Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Δημήτρης Κουφοντίνας / Από μια κλωστή κρέμεται η ζωή του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Κουφοντίνας / Από μια κλωστή κρέμεται η ζωή του

ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ

Αυτές τις ώρες, που ο χρόνος συμπυκνώνεται αφόρητα και μετρούν βαριά τα λεπτά μιας ανθρώπινης ζωής στο νήμα, παρακολουθούμε μια απαράμιλλη επίδειξη δύναμης και αυταρχισμού. Μετά από απεργία πείνας πάνω από 51 μέρες, που έγινε και απεργία δίψας για τουλάχιστον 5 μέρες, ο καταδικασμένος για δολοφονίες της 17 Νοέμβρη Δημήτρης Κουφοντίνας οδηγείται στον θάνατο από την κυβερνητική αδιαλλαξία, που φαίνεται ότι από καιρό έχει προδιαγράψει και προαποφασίσει μια άτεγκτη και εκδικητική στάση απέναντί του.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον γιατρό που τον παρακολουθεί, ώς το βράδυ της Παρασκευής, έχοντας ακόμη επαφή με το περιβάλλον του, ο απεργός πείνας και δίψας ζήτησε από τους γιατρούς να μην προβούν σε ιατρική ανάνηψη όταν χάσει τις αισθήσεις του. Το πρωί είχε δεχθεί την οικογένειά του για να την αποχαιρετήσει, ενώ τους ζήτησε να μην αποδεχτούν ούτε εκείνοι προσπάθειες των γιατρών να τον επαναφέρουν. Επιπλέον, με εντολή του, διέκοψε την ελάχιστη αντιβίωση που έπαιρνε.

Σε απεργία πείνας από τις 8 Ιανουαρίου, αποχαιρέτησε με ανάρτησή του, στις 22.02, με  στίχους του Γιάννη Ρίτσου - από το "Επιλογικό": "Να με θυμάστε". Παρ' όλο που η θανατική ποινή έχει καταργηθεί εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη και ο τελευταίος απεργός πείνας που πέθανε ήταν πριν από 40 χρόνια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να αποδείξει ότι τελικά η δημοκρατία, όπως την αντιλαμβάνεται η νεοφιλελεύθερη Ακροδεξιά που κυριαρχεί στη Ν.Δ., όχι μόνο εκδικείται αλλά εξοντώνει.

Θέλοντας να επιβάλει μια στυγνή νεοφιλελεύθερη εξουσία ο Μητσοτάκης έλκεται από τη Θάτσερ, τον Ερντογάν και τον Όρμπαν και δεν διστάζει να επιβάλει θανατική ποινή από την πίσω πόρτα στον κρατούμενο αδιαφορώντας για το κράτος δικαίου και πλήττοντας βάναυσα την κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Νόμιμο το αίτημα, αποσιώπηση από τα κανάλια

Το αίτημα του κρατούμενου είναι νόμιμο. Ζητάει τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού, στην ειδική πτέρυγα που είχε φτιαχτεί για τη 17Ν. Η κυβέρνηση που μεθόδευσε τη μεταφορά του στις φυλακές της Λαμίας με φονική αδιαλλαξία αδιαφορεί και το αρνείται, παρά τις εκκλήσεις χιλιάδων δημοκρατών πολιτών, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών. Παρά τις εκκλήσεις του Συνήγορου του Πολίτη, της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, της Διεθνούς Αμνηστίας, της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, των 1.000+ νομικών, καταδικάζει, για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση, τον κρατούμενο σε θάνατο επαναφέροντας τη θανατική ποινή και το μετεμφυλιακό κράτος.

Υποβιβάζουν τη Δημοκρατία της χώρας αδιαφορώντας για τους θεσμούς του κράτους δικαίου και την ίδια την έννοια της Δικαιοσύνης, η οποία έχει καταδικάσει βαρύτατα τον κρατούμενο. Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη αυτό δεν είναι αρκετό, διότι κύριος στόχος της φαίνεται να είναι να πλήξει τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν στη Μεταπολίτευση και να κρατηθεί στην εξουσία διαποτίζοντας με μίσος την ελληνική κοινωνία και επαναφέροντας τον φόβο ως απόλυτο εξουσιαστικό μηχανισμό.

Για «ακραίο αυταρχισμό, κάτι σαν επάγγελμα» έκανε λόγο ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας ότι είναι ξεκάθαρο πως θέλουν νεκρό τον απεργό πείνας καθώς έχουν επικρατήσει «εκείνες οι ακροδεξιές, μισαλλόδοξες δυνάμεις που θέλουν την Ελλάδα μία κατ' όνομα ‘Δημοκρατία’, στη λογική των αυταρχικών καθεστώτων της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, των όποιων άλλων θαυμαστών του Τραμπ. Που επιχειρούν να εφαρμόσουν ένα καθεστώς εξαίρεσης, με εξαιρούμενα το σύνολο σχεδόν των πολιτικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων» και καταλήγοντας πως «μπροστά σε μια ξέφρενη πορεία προς έναν άδικο θάνατο, κανείς και καμία δεν δικαιούται να σιωπά...».

Την κρίσιμη αυτή εβδομάδα για τη ζωή του κρατουμένου απεργού πείνας, κορυφώθηκε, μαζί με ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης στον αγώνα του και συμπαράστασης στο νόμιμο αίτημά του, μια εκστρατεία διαστρέβλωσης και μίσους από την πλευρά των εξουσιαστικών μηχανισμών κυβέρνησης και καναλιών.

Ο ακροδεξιός λόγος εξέπεμψε το εκδικητικό μίσος και διαστρέβλωσε την αλήθεια μιλώντας με κυνισμό για «ψευτοδικαιωματισμό», δηλώνοντας πως «είναι επιλογή του κρατουμένου η απεργία πείνας», όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης -κατά συνέπεια, αν συμβεί το απευκταίο, η κυβέρνηση δεν θα φέρει καμία ευθύνη- και προσθέτοντας ότι η έννομη τάξη θα επιληφθεί των ενδεχόμενων αντιδράσεων προδιαγράφοντας έτσι το μέλλον του κρατουμένου.

Διαφοροποίηση Μπακογιάννη - Κουμουτσάκου

Διαφοροποιήθηκαν υπέρ του κράτους δικαίου με δηλώσεις τους η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ, σε ένα αμφίσημο άρθρο, και ο Κώστας Μπακογιάννης τάχθηκε υπέρ του κράτους δικαίου που θεσπίζει ότι οι νόμοι πρέπει να ισχύουν το ίδιο για όλους.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι αποσιωπήθηκε το αίτημα του κρατουμένου απεργού πείνας ακριβώς γιατί θα αποδεικνυόταν η εκδικητικότητα και η εμπάθεια με την οποία επέλεξε να πολιτευτεί η Ν.Δ. Η πιο καλή απάντηση στο ευφάνταστο ευφυολόγημα που διέρρευσε η Ν.Δ. στα κανάλια, με απαράδεκτο ακροδεξιό λαϊκισμό, αν θα λέγαμε τα ίδια για τον Ρουπακιά, είναι φυσικά: ναι. Άλλωστε χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του χουντικού Παττακού.

Εξώδικο της Γιάννας Κούρτοβικ στους τηλεοπτικούς σταθμούς

Συνέπεια των συκοφαντιών και της εκστρατείας διαστρέβλωσης που επιχείρησαν τα κανάλια ήταν η εξώδικη διαμαρτυρία προς ΣΚΑΪ, Mega, Open, Alpha και ΑΝΤ1 που έστειλε η δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα Ιωάννα Κούρτοβικ. Σε αυτήν καλεί τους τηλεοπτικούς σταθμούς να σταματήσουν «την ανεπίτρεπτη πολεμική κατά του απεργού» και να ζητήσουν «συγγνώμη για όσα υβριστικά και συκοφαντικά» έχουν ειπωθεί.

«Επί 50 συνεχόμενες μέρες ο σταθμός σας επιδίδεται σε μια πρωτοφανή επίθεση κατά του κρατούμενου, απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, που βρίσκεται σήμερα στο έσχατο όριο πριν την απώλεια, και δεν φείδεστε ποταμού λόγου, επιθέτων και ρητορικής για να τον εξυβρίζετε, συκοφαντείτε και λοιδορείτε, συσκοτίζοντας την αλήθεια και αποκρύπτοντας το γεγονός ότι το μόνο αίτημά του είναι η εφαρμογή ενός (άδικου) νόμου (προαναγγελθέντος και δηλωμένου ως φωτογραφικού), που όμως επιβάλλει, μεταξύ των άλλων, τη μεταγωγή του στον Κορυδαλλό» τονίζει η Ιωάννα Κούρτοβικ.

Όπως σημειώνει, «καθημερινά οι καλεσμένοι σας, με χολερικό τρόπο και ανεπίτρεπτο λεξιλόγιο, συκοφαντούν και διαστρέφουν την αλήθεια ως προς αυτήν την απεργία πείνας, ανενδοίαστα και ανερυθρίαστα, ενισχύοντας τη δική σας γραμμή στο συγκεκριμένο ζήτημα, που προσβάλλει την έννοια της αποστολής του Τύπου και των μέσων, ευτελίζοντας το δικαίωμα της ελευθερίας της ενημέρωσης.

Την ίδια στιγμή, δεν έχει δοθεί παντελώς λόγος σε καμία αντίθετη φωνή, πολύ περισσότερο σε αυτούς που υπερασπίζονται το κράτος δικαίου, που δεν θα έπρεπε να ανέχεται εξαιρέσεις (όπως εσείς επιθυμείτε), οι οποίοι, αντίθετα, γίνονται και αυτοί στόχος επίθεσης κατά περίπτωση από τις εκπομπές σας, ενώ αποκρύπτεται ότι, την ίδια στιγμή που τα ελληνικά ενημερωτικά τηλεοπτικά μέσα δεν γνωρίζουν τίποτε για τις παραβιάσεις που οδήγησαν σ’ αυτήν την απεργία πείνας, η υπόθεση έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στην Ευρώπη (και όχι μόνον) και σωρεία εκκλήσεων έχουν φτάσει σε θεσμικά όργανα της Ε.Ε., ενώ καταγγέλλεται πολλαπλά η χώρα μας για απάνθρωπη αντιμετώπιση ενός κρατουμένου κατά παράβαση κάθε αρχής του κράτους δικαίου».

ΜΑΤ

Χημικά, προληπτικό ξύλο, αθρόες προσαγωγές

Το κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης κορυφώθηκε αυτή την εβδομάδα με πορείες, διαδικτυακά μηνύματα, εκκλήσεις με κάθε τρόπο σε όλους τους θεσμούς: την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον αρχιεπίσκοπο, την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε παρέμβαση αντιπροσωπείας νομικών στον Άρειο Πάγο ενώ το Σάββατο έγινε διαμαρτυρία στο Σύνταγμα από την πρωτοβουλία 1.000+ δικηγόρων που κάνουν έκκληση για τη ζωή του κρατουμένου. «Τυχόν θάνατος του κρατούμενου απεργού πείνας θα συνιστά μια άτυπη επιβολή θανατικής ποινής, που για τελευταία φορά εφαρμόστηκε σ' αυτή τη χώρα το 1972» σημειώνουν.

Μετά τις αποστολές χιλιάδων μηνυμάτων στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε εξέλιξη βρίσκεται νέα διαδικτυακή παρέμβαση για τη διεθνοποίηση του ζητήματος με αποστολές μηνυμάτων από χρήστες στον λογαριασμό Facebook του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και στα δύο δημοσιογραφικά δίκτυα, BBC και CNN.

Μετά τα συνθήματα που γράφτηκαν στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά, επίθεση δέχτηκε το πολιτικό γραφείο του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη στο Ηράκλειο. Την είδηση γνωστοποίησε ο ίδιος στο Facebook, όπου ανήρτησε και σχετικές φωτογραφίες σημειώνοντας: «Οι γνωστές επικίνδυνες περιθωριακές ομάδες αυταρχικής νοοτροπίας δεν τρομοκρατούν κανέναν. Η κυβέρνηση ούτε τρομοκρατείται ούτε εκβιάζεται. Υπερασπίζεται σταθερά και αταλάντευτα τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με πορείες αλληλεγγύης και παρεμβάσεις σε γραφεία υπουργών από ομάδες ατόμων έγιναν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κυρίως. Την Παρασκευή είχε προγραμματιστεί πορεία και στο Βερολίνο, ενώ είχε πραγματοποιηθεί, λίγες μέρες πριν, συμβολική κατάληψη του ελληνικού προξενείου.

Το κάλεσμα για την πορεία της Παρασκευής στην Αθήνα ήταν για τα Προπύλαια. Οι διαδηλωτές στο σταθμό του μετρό στην Ομόνοια βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που τους «υποδέχθηκαν» με δακρυγόνα και κλομπ πριν καν ξεκινήσουν τη διαμαρτυρία. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έριξαν χημικά και στην είσοδο του μετρό. Την ίδια ώρα, στην Πανεπιστημίου, οι δυνάμεις καταστολής εξαπέλυσαν επίθεση με χημικά και προπηλακισμούς με ασπίδες ενάντια σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ. 15 φωτορεπόρτερ αναμένεται να καταθέσουν μήνυση στη ΓΑΔΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., ομάδα 200 περίπου ατόμων που πραγματοποίησε συγκέντρωση υποστήριξης στον κρατούμενο κατευθύνθηκε στην Ομόνοια. Οι αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν για να αποτρέψουν κατάληψη του δρόμου (πορεία δηλαδή) και τους απώθησαν με περιορισμένη χρήση δακρυγόνων. Οι συγκεντρωμένοι, σύμφωνα με την αστυνομία, επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, με ρίψη αντικειμένων και χρήση πυροσβεστήρων. Σύμφωνα, τέλος, με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ., προσαγωγές δεν υπήρξαν.

Αυτή τη φορά, προτιμήθηκε η άγρια καταστολή και το ξύλο...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL