Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
ΑμεΑ / Τροπολογία με μέτρα ενίσχυσης λόγω πανδημίας επανακατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑμεΑ / Τροπολογία με μέτρα ενίσχυσης λόγω πανδημίας επανακατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Αμεα

Τροπολογία με μέτρα ενίσχυσης των αναπήρων δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας λόγω πανδημίας επανακατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο νομοσχέδιο του Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τονίζουν πως το κλείσιμο των ΚΕΠΑ, και στην πρώτη φάση και σήμερα, οι δυσλειτουργίες στο σύστημα απονομής των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων οι οποίες πλήθυναν τον τελευταίο χρόνο, ακόμη και προ πανδημίας, αλλά και τα νέα προσκόμματα  που προέκυψαν λόγω του κορωνοϊού, δημιουργούν για τους ανάπηρους δικαιούχους προνοιακών παροχών ένα ζοφερό περιβάλλον και μια καθημερινή απίστευτη ταλαιπωρία.

«Σήμερα στον ΟΠΕΚΑ εκκρεμούν 37.500 αιτήσεις για προνοιακά επιδόματα αναπηρίας. Από αυτά, 23.500 αιτήματα έχουν σταλεί στα ΚΕΠΑ για να ορισθεί ραντεβού με την επιτροπή κρίσης, με αμφίβολο το χρόνο διεκπεραίωσης, λόγω της νέας αναστολής λειτουργίας τους. Αλλά υπάρχουν επιπλέον 14.000 αιτήματα που δεν μπορούν  καν να ολοκληρωθούν, γιατί  με το δεύτερο κύμα της πανδημίας τα νοσοκομεία σχεδόν περιέστειλαν δραματικά τις τακτικές τους λειτουργίες και δεν χορηγούν τις διαγνώσεις στους ανάπηρους» επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σημειώνουν ακόμη ότι τα ΚΕΠΑ αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, και ως προς  τις συνεδριάσεις των υγειονομικών επιτροπών και στις διοικητικές τους διαδικασίες.

«Λόγω της εκρηκτικής αυτής κατάστασης, είναι απαραίτητο να ληφθούν από την Πολιτεία μέτρα ενίσχυσης των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν στο διάστημα της πανδημίας και να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες προστασίας τους από τον κορωνοϊό» υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που με τη συγκεκριμένη τροπολογία προτείνουν, μεταξύ άλλων:

  • Να παρατείνεται, χωρίς προηγούμενη επανεξέταση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), η χορήγηση προνοιακών  επιδομάτων  αναπηρίας σε δικαιούχους των οποίων η ισχύς της απόφασης έγκρισης χορήγησης της παροχής έχει λήξει έως την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος
  • Να εγκρίνεται άμεσα η χορήγηση προνοιακού επιδόματος αναπηρίας  σε άτομα τα οποία έχουν υποβάλει πλήρη φάκελο στον ΟΠΕΚΑ μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος χωρίς να απαιτείται η εξέτασή τους από ΚΕΠΑ.
  • Για το μήνα Δεκέμβριο, και στην προβλεπόμενη από το νόμο ημερομηνία καταβολής των  προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ, να δοθεί στους αναπήρους που δικαιούνται την παροχή του Δεκεμβρίου, ένα επιπλέον επίδομα.  
  • Να καταβάλλεται από το κράτος αποζημίωση σε ιδιώτες ιατρούς, προκειμένου να εκδώσουν τη βεβαίωση διάγνωσης που απαιτείται για την ολοκλήρωση του φακέλου αίτησης προς τον ΟΠΕΚΑ για τη χορήγηση προνοιακού αναπηρικού επιδόματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL