Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Κορωνοϊός / Μετά από 9 μήνες απραξίας δίνουν νέα στοιχεία για την πανδημία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Μετά από 9 μήνες απραξίας δίνουν νέα στοιχεία για την πανδημία

Μαγιορκίνης
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Χρειάστηκαν να περάσουν 9 μήνες από τη στιγμή που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας για να δοθούν στη δημοσιότητα από τον ΕΟΔΥ νέα στοιχεία για την πανδημία.

Μετά τον σάλο που ξέσπασε με αφορμή τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκου ότι πλέον τα rapid test είναι αρκετά αξιόπιστα, και δεν χρειάζεται να γίνονται και μοριακά τεστ για την επιβεβαίωση του θετικού κρούσματος, και τη συνεπακόλουθη ενδεχομένως χρήση των γρήγορων τεστ στον υπολογισμό του δείκτη θετικότητας του κορωνοϊού, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανακοίνωσε ότι από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα δημοσιεύει το ποσοστό θετικότητας του κορωνοϊού για την προηγούμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημειώνεται ότι το εν λόγω ποσοστό προκύπτει από τη διαίρεση των θετικών κρουσμάτων που εντοπίζονται κάθε ημέρα, διά του συνόλου των μοριακών τεστ (όχι των rapid) που έχουν γίνει. Όταν ο δείκτης αυτός είναι πάνω από το 4, τότε σημαίνει συναγερμός στις αρχές.

Για παράδειγμα, σήμερα, ανακοινώθηκαν 1.395 κρούσματα και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ έχουν πραγματοποιηθεί 17.101 μοριακά τεστ. Ως εκ τούτου ο δείκτης θετικότητας σήμερα είναι στο 8,16%.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες μέσα ενημέρωσης, σε μια προσπάθεια να «μαγειρέψουν» τον δείκτη θετικότητας με στόχο να φαίνεται μικρότερος, στα πλαίσια της επικοινωνιακής και όχι της ουσιαστικής διαχείρισης της πανδημίας, διέδιδε ότι ήταν στο 11,88% ενώ στην πραγματικότητα ήταν στο 20,5%.

Σήμερα, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, δήλωσε κατά την ενημέρωση της επιτροπής των επιστημόνων ότι ο ακριβέστερος τρόπος για τη μέτρηση του δείκτη θετικότητας είναι με βάση την ημερομηνία δειγματοληψίας.

Ωστόσο δεν κοινοποίησε το πώς θα υπολογίζεται ο δείκτης θετικότητας που θα ανακοινώνει από εδώ και στο εξής ο ΕΟΔΥ.

https://youtu.be/kZX_T_F_8jA?t=718

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL