Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Προσφυγικό / Επέκταση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και στον Έβρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Επέκταση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και στον Έβρο

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Επέκταση της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας και στον  Έβρο ζητάει η ελληνική πλευρά από την Ε.Ε., όπως προκύπτει από τη χθεσινή συνάντηση της Ευρωπαίας επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης  Ίλβα Γιόχανσον με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψής της. Νωρίτερα είχε συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συνοδεία του Ν. Μηταράκη, ενώ συναντήθηκε και με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας, που τους απασχόλησε κυρίως το θέμα των συνόρων, με τον Γ. Πλακιωτάκη να επαναλαμβάνει τα περί ανυπόστατων καταγγελιών για τις παράνομες επαναπροωθήσεις. Η  Ίλ. Γιόχανσον ωστόσο είχε τονίσει στη Λέσβο ότι μπορούν να γίνουν καλύτερες έρευνες για τις καταγγελίες αυτές.

Αναθεώρηση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σχετικά με την Τουρκία τονίστηκε ότι δεν δέχεται πια επιστροφές, παρά την Κοινή Δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας και επισημάνθηκε ότι η εφαρμογή της θα πρέπει να καλύπτει και τον  Έβρο.

Είχε προηγηθεί έμμεση παραδοχή για αναθεώρηση και του Ν. Μηταράκη πριν την σύσκεψη των ΜΕD5 με προαναγγελία νέας ΚΥΑ, όπου η Τουρκία θα κριθεί ασφαλής χώρα και για άλλες εθνικότητες πλην των Σύρων.

Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς η δημοσιευμένη πρόταση του European Stability Initiative, που θεωρείται ως ο εμπνευστής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας, κάνει λόγο για επιστροφή όλων των μεταναστών που δεν χρήζουν προστασίας από την Ελλάδα προς την Τουρκία. Μια μέρα δε πριν την άφιξη της επιτρόπου, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Ν. Μηταράκης δήλωνε ότι πρέπει να αλλάξει ο γεωγραφικός περιορισμός που εγκλώβισε χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά καθώς και ότι «η συμφωνία θα πρέπει να συμπεριλάβει, και αυτό αφορά και τη Βουλγαρία, το να μπορούν να γίνονται επιστροφές και από τα χερσαία σύνορα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα τεθεί -και σ’ αυτό είμαστε κάθετοι- θέμα παραμονής στον  Έβρο αιτούντων άσυλο».

Η ανακατασκευή και επέκταση του ΚΥΤ του Φυλακίου στον  Έβρο είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην περιοχή και το υπουργείο είχε φτάσει αρχές Μαρτίου να διαψεύδει την αύξηση της χωρητικότητας του ΚΥΤ, αλλά επιβεβαιώνει την αύξηση της χωρητικότητας του ΠΡΟΚΕΚΑ.

Στο ζήτημα των επιστροφών και τις σχέσεις της Ε.Ε. με τρίτες χώρες η ελληνική πλευρά ουσιαστικά επανέλαβε όσα η  Ίλ. Γιόχανσον και το προταθέν Σύμφωνο προβλέπουν περί επιβράβευσης της συνεργασίας της τρίτης χώρας στις επιστροφές με βίζες.

Δείτε και… την Αίγυπτο

Επιπλέον, διπλωματικές πηγές χθες σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά επισήμανε τον κομβικό ρόλο της Αιγύπτου σε σχέση με την ανάσχεση των μεταναστευτικών κυμάτων, γεγονός που πρέπει η Ε.Ε. να λάβει υπόψη της, ενώ υπογράμμιζαν και την ανάγκη στο μέλλον χρηματοδότησης για τις ανάγκες των Σύρων προσφύγων και σε Ιορδανία και Λίβανο πέραν της Τουρκίας.

Η Ευρωπαία επίτροπος ήρθε στη χώρα μας με βασικό αντικείμενο την προώθηση των προτάσεων της Κομισιόν για το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το  Άσυλο και την κατασκευή των νέων ελεγχόμενων κέντρων υποδοχής. Τα νέα κέντρα θα είναι μόνιμες εγκαταστάσεις, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με την Ευρωπαία επίτροπο, με την οποία συζητήθηκε το νέο Σύμφωνο, για το οποίο η Αθήνα πιέζει για βελτιώσεις.

Πρωτοβουλία για τις επαναπροωθήσεις

Πρωτοβουλία με σκοπό να θέσουν σε όλα τα εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα το ζήτημα των παράνομων επαναπροωθήσεων στα σύνορα της Ελλάδας ανακοίνωσαν χθες 49 οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και κάποιες που έχουν ήδη κάνει καταγγελίες σε διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL