Βρετανία / Ψυχρολουσία για τον ελληνικό τουρισμό - Έμεινε εκτός «πράσινης» λίστας

Βρετανία / Ψυχρολουσία για τον ελληνικό τουρισμό - Έμεινε εκτός «πράσινης» λίστας

Εκτός της «πράσινης λίστας» της Βρετανίας που αφορά σε ταξίδια επιστροφής χωρίς καραντίνα βρέθηκε η Ελλάδα, σύμφωνα με το BBC, γεγονός το οποίο είχαν προαναγγείλει αρκετά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου τις προηγούμενες ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι όσοι τουρίστες επιστρέφουν στη Βρετανία από τη χώρα μας θα πρέπει μεταξύ άλλων να μπουν σε καραντίνα για 10 ημέρες. Ως εκ τούτου, οι τουρίστες θα είναι διστακτικοί στο να επισκεφθούν την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να μην επισκέπτονται την Ελλάδα λόγω κορωνοϊού.

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών της Βρετανίας, Γκραντ Σαπς, οι 12 χώρες που απαρτίζουν την «πράσινη λίστα» είναι: η Πορτογαλία το Ισραήλ, η Σινγκαπούρη, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, το Μπρουνέι η Ισλανδία, το Γιβραλτάρ τα νησιά Φόκλαντς τα νησιά Φερόε στο νησί Ασενσιόν και στο νησί Νότια Γεωργία και η Νότια νησιά Σάντουιτς.

Παράλληλα, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των χωρών στο σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» (Traffic Light), έως το τέλος Μαΐου, στην «πορτοκαλί λίστα» βρίσκονται η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ισπανία ενώ στην «κόκκινη» εντάσσονται η Τουρκία και οι Μαλδίβες.

Η λίστα αφορά όσους γυρίζουν στη Βρετανία και ορίζει τις ημέρες καραντίνας και τα τεστ που θα πρέπει να κάνουν πριν και μετά την επιστροφή στη Βρετανία.

Νωρίτερα, όπως μετέδιδε το Reuters, παρά τη μικρή «πράσινη λίστα» της Βρετανίας, η ταξιδιωτική βιομηχανία ελπίζει ότι η σαφήνεια στους προορισμούς θα ενισχύσει τις κρατήσεις και ότι κάποιοι θα ταξιδέψουν σε χώρες που δεν θα ανήκουν σε αυτή τη λίστα, παρά την απαίτηση για 10 ημέρες καραντίνας κατά την επιστροφή.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες νωρίτερα, η SUN δημοσίευσε της ότι η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία θα βρίσκονται εκτός «πράσινης λίστας».

Η Βρετανία έχει θέσει συγκεκριμένα κριτήρια για την κατάρτιση της εν λόγω λίστα, όπως πόσοι πολίτες της χώρας επίσκεψης έχουν εμβολιαστεί, ο αριθμός των κρουσμάτων, η ύπαρξη μεταλλάξεων και πόσο καλή είναι η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

Όσον αφορά στο σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη», ισχύουν τα εξής: Οι τουρίστες που θα επιστρέφουν στη Βρετανία από «πράσινες» χώρες θα χρειάζονται ένα μοριακό διαγνωστικό τεστ πριν από την αναχώρηση και ένα ακόμα τεστ τη δεύτερη ημέρα μετά από την άφιξή τους. Από τις «πορτοκαλί» χώρες θα πρέπει να παραμείνουν 10 ημέρες σε καραντίνα στο σπίτι τους, να έχουν αρνητικό τεστ πριν την επιστροφή στη χώρα και να κάνουν δύο PCR τεστ οκτώ ημέρες μετά την επιστροφή.

Αναλυτικά:

Πράσινο

  • Όχι καραντίνα
  • Αρνητικό τεστ πριν την επιστροφή
  • PCR τεστ δύο ημέρες μετά την επιστροφή

Πορτοκαλί

  • 10 ημέρες κατ’οίκον περιορισμός
  • Αρνητικό τεστ πριν την επιστροφή
  • Δύο PCR τεστ δύο και οκτώ ημέρες μετά την επιστροφή

Κόκκινο

  • 10ήμερη καραντίνα σε ξενοδοχείο κατά την επιστροφή με το κόστος του ξενοδοχείου να βαραίνει τους τουρίστες
  • Αρνητικό τεστ πριν την επιστροφή
  • Δύο PCR τεστ δύο και οκτώ ημέρες μετά την επιστροφή.