Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Eurostat / Πρωταθλητές Ευρώπης στην φτώχεια και τον αποκλεισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Eurostat / Πρωταθλητές Ευρώπης στην φτώχεια και τον αποκλεισμό

ΦΤΩΧΕΙΑ ΖΗΤΙΑΝΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανάρτησε συγκεντρωτικά στοιχεία και infographics για την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, όπως καταγράφηκαν επισήμως στο τέλος του 2019. Και η Ελλάδα, που φιγουράρει στην κορυφή, είναι μάλλον δεδομένο ότι παραμένει εκεί, καθώς είναι και η χώρα της ΕΕ με τις ισχνότερες πολιτικές στήριξης των χαμηλότερων εισοδημάτων και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων το 2020, χρονιά έναρξης της πανδημίας.

Οι γηγεγείς πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ είναι λιγότερο εκτεθειμένοι στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, σε σχέση με τους κατοίκους που έχουν προέλθει από άλλη χώρα της ΕΕ ή και τρίτη χώρα. Αλλά αν ακόμη και για την «ομοειδή» με εμάς Πορτογαλία των μνημονίων και του μεγάλου χρέους αυτό αφορά περίπου έναν στους πέντε, στην χώρα μας η απειλή αφορά σχεδόν έναν στους τρεις, μεγαλύτερη από οπουδήποτε αλλού.

Οι πολίτες της ΕΕ που ζουν σε άλλη χώρα της Ένωσης είναι επίσης υπό απειλή σε αξιοσημείωτα ποσοστά, σε όλη την ΕΕ. Στην συγκεκριμένη κατηγορία, η Ισπανία που είχε εφαρμόσει στο πρόσφατο παρελθόν πολιτικές προσέλκυσης συνταξιούχων και εργαζόμενων από άλλες χώρες της Ένωσης είναι στην πρώτη θέση, καθώς εκτεθειμένοι σε φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό είναι σχεδόν ένας στους δύο. Η Ελλάδα και σε αυτή την κατηγορία είναι μία ανάσα από την κορυφή και εκτεθειμένους πάνω από έναν στους τρεις.

Ακόμη πιο δραματικές είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν άτομα με καταγωγή από χώρα εκτός ΕΕ, με Σουηδία και Ελλάδα να είναι σε θέση αναπνοής στην κορυφή. Και στις δύο χώρες σχεδόν τρεις στους πέντε αυτής της κατηγορίας βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Δείτε τα σχετικά γραφήματα:

EUROSTAT ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ 2019 ΑΝΑ ΧΩΡΑ
Eurostat
EUROSTAT ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ 2019 ΑΝΑ ΧΩΡΑ
Eurostat

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL