Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.6°C13.3°C
1 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
9 °C
8.3°C10.0°C
1 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
8.9°C15.0°C
4 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.0°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.4°C10.0°C
2 BF 81%
Κορωνοϊός / Μόνοι και απροστάτευτοι γιατροί και κάτοικοι των νησιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Μόνοι και απροστάτευτοι γιατροί και κάτοικοι των νησιών

Κάτοικοι νησιών

Τα επίχειρα της χαμένης ευκαιρίας για επιχειρησιακή επάρκεια των δομών υγείας λόγω της Covid-19 βιώνουν σε όλη τη χώρα οι υγειονομικοί που δίνουν μάχη για να προασπίσουν τη ζωή, αλλά και οι κάτοικοι, ιδιαίτερα των νησιών και των απομακρυσμένων περιοχών, λόγω της εμμονικής και εγκληματικής απόφασης της κυβέρνησης να μην αξιοποιήσει την υγειονομική κρίση για την ενίσχυση του ΕΣΥ και της δημόσιας Υγείας.

Τραγικό αποτελέσματά της χωρίς ασφάλεια άσκησης της ιατρικής είναι απώλειες ζωών, χωρίς να έχουν την ευχερή και ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, όταν τη χρειάστηκαν, και κίνδυνοι για τους λιγοστούς υγειονομικούς. Αντί σε μια περίοδο πανδημίας να απαντηθούν άμεσα τα ζητήματα υποστελέχωσης ώστε να θωρακιστεί η δημόσια Υγεία, δημιουργώντας οργανικές θέσεις γιατρών και άμεση πλήρωσή τους με προσωπικό προκειμένου να ασκείται με ασφάλεια η ιατρική στα νησιά και να μην κινδυνεύουν μαζί με τους ασθενείς και οι γιατροί.

Κλείνει τα αυτιά της

Η κυβέρνηση άφησε ανεκμετάλλευτο όλο τον χρόνο, επιλέγοντας ακόμα και τώρα να μην ακούει τα αιτήματα και τις τεκμηριωμένες προτάσεις των υγειονομικών και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μέτρα ουσιαστικής προστασίας του ΕΣΥ και της κοινωνίας.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Κέντρου Υγείας Σπετσών, στο οποίο, αν και θεωρείται πολυδύναμο, υπηρετεί μόνο μια γιατρός παθολόγος, η οποία, παρά τις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν και από την υγειονομική κρίση, καλείται μόνη της να αντιμετωπίζει τους ασθενείς ενός ολόκληρου νησιού χειμώνα - καλοκαίρι.

Πρόσφατα μάλιστα η μοναδική γιατρός του νησιού, επιμελήτρια Α, χρειάστηκε να περιθάλψει και να παραπέμψει περιστατικό 27χρονης ασθενούς που διακομίστηκε το προηγούμενο Σάββατο από τις Σπέτσες μέσω του νοσοκομείου Ναυπλίου στην ειδική ΜΕΘ που έχει διαμορφωθεί για νοσούντες από Covid-19 στο νοσοκομείου ''Άγιος Ανδρέας''.

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αποκαλύπτει ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, με αφορμή την απώλεια ενός ανθρώπου 60 ετών από τη Φολέγανδρο, είναι ότι στο ΠΠΙ του νησιού υπηρετούν δυο αγροτικοί γιατροί χωρίς νοσηλευτή, την ίδια ώρα που δεν υπάρχει ασθενοφόρο εδώ και μεγάλο διάστημα ούτε οδηγός και διασώστης για να υποστηρίξουν τη λειτουργία του.

Κραυγαλέες ευθύνες

Ο βουλευτής τονίζει τις κραυγαλέες ευθύνες της κυβέρνησης, καθώς, παρά τη σχετικά έγκαιρη ανταπόκριση του ΕΚΑΒ, απ’ ό,τι φαίνεται συνεχίζονται οι δυσλειτουργίες και οι καθυστερήσεις στην πλήρη αξιοποίηση των μέσων για την κάλυψη των έκτακτων περιστατικών. Τα πτητικά μέσα δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», που κυρώθηκε με νόμο από τον Μάιο του 2019 και τροποποιήθηκε μετά επί κυβέρνησης Ν.Δ., ακόμα δεν έχουν παραληφθεί.

Επίσης τα τρία κατάλληλα εξοπλισμένα πλωτά του Λιμενικού, ένα εκ των οποίων σταθμεύει στη Νάξο, βρίσκονται αραγμένα εδώ και μήνες, από την ημέρα των εγκαινίων, λόγω ελλιπούς στελέχωσης από κατάλληλο προσωπικό, ενώ η οδηγία του ΕΟΔΥ για αεροδιακομιδή των ασθενών Covid, που πιθανώς θα υπάρξουν, αποκλειστικά με μία κάψουλα δυνητικά οδηγεί σε καθυστερήσεις μεταφοράς περιστατικών που χρήζουν εξαιρετικά επείγουσας διακομιδής.

Η δημόσια Υγεία είναι πρωτίστως άσκηση κοινωνικής πολιτικής και γίνεται με ευθύνη του κράτους που θέλει να υπάρχει δημόσια Υγεία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL