Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Επιτροπή αλληλεγγύης / Μαζί στον αγώνα, μαζί στην υπεράσπιση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιτροπή αλληλεγγύης / Μαζί στον αγώνα, μαζί στην υπεράσπιση

Μια νέα αγωνιστική πρωτοβουλία ενάντια στην αστυνομοκρατία, την οικονομική εξόντωση των διαδηλωτών και τον εκφοβισμό τους ανακοινώθηκε χθες από τα γραφεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας στο Σύνταγμα και αφορά τη δημιουργία «επιτροπής αλληλεγγύης στους διωκόμενους για την ελευθερία σε κινητοποιήσεις».

Η γέννηση της πρωτοβουλίας γίνεται με φόντο τις δεκάδες συλλήψεις, τις διώξεις και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στον κόσμο που συμμετείχε στις διαδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, την 6η Δεκεμβρίου, αλλά και την απεργία της 26ης Νοεμβρίου, και σκοπός της είναι ν’ αντιμετωπιστεί συλλογικά το βάρος που έχει πέσει στους ανθρώπους που οδηγήθηκαν στα τμήματα και σέρνονται στα δικαστήρια.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η επιτροπή έχει καταγράψει και ταυτοποιήσει 66 περιπτώσεις αγωνιστών που διώκονται ποινικά και πρόστιμα που φτάνουν συνολικά τις 60.000 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα εκτιμά ότι ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε αυτή τη θέση είναι ακόμη μεγαλύτερος και οι διώξεις αφορούν περισσότερα από 200 άτομα.

Πρόστιμο για παράνομη μετακίνηση στη... ΓΑΔΑ

Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι σε κάποιες περιπτώσεις συλληφθέντων, όπως στα Γιάννενα κατά τις ημέρες του Πολυτεχνείου, επιβλήθηκαν τρία διαφορετικά πρόστιμα στο ίδιο άτομο, που αφορούσαν την παραβίαση της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων, την παραβίαση των αποστάσεων και την άσκοπη μετακίνηση.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το παράδειγμα διαδηλωτή που συνελήφθη στο Περιστέρι την ημέρα της επετείου για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Ο διαδηλωτής, αφότου συνελήφθη και μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ, στη συνέχεια είδε να του επιβάλλουν πρόστιμο για παράνομη μετακίνηση στη ΓΑΔΑ, όπου τον είχαν μεταφέρει οι ίδιοι οι αστυνομικοί. Απειλήθηκε επίσης με πρόστιμο γιατί δεν φορούσε μάσκα, παράβαση για την οποία επίσης ευθύνονται οι αστυνομικοί, καθώς του την είχαν πάρει.

Την πρωτοβουλία απαρτίζουν πολυάριθμες οργανώσεις από τον αριστερό χώρο, σωματεία, συλλογικότητες αγώνα και αλληλέγγυοι. Συγκεκριμένα, σε αυτήν συμμετάσχουν η Αναμέτρηση, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΔΕΑ, το ΕΕΚ, το ΕΚΚΕ, το ΚΚΕ Μ-Λ, το Κόκκινο Νήμα, το ΝΑΡ, η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, η ΟΚΔΕ, το Ξεκίνημα, η ΟΚΔΕ Σπάρτακος, η Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά και ο Συντονισμός Κομμουνιστικών Δυνάμεων.

Η κυβέρνηση ανέχεται τις εκκλησίες, αλλά όχι διαδηλωτές

«Η κυβέρνηση που ανέχεται το άνοιγμα των εκκλησιών, κατά παράβαση των μέτρων που η ίδια έχει εξαγγείλει, την ίδια ώρα μέμφεται τους διαδηλωτές που φοράνε μάσκες, κρατάνε αποστάσεις και τηρούν όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας, ενώ συλλαμβάνει ακόμη και τρία άτομα που θα βρεθούν να κρατάνε ένα πανό με αποστάσεις ανά δύο μέτρα. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που είναι υπεύθυνος για τα μέτρα που λαμβάνονται με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας, δεν βλέπει να υπάρχει, αντίθετα, κανένα πρόβλημα από τα μπουλούκια των 6.000 αστυνομικών που κλήθηκαν να υπερασπιστούν τις απαγορεύεις, οι οποίες, για πρώτη φορά μετά τη Χούντα, ήταν γενικευμένες τόσο τη 17η Νοεμβρίου όσο και την 6η Δεκεμβρίου για διαδηλώσεις σε όλη την επικράτεια, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Επειδή λοιπόν είναι τόσο μεγάλη και τόσο προκλητική αυτή η επίθεση, γι’ αυτό ακριβώς υπάρχει η ανάγκη μια τέτοιας πράξης συντονισμένης απάντησης. Η συγκρότηση της επιτροπής βλέπουμε ότι είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για να δώσει εγγύηση σε κάθε άνθρωπο ο οποίος θέλει να εκφράσει τη γνώμη του, να διαδηλώσει, να αντισταθεί στον ορυμαγδό των νομοθετικών μέτρων που εν μέσω πανδημίας περνάνε» σημείωσαν μεταξύ άλλων οι ομιλητές, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και αρκετοί που συνελήφθησαν κατά τις ημέρες των κινητοποιήσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Λυδία Καττή, η οποία συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε στα Σεπόλια, εντός και εκτός του αστυνομικού τμήματος, ανήμερα των κινητοποιήσεων για το Πολυτεχνείο.

Με κεντρικό σύνθημα «μαζί στον αγώνα - μαζί στην υπεράσπιση, δύναμή μας η αλληλεγγύη και το δίκιο του λαού», η νεοσύστατη επιτροπή καλεί τον κόσμο να μπει στη σελίδα της πρωτοβουλίας mazistonagona.blogspot.com και να ενισχύσει τον λογαριασμό για την ενίσχυση των διωκόμενων και καλεί επίσης σε κινητοποίηση στις 6 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι μπροστά από τη Βουλή, αμφισβητώντας στην πράξη την απαγόρευση του κοινωνικού συνέρχεσθαι.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL