έχουμε εντοπίσει 20 έως 30 σημεία που είναι σαν 'πυριτιδαποθήκες', αλλά κανείς αρμόδιος δεν δείχνει ενδιαφέρον να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό το θέμα». Αν και ενημέρωσαν τους τρεις δήμους και το δασαρχείο για την επικίνδυνη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δάσος, τόσο εξαιτίας των πολλών τόνων ξερών κλαδιών που άφησαν πίσω τους οι υλοτόμοι που ανέλαβαν να κόψουν τα άρρωστα από το φλοιοφάγο έντομο δένδρα όσο και εξαιτίας άλλων σκουπιδιών ή πυκνής βλάστησης, κανείς δεν τους φώναξε για να τους ρωτήσει πού είναι αυτά τα σημεία... Οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Πανοράματος και Συκεών δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημά τους για συνάντηση, ενώ το δασαρχείο, που υποτίθεται ότι είναι ο αρμόδιος φορέας, θυμίζει υπηρεσία προς διάλυση. Και αυτό διότι παραμένει ακέφαλο, υποστελεχωμένο, χωρίς κονδύλια και δασολόγους. Κοινώς, ανίκανο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Φόβοι για έργα βιτρίνας

Στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, το θέμα του Σέιχ Σου έθεσε με εμφαντικό τρόπο η παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά» προβάλλοντας και τις σοβαρότατες επισημάνσεις του Συλλόγου Δρομέων Υγείας. Κατόπιν ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας έστειλε σχετική επιστολή στον Ν. Χαρδαλιά και ο τελευταίος, με αφορμή και την προγραμματισμένη παρουσία του σε άσκηση της Πυροσβεστικής στη Χαλκιδική, θα επισκεφθεί και τη Θεσσαλονίκη. Ο φόβος, ωστόσο, ότι το έργο του καθαρισμού δεν θα αφορά όλα τα επικίνδυνα σημεία, παρά μόνο τα σημεία βιτρίνας μέσα στο δάσος, είναι υπαρκτός, για τον κ. Λαμπρινίδη.

Χρ. Γιαννούλης: Το Σέιχ Σου δεν προσφέρεται για φωτογραφίες

"Το Σέιχ Σου δεν προσφέρεται για επικοινωνιακές καμπάνιες και για ωραίες φωτογραφίες. Χρειάζεται τεχνογνωσία, χρειάζεται να συμβουλευτούν τους ανθρώπους που διατρέχουν το δάσος κάθε μέρα και είναι τα μέλη των συλλόγων Δρομέων Υγείας, Φίλων του Σέιχ Σου κ.ά. Αυτοί γνωρίζουν τις παγίδες και ποια σημεία έχουν μετατραπεί σε 'ναρκοπέδια', σημεία απομακρυσμένα ή που βρίσκονται μέσα σε ρεματιές και όχι κοντά στους δρόμους, όπου συνήθως γίνονται οι καθαρισμοί. Το δάσος πρέπει να προστατευτεί άμεσα και αποτελεσματικά, με την κινητοποίηση όλων όσοι εμπλέκονται, από το ακέφαλο (άγνωστο ακόμη γιατί) δασαρχείο και τους τρεις δήμους που περιβάλλονται από το περιαστικό δάσος έως την ΠΚΜ που θα έπρεπε να έχει την πολιτική ευθύνη, καθώς δεν έχει την απόλυτη αρμοδιότητα".