Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Συμβούλιο της Ευρώπης / «Απάνθρωπη, εξευτελιστική μεταχείριση μεταναστών» - Τρομακτικές καταγγελίες για την Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμβούλιο της Ευρώπης / «Απάνθρωπη, εξευτελιστική μεταχείριση μεταναστών» - Τρομακτικές καταγγελίες για την Ελλάδα

Πρόσφυγες Λέσβος Καρά Τεπέ
(EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ)

«Η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) διαπίστωσε ότι οι συνθήκες κράτησης στις οποίες κρατούνταν οι μετανάστες σε ορισμένες εγκαταστάσεις στην περιοχή του Έβρου και στο νησί της Σάμου θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση».

Με αυτή την φράση - κόλαφο η CPT, κλιμάκιο της οποίας επισκέφθηκε την Ελλάδα το διάστημα 13-17 Μαρτίου 2020, συνοψίζει στην έκθεσή της τα όσα είδαν τα στελέχη της, ενώ προχωρά σε σοβαρές αποκαλύψεις αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης προσφύγων και μεταναστών. 

Σε κελιά με ανεπαρκές φαγητό

Χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου, που εξέδωσε η CPT, υπογραμμίζεται πως υπάρχουν «δομικές ελλείψεις στην πολιτική κράτησης μεταναστών στην Ελλάδα». «Οι μετανάστες συνεχίζουν να κρατούνται σε κέντρα κράτησης που αποτελούνται από φραγμένα κελιά, που είναι γεμάτα με κρεβάτια, με κακό φωτισμό και εξαερισμό, ερεπωμένες τουαλέτες και διαλυμένα ή ανεπαρκή προϊόντα προσωπικής υγιεινής και υλικά καθαρισμού, ανεπαρκές φαγητό και χωρίς πρόσβαση σε υπαίθρια καθημερινή άσκηση» αναφέρει η Επιτροπή.

«Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω από τον υπερβολικό συνωστισμό σε πολλές από τις εγκαταστάσεις. Επιπλέον, δεν δόθηκαν στους μετανάστες σαφείς πληροφορίες σχετικά με την κατάστασή τους» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Τα παιδιά

Αναφορικά με τα παιδιά «η CPT διαπίστωσε για άλλη μια φορά ότι οικογένειες με παιδιά, παιδιά ασυνόδευτα και χωρισμένα από τις οικογένειές τους και άλλα ευάλωτα άτομα (με σωματικές ή ψυχικές ασθένειες ή έγκυες γυναίκες) κρατούνταν σε τέτοιες τρομακτικές συνθήκες χωρίς κατάλληλη υποστήριξη».

Προσθέτει δε πως «η CPT καλεί τις ελληνικές αρχές να τερματίσουν την κράτηση ασυνόδευτων παιδιών και παιδιών με τους γονείς τους σε αστυνομικά τμήματα. Αντ' αυτού, θα πρέπει να μεταφέρονται σε κατάλληλες εγκαταστάσεις υποδοχής που ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες ανάγκες τους».

Παράνομες επαναπροωθήσεις, κακομεταχείριση, χαστούκια και κλωτσιές

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι «η CPT έλαβε και πάλι συνεπείς και αξιόπιστους ισχυρισμούς για μετανάστες που υφίστανται pushbacks από τα σύνορα του ποταμού Έβρου προς την Τουρκία». «Οι ελληνικές αρχές πρέπει να ενεργήσουν για να αποτρέψουν τέτοιες επιστροφές» τονίζεται, ενώ η CPT εγείρει επίσης ανησυχίες για πράξεις της Ελληνικής Ακτοφυλακής, που εμποδίζουν την πρόσβαση βαρκών, που μεταφέρουν μετανάστες, σε οποιοδήποτε ελληνικό νησί, ενώ αμφισβητεί το ρόλο και τη συμμετοχή του FRONTEX σε τέτοιες επιχειρήσεις.

Η CPT καλεί επίσης τις ελληνικές αρχές «να λάβουν σθεναρά μέτρα για την εξάλειψη της κακομεταχείρισης των κρατουμένων μεταναστών από την αστυνομία». Η έκθεση αναφέρεται σε αρκετούς ισχυρισμούς από μετανάστες, ότι υπέστησαν κακομεταχείριση από μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας ή/και από την Ακτοφυλακή, είτε κατά τη σύλληψη, είτε μετά τη μεταφορά τους σε τόπο κράτησης. Η φερόμενη κακομεταχείριση συνίστατο κυρίως σε χαστούκια στο κεφάλι και κλοτσιές και χτυπήματα στο σώμα.

Η απάντηση της αστυνομίας

Στην απάντησή της, η Ελληνική Αστυνομία -αναφέρει η Επιτροπή- παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης των κρατουμένων μεταναστών. Δηλώνει επίσης ότι η εικαζόμενη πρακτική των pushbacks στα σύνορα είναι «αβάσιμη και εντελώς λανθασμένη». Όσον αφορά τους ασυνόδευτους ανηλίκους, γίνεται αναφορά, μεταξύ άλλων, σε μια νέα στρατηγική για τον τερματισμό της κράτησής τους και τη μεταφορά τους από τα κέντρα υποδοχής των νησιών σε ασφαλείς εγκαταστάσεις διαμονής στην ηπειρωτική χώρα.

Αντιδράσεις

«Η Έκθεση κόλαφος της CPT επιβεβαιώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο τα όσα εδώ και μήνες φωνάζουμε και η Κυβέρνηση κυνικά αρνείται χωρίς επιχειρήματα ακολουθώντας μια πολιτική για να ικανοποιήσει το ακροδεξιό και συντηρητικό ακροατήριο» αναφέρει ο τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός.

Όπως σημειώνει, «η παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ με την επαίσχυντη ΠΝΠ του Μαρτίου, με την οποία καταργήθηκε προσωρινά το δικαίωμα στο αίτημα για άσυλο, οι καταδίκες όσων λίγων κατάφεραν να περάσουν το ίδιο διάστημα με βαριές ποινές και η κράτηση τους σε φυλακές ποινικών, οι μαρτυρίες ξυλοδαρμών από ένστολους, η διεύρυνση του μέτρου της κράτησης ιδίως για τους ασυνόδευτους ανήλικους (μόνο θυμηδία προκαλεί η σχετική δήλωση του κου Μηταράκη),η ελλιπέστατη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας με τον κυνισμό και τη στοχοποίηση με την οποία αντιμετώπισε η πολιτεία τις καταγγελίες για push-backsδεν είναι παρά οι πιο έντονες πτυχές μιας πολιτικής που έχει ένα και μόνο αποτέλεσμα. Να εξαθλιώσει τους πρόσφυγες, να στρέψει απέναντί τους τις τοπικές κοινωνίες και να εκθέσεις διεθνώς της χώρα».

«Ακόμα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σήμερα το πρωί κοιτώντας προς την Ελλάδα έκανε σαφές ότι δεν μπορεί να είναι αποδεκτή η τακτική των επαναπροωθήσεων και ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται συνθήκες που διακινδυνεύουν την ανθρώπινη ζωή, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί η σύγκληση του ΔΣ της Frontex με αντικείμενο τις επαναπροωθήσεις από τις ελληνικές αρχές.

Το κερασάκι στην τούρτα της κατάρρευσης του κράτους δικαίου σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών ήρθε μόλις χθες, όταν ο πατέρας του εξάχρονου που πνίγηκε στα νερά του Αιγαίου λίγο έξω από την Σάμο βρέθηκε κατηγορούμενος για τον τραγικό θάνατο του ίδιου του παιδιού» τονίζει ο Γ. Ψυχογιός και προσθέτει:

«Δυστυχώς με τον ρυθμό που συνεχίζει να διευρύνει τις παραβιάσεις δικαιωμάτων και εγγυήσεων η Κυβέρνηση, θα χρειάζονται ολόκληροι τόμοι για την ετήσια Έκθεσηκαι οι προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο.

Κύριε Μηταράκη, κύριε Μητσοτάκη, σταματήστε τώρα να εκθέτετε τη χώρα και έναν λαό που μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες αποτέλεσε παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

«Η Ελλάδα που θαύμαζε και σεβόταν η Ευρώπη και ο πλανήτης, σήμερα με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει γίνει η Ελλάδα που τρώει το ένα χαστούκι μετά το άλλο» αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, σημειώνοντας πως όλα όσα καταγράφονται στην Έκθεση «μας προσβάλλουν, όλα αυτά είναι ενάντια στις πολιτικές παραδόσεις της χώρας, όλα αυτά δεν είναι Ελλάδα». Κατέληξε δε λέγοντας «κύριοι Μητσοτάκη, Μηταράκη & Χρυσοχοΐδη, εκθέτετε τη χώρα μας!».

Διαβάστε την έκθεση της CPT και την απάντητη της ελληνικής κυβέρνησης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL