Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.6°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.6°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.6°C24.2°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.5°C16.5°C
3 BF 69%
Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων / Ράπισμα στο ρατσιστικό παραλήρημα της Ζαΐρη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων / Ράπισμα στο ρατσιστικό παραλήρημα της Ζαΐρη

Συνέχεια στη σειρά των έντονων διαφωνιών μεταξύ της  Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) και της  Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας (ΕΕΕ) δόθηκε το Σάββατο, με τον πρόεδρο της ΕΔΕ Χρ. Σεβαστίδη να διαφοροποιείται από τις ρατσιστικές δηλώσεις της προέδρου της ΕΕΕ  Άννας Ζαΐρη σχετικά με το έγκλημα στα Γλυκά Νερά.

Στις 17.5.2021 η πρόεδρος της ΕΕΕ, κατά την εμφάνισή της στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, απέδωσε την έξαρση της εγκληματικότητας «στην εισροή στην ελληνική κοινωνία πληθυσμών οι οποίοι δεν ασπάζονται τις ίδιες αξίες με τον  Έλληνα, δεν έχουν την ίδια εκπαίδευση».

Την απάντηση στον ξενοφοβικό και μισαλλόδοξο λόγο που άρθρωσε η πρόεδρος της ΕΕΕ έδωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕ κατά την ομιλία του το Σάββατο στο διαδικτυακό συνέδριό της και του Εργαστηρίου Ποινικού και Ποινικού Δικονομικού Δικαίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα «Ζητήματα από την πρακτική εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΕ, «η νομική επιστήμη στη χώρα μας ετεροκαθορίζεται από τις ανορθολογικές κραυγές των μέσων ενημέρωσης και των ‘αγανακτισμένων’ πολιτών που διψούν για εκδίκηση και απαιτούν διαρκώς αυστηροποίηση της νομοθεσίας. Στην Ελλάδα καλός πολιτικός θεωρείται αυτός που απαιτεί την επαναφορά της θανατικής ποινής, τον πραγματικό ισόβιο εγκλεισμό των κρατουμένων και έντιμος δικαστής αυτός που θα επιβάλλει τέτοιες ποινές.

ΖΑΙΡΗ
Άννα Ζαΐρη

Μετά το πρόσφατο φρικτό έγκλημα στα Γλυκά Νερά βρήκαν και πάλι την ευκαιρία ορισμένοι να πλειοδοτήσουν σε αυστηρότητα, αν και καλά γνωρίζουν ότι η αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας δεν συνδέεται επιστημονικά με τη μείωση της εγκληματικότητας ούτε αυτή εξαλείφεται εάν δεν ξεριζωθούν τα κοινωνικά και οικονομικά αίτια που την γεννούν».

Στη συνέχεια ο Χρ. Σεβαστίδης τόνισε ότι, σύμφωνα με πρόσφατη νομολογία του ΕΔΔΑ, πρέπει να υπάρχει μια προοπτική απελευθέρωσης για τον κρατούμενο όσο και μια ενδεχόμενη επανεξέταση της ποινής του. Οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ αποτελούν ωστόσο ψιλά γράμματα για τους  Έλληνες θιασώτες των ισοβίων και της στέρησης του δικαιώματος του κρατούμενου για υφ’ όρων απόλυση.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΔΕ παρουσίασε στοιχεία για την εγκληματικότητα των Ελλήνων στο εξωτερικό αποδομώντας το ξενοφοβικό αφήγημα της  Ά. Ζαΐρη, η οποία συνέδεσε την εγκληματικότητα με συγκεκριμένα φυλετικά ή εθνικά χαρακτηριστικά. Ειδικότερα υποστήριξε ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι  Έλληνες μετανάστες που ζούσαν στο Σικάγο στις αρχές του 20ού αιώνα και στη Νέα Υόρκη το 1929 ήταν οι πιο σκληροί κακοποιοί.

«Τα ίδια ψευδοεπιχειρήματα που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη Ελλάδα για να δώσουν στο έγκλημα φυλετική διάσταση χρησιμοποιούσε ο Τύπος της Αμερικής για τους παππούδες μας. Τους χαρακτήριζε βρόμικους, υπανθρώπους, απολίτιστους, άγριους, εγκληματίες και γι’ αυτόν τον λόγο ήταν πρώτοι στη λίστα της Κου Κλουξ Κλαν» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Χρ. Σεβαστίδη, «είναι καιρός να δείξουμε υπευθυνότητα και να αντιληφθούμε ότι η εγκληματικότητα έχει τις κύριες αιτίες της στην αδυναμία πολιτικής επίλυσης κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων και δεν αντιμετωπίζεται με την εύκολη θυματοποίηση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, ούτε με την υιοθέτηση αντιεπιστημονικών αντιλήψεων.  Όπου επιχειρήθηκε αυτή η συνταγή απέτυχε στον σκοπό της, εξέθρεψε όμως την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, την κοινωνική περιθωριοποίηση και έβαλε γερά τις βάσεις της ανόδου φασιστικών κομμάτων στην εξουσία».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL