Προσφυγικό / Με φόντο το ναυάγιο, ο Μηταράκης απειλεί τις ΜΚΟ

Προσφυγικό / Με φόντο το ναυάγιο, ο Μηταράκης απειλεί τις ΜΚΟ

Μία γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή και μία αγνοείται ακόμα από το ναυάγιο που σημειώθηκε χθες το πρωί στη θαλάσσια περιοχή του Παλιού, βορειοανατολικά της Λέσβου, ενώ διασώθηκαν 32 πρόσφυγες, εκ των οποίων το Λιμενικό συνέλαβε έναν 26χρονο ως χειριστή της βάρκας. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης έσπευσε με τα συλλυπητήριά του να δείξει ως υπεύθυνους του ναυαγίου την Τουρκία, αλλά και τις... ΜΚΟ. Η κίνηση αυτή του υπουργού έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον δεδομένου ότι μόλις την προηγούμενη ημέρα μία από τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο και η οποία έχει δεχθεί τον τελευταίο χρόνο απειλές, αλλά έχει βρεθεί και στο επίκεντρο ερευνών της αστυνομίας κατήγγειλε ότι στις 29 Νοεμβρίου έφτασαν τέσσερις βάρκες στη Λέσβο με περίπου 80 νεοαφιχθέντες, όμως στα επίσημα στοιχεία καταγράφονται μόλις 30. Η οργάνωση εξέφρασε φόβους για πιθανή επαναπροώθηση.

Προχθές, μία άλλη ΜΚΟ, η Aegean Boat Report, σε ανάρτησή της έκανε λόγο για ομάδα νεοαφιχθέντων που είχαν φτάσει στις 2 τη νύχτα της 1ης Δεκεμβρίου στη βόρεια Λέσβο, οι οποίοι κρύβονταν στους λόφους της περιοχής φοβούμενοι ότι αν οι αρχές αντιληφθούν την ύπαρξή τους, θα τους στείλουν πίσω. Επιπλέον, η ίδια οργάνωση κατήγγειλε ότι «το γεγονός ότι η Ελληνική Αστυνομία συλλαμβάνει όποιον προσπαθήσει να βοηθήσει ανθρώπους που φτάνουν ή ακόμα βρίσκεται σε περιοχή όπου φτάνουν νεοεισερχόμενοι και κανένας, ούτε καν η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, δεν τολμά να βοηθήσει σε αυτές τις απελπιστικές καταστάσεις».

Κάπως έτσι η χθεσινή δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης μοιάζει σαν να επιβεβαιώνει εμμέσως αυτές τις καταγγελίες, ποινικοποιώντας με τον πλέον σαφή τρόπο τη δράση τους, λέγοντας ότι «...και οι ΜΚΟ που συμβάλλουν σ’ αυτές τις διαδρομές πρέπει, συναισθανόμενες τον πραγματικό τους ρόλο, να σταματήσουν άμεσα να συμβάλουν, άθελά τους ίσως, στην απώλεια ανθρώπων. Η διεθνής κοινότητα οφείλει, με καίριες και αυστηρές παρεμβάσεις, να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές συμβάλλοντας ουσιαστικά στον πλήρη τερματισμό των παράτυπων διαδρομών των λαθροδιακινητών».

Επιπλέον, δείχνει την Τουρκία: «Εκείνοι που το επιτρέπουν (σ.σ.: να διασχίζουν τη θάλασσα), πέραν του ότι παραβιάζουν την Κοινή Δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας, βάζουν, δυστυχώς εν γνώσει τους, σε μεγάλο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Προκύπτει από τις καταθέσεις των διασωθέντων ότι τουρκική ακταιωρός που τους εντόπισε -έπειτα από κλήση της βάρκας στον αριθμό εκτάκτου ανάγκης- δεν τους παρείχε βοήθεια, δεν τους διέσωσε, αλλά τους επέτρεψε να διασχίσουν παράτυπα τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής  Ένωσης».

Όλα αυτά, λίγες ώρες μετά την ακρόαση του εκτελεστικού διευθυντή της Frontex στο Ευρωκοινοβούλιο για τις επαναπροωθήσεις, ο οποίος παρέπεμπε στις ελληνικές αρχές και τις έρευνες αυτών. Προ δύο εβδομάδων ο Ν. Μηταράκης απέκρουε το ενδεχόμενο έρευνας από τη χώρα παραπέμποντας στις... έρευνες και τις εξηγήσεις της Frontex.