Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Φοιτητικό επίδομα / Φοιτητές καταγγέλλουν αδιαφανείς διαδικασίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φοιτητικό επίδομα / Φοιτητές καταγγέλλουν αδιαφανείς διαδικασίες

Αδιαφανείς διαδικασίες σχετικά με το Φοιτητικό Επίδομα ΙΚΥ καταγγέλλουν φοιτητές και φοιτήτριες. Όπως σημειώνουν, μεγάλη μερίδα φοιτητών από ευπαθείς ομάδες που είχαν επιλεγεί στην πρώτη φάση βρέθηκαν τελικά εκτός του προγράμματος χωρίς να λάβουν απαντήσεις από υπεύθυνους του προγράμματος.

Καταγγέλλουν επίσης ότι η διαδικασία επιλεξιμότητας των υποτρόφων είναι αυθαίρετη και γι αυτό απαιτούν να γνωστοποιηθούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας των υπολοίπων ενστάσεων και το λόγο κατά τον οποίο δίνεται η δυνατότητα υποβολής δικαιολογητικών σε υποψηφίους που δεν είχαν επιλεχθεί καν από το πρώτο στάδιο.

Τονίζουν μάλιστα ότι με την υποτροφία αυτή, καθώς βρίσκονται σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, επικουρούσαν και τις οικογένειές τους που λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.

Αναλυτικά η επιστολή των φοιτητών δικαιούχων του Φοιτητικού Επιδόματος ΙΚΥ

Κατόπιν της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των ενστάσεων για το Φοιτητικό Επίδομα ΙΚΥ 2018-2019, μεγάλη μερίδα φοιτητών/τριών, που ήμασταν επιλεγέντες στην Α’ Φάση διεξαγωγής του προγράμματος και είμαστε άτομα σαφώς από ευπαθείς ομάδες, καταλήξαμε μετά από μια μη διαφανής και αξιοπρεπής διαδικασία αξιολόγησης να βρισκόμαστε εκτός του δικαιώματος λήψης της υποτροφίας.

Δυστυχώς, δίχως να λάβουμε δικαιολογημένες και πλήρως εμπεριστατωμένες απαντήσεις από τους υπεύθυνους του προγράμματος. Με μεγάλη πικρία, απογοήτευση κι αίσθημα αδικίας αναφέρουμε τα εξής:

Πρώτα απ’ όλα, υπάρχουν πολλά κενά και ασάφειες ως προς τον λόγο απόρριψης των ζητούμενων δικαιολογητικών των υποψηφίων που έλειπαν από τον αρχικό φάκελο. Μάλιστα, πολλοί αιτούντες επισημαίνουν κι ισχυρίζονται ότι τα δικαιολογητικά είχαν πλήρως υποβληθεί ακέραια και καταγγέλλουν ότι δεν εκκρεμεί κανένα δικαιολογητικό, αλλά ότι χάθηκαν κατά την αξιολόγηση από τους ιθύνοντες. Άρα, πιστεύουν ακράδαντα ότι είναι ωφελούμενοι του προγράμματος. Μάλιστα, προέβησαν σε ένσταση καθαρά ως διαμαρτυρία και προσκόμισαν εκ νέου δικαιολογητικά που αρχικώς είχαν καταθέσει.

Δεύτερον, κατά τη διαδικασία υποβολής των ενστάσεων δεν υπήρξε κανένα διευκρινιστικό στοιχείο για το ποιοι μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις παρά μόνο ότι πρέπει να συνοδεύονται από τα σχετικά δικαιολογητικά. Στην ανακοίνωση του ΙΚΥ για υποβολή ένστασης δεν έγινε κανένας διαχωρισμός μεταξύ των λεγόμενων «διευκρινιστικών» κι «ελλειπόντων» δικαιολογητικών.

Τρίτον, είχε προηγηθεί επιλεκτική αποστολή e-mail σε ορισμένους εν δυνάμει υποψηφίους υποτρόφους για την υποβολή «διευκρινιστικών» δικαιολογητικών ως προς τη συμπλήρωση τους φακέλου τους, χωρίς παράλληλα να γίνονται διακριτά και πασιφανή τα κριτήρια αυτής της εξατομικευμένης επιλογής και πληροφόρησης.

Τέταρτον, η αιτιολογία απόρριψης των ενστάσεων, ότι τα ελλείποντα δικαιολογητικά δεν μπορούν να γίνουν εκ των υστέρων δεκτά, δεν μπορεί να υφίσταται καθότι η ένσταση είναι ούτως ή άλλως μια εκπρόθεσμη διαδικασία. Συνεπώς, πώς οι 107 ενστάσεις έγιναν δεκτές με την προσκόμιση των δικαιολογητικών κι οι άλλες που πληρούσαν τα κριτήρια απορρίπτονται; Δεν υπάρχει καμία απόδειξη για το ποια είναι τα αποδεκτά δικαιολογητικά και ποια όχι καθότι, όπως παρατηρήθηκε κι από τους πίνακες έγιναν δεκτές ενστάσεις με προσκόμιση πολλών μάλιστα δικαιολογητικών, ενώ άλλες όχι.

Πέμπτον, πώς μπορεί να ζητείται να γίνει εκ νέου κατάθεση δικαιολογητικών υποψηφίων με 75 έως 70 μόρια και με σειρά κατάταξης από 5.731 έως 10.834, οι οποίοι αφενός δεν είχαν καν επιλεχθεί στο πρώτο στάδιο κι αφετέρου σε ένα χρονικό διάστημα που δεν είχαν γνωστοποιηθεί ακόμη τα αποτελέσματα των ενστάσεων;

Συνάγεται από τα παραπάνω ότι η διαδικασία επιλεξιμότητας των υποτρόφων δεν έχει καμία διαφάνεια, αξιοκρατία κι είναι αυθαίρετη. Γι’ αυτούς τους λόγους, απαιτούμε να γνωστοποιηθούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας των υπολοίπων ενστάσεων και το λόγο κατά τον οποίο δίνεται η δυνατότητα υποβολής δικαιολογητικών σε υποψηφίους που δεν είχαν επιλεχθεί καν από το πρώτο στάδιο.

Ακόμα, διεκδικούμε την ορθή διαχείριση των φοιτητικών θεμάτων εν γένει και επιζητούμε να μας δοθεί το δικαίωμα είτε να γίνουν δεκτά τα δικαιολογητικά που υποβλήθηκαν στις ενστάσεις είτε να υποβάλλουμε εκ νέου το φάκελο μαζί με τους νέους εν δυνάμει υποψηφίους υποτρόφους με 75 έως 70 μόρια.

Επιπλέον, είμαστε σε δεινή θέση να τονίσουμε ότι το επίδομα αυτό δεν επικουρεί μόνο εμάς, αλλά και τις οικογένειές μας δεδομένου ότι διαβιούμε σε μια περίοδο που η κατάσταση είναι δύσκολη, ασταθής κι ευάλωτη, λόγω της πανδημίας. Άρα, το ποσό της υποτροφίας είναι πάρα πολύ αναγκαίο για το βιοπορισμό όλων μας.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι για μια άλλη φορά, επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει καμία διαφάνεια και αξιοκρατία στους δημόσιους φορείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που δικαιούνται αυτό το επίδομα θα το χάσουν, χωρίς σοβαρή αιτία και από λάθη άλλων ιθυνόντων, που δεν πραγματοποιούν εξονυχιστικά και με πλήρη προσοχή το έργο τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL