Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.6°C12.0°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
8 °C
5.6°C10.6°C
1 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
13.0°C13.0°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.0°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
1 °C
1.0°C1.0°C
0 BF 93%
Αύγουστος Πανταζίδης / Από το Πολυτεχνείο Κρήτης και την Γεωπονική... στο διάστημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αύγουστος Πανταζίδης / Από το Πολυτεχνείο Κρήτης και την Γεωπονική... στο διάστημα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ

Ο Αύγουστος Πανταζίδης, διπλωματούχος Μηχανικός Ορυκτών Πόρων (Πολυτεχνείο Κρήτης) και απόφοιτος του Mεταπτυχιακού Προγράμματος σπουδών «Γεωπεριβάλλον και Εφαρμογές Νέων Τεχνολογιών σε Έργα Υποδομής» (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), έχει χαράξει μία εντυπωσιακή διαδρομή από τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ προς το διάστημα. Η διπλωματική διατριβή στο Πολυτεχνείο Κρήτης για την πλανητική γεωλογία και τον εντοπισμό γεωλογικά πανομοιότυπων με τον Άρη περιοχών στην Γη, ήταν ταυτόχρονα ερέθισμα και εισιτήριο, όπως και η ενασχόληση με τις διαστημικές καλλιέργειες που ακολούθησε και οδήγησε στην συμμετοχή σε διαγωνισμούς διαστημικής με το Space Agrobox.

Ο ίδιος μεταξύ άλλων βρέθηκε στις αρχές του 2020 στη Χαβάη και το ηφαίστειο Mauna Loa, όπου είναι η εγκατάσταση προσομοίωσης διαστημικών αποστολών Hi-Seas και η οποία φιλοξενεί εκπαιδευόμενους αστροναύτες της NASA για το πρόγραμμα ARTEMIS, ως εκπαιδευόμενος αστροναύτης. Συγκεκριμένα, συμμετέχει στην προσομοίωση αποστολής στη Σελήνη ΕMMIHS IV που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) μέσω του International Lunar Exploration Working Group (ILEWG), σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Η διάρκεια της αποστολής ήταν δεκαπέντε μέρες και η ομάδα των έξι ατόμων είχε ως σκοπό την εκτέλεση συγκεκριμένων πειραμάτων αλλά και τη διεξαγωγή δοκιμών νέων τεχνολογιών που προορίζονται να στελεχώσουν μία βάση στην Σελήνη στο μέλλον. Όπως ανέφερε ο ίδιος στο ΑΜΠΕ, σκοπός είναι επίσης «να μελετήσουμε τις σπηλιές λάβας (lava tubes) που υπάρχουν στην περιοχή διότι σε σπηλιές σαν αυτές θα χτιστούν οι πρώτες βάσεις στην Σελήνη και στον Άρη. Ο πιο σημαντικός όμως παράγοντας για μία αποστολή σε ένα άλλο πλανητικό σώμα όπως η Σελήνη, είναι ο ανθρώπινος παράγοντας δηλαδή εμείς. Το κατά πόσο δηλαδή μπορούμε να αντέξουμε ψυχικά και σωματικά σε συνθήκες απομόνωσης μακριά απ' όλα όσα μας προσφέρει ο σύγχρονος κόσμος μακριά και από την φύση. Η επικοινωνία με τον "έξω κόσμο" είναι περιορισμένη, η μόνη απευθείας επαφή που έχουμε είναι με το Mission Control, ενώ το παράθυρο επικοινωνίας παραμένει ανοιχτό μόνο για δύο ώρες κάθε απόγευμα». Πρόκειται για την τέταρτη παρόμοια αποστολή στην οποία συμμετείχε, ενώ ακολούθησε και πέμπτη τον Μάιο, (δεύτερη στην εγκατάσταση LunΑres) στην Πολωνία, στην οποία του έχει προταθεί να είναι επικεφαλής αυτής.

Η επιλογή έγινε μεταξύ 18.000 υποψηφίων, από τους οποίους επελέγησαν μόλις έξι συνολικά, από την αμερικανική εταιρία Advancing Exploration (AdvancingX) στο πρώτο πλήρωμα εκπαιδευόμενων ιδιωτών αστροναυτών. Και τελικός προορισμός, για όσους καταφέρουν να ολοκληρώσουν το τετραετές πλάνο δοκιμασιών και να επιλεγούν, είναι η πτήση στα όρια του διαστήματος, το 20234, σε υπό-τροχιακή πτήση. «Αυτές οι πτήσεις αποτελούν τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις στο διάστημα, είναι μικρής διάρκειας και βιώνεις την αίσθηση της μηδενικής βαρύτητας για περίπου 40-45 λεπτά» τονίζει ο κ. Πανταζίδης λέγοντας πως «το επόμενο βήμα μετά από αυτήν την πτήση είναι ο ISS, ενώ η εταιρεία έχει ως στόχο οι αστροναύτες της να φτάσουν στη Σελήνη και τον Άρη μέσα στις επόμενες δεκαετίες».

«Είναι προφανές ότι στο μέλλον θέλω να γίνω ο πρώτος αστροναύτης από την Ελλάδα ... Αφενός ο μεγάλος μου στόχος είναι τα καταφέρω να επιλεγώ από τον Ευρωπαϊκό Oργανισμό Διαστήματος του οποίου η Ελλάδα είναι μέλος, αλλά αφετέρου, πλέον μπορεί κάποιος να διεκδικήσει να γίνει αστροναύτης και κάποιας ιδιωτικής εταιρείας από τις πολλές που θα αρχίσουν να δραστηριοποιούνται ενεργά τα επόμενα χρόνια», όπως είπε ο κ. Πανταζίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL