Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C21.9°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.9°C
3 BF 26%
Lockdown / Σοβαροί ενδοιασμοί επιστημόνων για την άρση μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Σοβαροί ενδοιασμοί επιστημόνων για την άρση μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση

πανδημία lockdown Αθήνα
(EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ)

Το σχεδόν άνευ όρων άνοιγμα του τουρισμού και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με τον τρόπο που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι, θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση ευελπιστώντας να μην επαναληφθεί μια τρίτη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας.

Γι αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εχτές σημείωσε ότι «οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας». Με άλλα λόγια ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε εμμέσως ότι την τελευταία φορά το άνοιγμα έγινε χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά με βάση προαποφασισμένες ημερομηνίες.

Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο οι επιτελείς του παρακολουθούν τα δεδομένα και δίνουν μόνο ενδεικτικές ημερομηνίες, που μπορεί όμως να ανατραπούν. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται

  • το άνοιγμα των σχολείων, πιθανότατα μόνο της πρωτοβάθμιας και προσχολικής εκπαίδευσης, μετά την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου
  • το άνοιγμα του λιανεμπορίου περίπου στις 15 Δεκεμβρίου

Άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί με την εστίαση, καθώς η κυβέρνηση ακούει τις εισηγήσεις επιστημόνων που κατατάσσουν εστιατόρια και μπαρ ψηλά στους παράγοντες εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Πιθανότατα, πάντως, η χρήση των sms θα διαρκέσει ακόμα πολύ, ενώ εξετάζεται η διατήρηση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας έπειτα από μια συγκεκριμένη ώρα το βράδυ.

Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες

Την ίδια ώρα μέλης της Επιτροπής των ειδικών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού κρατούν πολύ επιφυλακτική στάση, ανατρέποντας τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη. 

Ο καθηγητής Τάκης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο ΣΚΑΙ είπε χαρακτηριστικά πως «νομίζω ότι είναι πρόωρη η συζήτηση για τις 7 Δεκεμβρίου. Θέλω να ελπίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε μια με δυο εβδομάδες», ενώ χαρακτήρισε άκαιρη τη συζήτηση περί ανοίγματος των σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου.

Να μην ανοίξουν πριν τα Χριστούγεννα τα σχολεία

Ακόμα πιο επιφυλακτική εμφανίστηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στον Αντ1 είπε πως χρειάζεται σταδιακό άνοιγμα των σχολείων μετά τα Χριστούγεννα. Επισήμανε δε πως αντί του ανοίγματος των σχολείων, μπορεί «να ανοίξει η αγορά. Όμως, με τις μάσκες μας, τις αποστάσεις και μεγάλη προσοχή».

Σημείωσε δε πως είναι «αδύνατο να φτάσουμε στα 500 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου» και σημειώνοντας πως είναι αδύνατο να εφαρμόσουμε όλοι τα μέτρα και πως «θα πάμε μία με δύο εβδομάδες πίσω», όσο αφορά στην άρση του lockdown. Εκτίμησε πως «ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων θα αργήσει, γιατί αναφέρεται σε δύο εβδομάδες πίσω».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL