Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Κορωνοϊός / Οι κυβερνητικές ευθύνες δεν αποκρύπτονται με επικοινωνιακά τεχνάσματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Οι κυβερνητικές ευθύνες δεν αποκρύπτονται με επικοινωνιακά τεχνάσματα

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες που έχει για τη μη θωράκιση του ΕΣΥ επιχειρούν η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προκειμένου να ξεφύγουν από τη δεινή θέση πού βρίσκονται λόγω της αρνητικής τροπής της πανδημίας, καθώς δεν διστάζουν να εξαγγέλλουν προσλήψεις γιατρών που υπηρετούν στις ΜΕΘ ως επικουρικών, για τους οποίους έχουν εξαγγελθεί και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έχει θεσμοθετηθεί η μονιμοποίησή τους και η αλλαγή ουσιαστικά της εργασιακής του σχέσης, μια και οι περισσότεροι είναι γιατροί που ήδη υπηρετούσαν ως επικουρικοί στα νοσοκομεία της χώρας.

Εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα

«Η κυβέρνηση θα μεριμνήσει για την προκήρυξη θέσεων γιατρών ώστε όλο το ιατρικό προσωπικό το οποίο υπηρετεί σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καταστεί μετά από κρίση αορίστου χρόνου» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε το πρωί της Τρίτης με τους διοικητές των 7 Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, λησμονώντας σκόπιμα το γεγονός ότι στις 5 Νοεμβρίου ψηφίστηκε τροπολογία του υπουργείου Υγείας στη Βουλή σύμφωνα με την οποία προσλαμβάνονται άμεσα 300 μόνιμοι γιατροί που θα στελεχώσουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων όλης της χώρας.

Προκλητική ανισότητα μεταξύ των γιατρών

Για άλλη μια εξαγγελία του πρωθυπουργού χωρίς σοβαρό αντίκρισμα και με αποκλειστικά επικοινωνιακή στόχευση έκανε λόγο ο Ανδρέας Ξανθός, υπογραμμίζοντας ότι οι επικουρικοί γιατροί που έχουν προσληφθεί σε ΜΕΘ στη διάρκεια της πανδημίας είναι ελάχιστοι και ότι δεν μπορεί η προκήρυξη να αφορά μόνο αυτούς, αλλά όλους τους χιλιάδες επικουρικούς γιατρούς κάθε ειδικότητας που χρόνια τώρα στηρίζουν το ΕΣΥ και έχουν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Αλλιώς, όπως τονίζει ο τέως υπουργός Υγείας, η εξαγγελία αυτή του πρωθυπουργού δημιουργεί μια προκλητική ανισότητα στη μεταχείριση λειτουργών της «πρώτης γραμμής», ειδικά όσων υπηρετούν στα ΤΕΠ, στις κλινικές Covid, στα αναισθησιολογικά τμήματα, στις παιδιατρικές κλινικές, στα εργαστήρια συμβάλλοντας καθημερινά στην αξιοπρεπή φροντίδα των ασθενών με Covid.

Σύμφωνα με τον Αν. Ξανθό, η αναγνώριση της προσφοράς των εργαζομένων και η ενδυνάμωση του ΕΣΥ απαιτεί σχέδιο 15.000 μόνιμων προσλήψεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, το οποίο θα δώσει επαγγελματική προοπτική για τους σημερινούς συμβασιούχους και προοπτική σιγά-σιγά να αντιστραφεί το brain drain των νέων γιατρών, σχέδιο που, όπως σημειώνει, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν έχει, γιατί στην πραγματικότητα έχει «δυσανεξία» απέναντι στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Μια τρύπα... στο ΕΣΥ

Μια «επικοινωνιακή τρύπα στο νερό» χαρακτήρισε την εξαγγελία του πρωθυπουργού ο Πάνος Παπανικολάου, νευροχειρουργός στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και γ.γ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ο οποίος, μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο, εξήγησε ότι προ δεκαπενθημέρου υπήρξε μια τροπολογία Κικίλια που προέβλεπε ότι οι γιατροί που υπηρετούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, άσχετα αν είναι ενεργοί τώρα ή όχι και έχουν κάνει αίτηση για μόνιμη θέση στο ΕΣΥ και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι διαδικασίες, ακόμα κι αν δεν είναι πρώτη στην επιλογή, θα μονιμοποιηθούν.

«Δεν μπορώ να καταλάβω ποιους αφορά η εξαγγελία Μητσοτάκη» σημείωσε, αναφέροντας ότι στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Νίκαιας, όπου εργάζεται, δεν υπάρχει ούτε ένας που να τον αφορά γιατί όσοι είναι επικουρικοί είχαν κάνει αίτηση για μόνιμες θέσεις, άρα καλύπτονταν από την τροπολογία Κικίλια.

«Εξαγωγή» διασωληνωμένων

Ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, κάνοντας λόγο για εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, κατήγγειλε επίσης ότι από το Σάββατο που μας πέρασε μέχρι την Τετάρτη στην πτέρυγα νοσηλείας Covid του νοσοκομείου διασωληνώθηκαν τέσσερις ασθενείς, εκ των οποίων οι τρεις, με οδηγία των της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου που διαχειρίζεται τις κλίνες ΜΕΘ, κατευθύνθηκαν για νοσηλεία στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κορίνθου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, με αφορμή τη διακομιδή των ασθενών σε άλλο νομό, «ή δεν υπάρχουν ΜΕΘ κενές στην Αττική και όλα αυτά που λένε είναι ψέματα ή, ακόμα χειρότερα, υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες, οι οποίες όμως δεν διατίθενται στον λαουτζίκο, τους ασθενείς του κρατικού Νίκαιας, αλλά φυλάσσονται ως καβάντζα δεν ξέρω κι εγώ για ποιους».

Επιπλέον, κατήγγειλε ότι το ΕΚΑΒ δεν έχει γιατρούς για τις διακομιδές και ότι το ασθενοφόρο διαθέτει μόνο οδηγό και διασώστη, με αποτέλεσμα δύο γιατροί, όταν πρόκειται για διασωληνωμένους από το νοσοκομείο, να πρέπει να ντυθούν με στολές για να πάνε ταξίδι στην Κόρινθο και να γυρίσουν γιατί δεν έγιναν οι απαραίτητες προσλήψεις.

Η έλλειψη προσωπικού και οι προσλήψεις που δεν έγιναν είναι σύμφωνα με τον γρ. της ΟΕΝΓΕ ο λόγος που μειώθηκε στα νοσοκομεία η χειρουργική δραστηριότητα κατά 70%, καθώς το προσωπικό απασχολείται με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Το θράσος και η υποκρισία της κυβέρνησης περισσεύουν» υπογράμμισε ο Π. Παπανικολάου, τονίζοντας ότι ως Ενωτικό Κίνημα για την ανατροπή έχει προταθεί στην ΟΕΝΓΕ να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για διερεύνηση τυχόν εγκληματικών ενεργειών και παραλείψεων των αρμόδιων, για το πώς φτάσαμε εδώ που έχουμε φτάσει και να εξεταστεί γιατί δεν έκαναν σχεδόν τίποτα από αυτά που προτείνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL