Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Κορωνοϊός / Lockdown από την υποστελέχωση στα νοσοκομεία εκτός Αττικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Lockdown από την υποστελέχωση στα νοσοκομεία εκτός Αττικής

ΜΕΘ

Η έλλειψη σχεδίου από την πλευρά της κυβέρνησης είχε ως αποτέλεσμα τα κεντρικά νοσοκομεία της χώρας να αναλάβουν όλο το βάρος και τώρα ένα - ένα να καταρρέουν. Κύρια αιτία της κατάρρευσής τους είναι η απόλυτη έλλειψη συντονισμού μεταξύ ΥΠΕ με διοικήσεις και υγειονομικού τομέα με Περιφέρεια και δήμους, καθώς και η μη αξιοποίηση μικρότερων δομών Υγείας, με αποτέλεσμα όλο το βάρος να πέφτει στα νοσοκομεία.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, επιχειρούν να ανοίξουν κλινικές με το ίδιο προσωπικό, οδηγώντας γιατρούς και νοσηλευτές στην εξάντληση. Χαρακτηριστικό είναι ότι 60 με 70 νοσηλευτές στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων είτε νοσούν είτε βρίσκονται σε καραντίνα ή μεταφέρονται εξαιτίας εσωτερικών ανακατατάξεων για να διαμορφωθούν τα 79 κρεβάτια ΜΕΛ. Μόλις στις 11.11.2020 εγκρίθηκε η σύσταση 6 νέων οργανικών θέσεων γιατρών του ΕΣΥ για τη στελέχωση 8 ΜΕΘ, τη στιγμή που ώς τώρα δεν είχε γίνει καμία πρόσληψη.

Εξαιτίας της ανυπαρξίας σχεδίου το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο οδεύει σε ένα ιδιότυπο εσωτερικό lockdown από την υποστελέχωση. Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο, αφού όλοι οι ασθενείς με Covid από τις γύρω περιοχές μεταφέρονται σε αυτό. Υπάρχει μία γενική ΜΕΘ και μόνο μία από τις δύο μονάδες (με 8 κρεβάτια η κάθε μία) για νοσηλεία θετικών κρουσμάτων ήταν σε λειτουργία. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανοίξει και η άλλη, με εσωτερική μετακίνηση προσωπικού, ώστε να δεχθεί ασθενείς από τη Θεσσαλονίκη.

Μόλις τη Δευτέρα (9.11.2020) άρχισαν να γίνονται τεστ στους εργαζόμενους σε ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών), ΜΕΘ και ΜΕΛ, αλλά όχι και στο υπόλοιπο προσωπικό. Από τις 4 ΜΕΛ, μόνο οι δύο έχουν αρνητική πίεση, γιατί δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για κάτι τέτοιο. Στα άλλα νοσοκομεία της Ηπείρου δεν υπάρχει καμία υποδομή ούτε ανθρώπινο δυναμικό.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό, το Νοσοκομείο διοικείται από μια κλειστή ομάδα, μια κάστα εκλεκτών φιλικά προσκείμενων στην κυβέρνηση, ενώ ρόλο εκπροσώπου Τύπου αναλαμβάνει ο πρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων που πρόσκειται στη ΔΑΚΕ!

Στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων "Ι. Χατζηκώστα" υπάρχουν μόλις 8 κρεβάτια ΜΕΘ για Covid. Μέρα παρά μέρα εφημερεύει για έκτακτα περιστατικά και Covid, με μόλις 7 παθολόγους και κανέναν πνευμονιολόγο. Η διοίκηση δεν έχει προκηρύξει ούτε μία θέση κλινικού παθολόγου, πνευμονιολόγου και εντατικολόγου, παρά την επέλαση του β’ κύματος της πανδημίας και τα πολλά κρούσματα από τα γηροκομεία.

Στο πολυδύναμο ιατρείο, μια ξεχωριστή πτέρυγα που προοριζόταν για μονάδα απεξάρτησης αλκοολικών, λειτουργούν 24 κρεβάτια για ασθενείς με Covid, με το ήδη υπάρχον προσωπικό συν τρεις παθολόγους που μεταφέρθηκαν από τα ΤΟΜΥ, χωρίς η μονάδα να διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Με τις θυσίες των εργαζομένων, την υπερεργασία τους χωρίς εξοπλισμό, τα νοσοκομεία δίνουν μάχη για να σταθούν. Από την πολιτεία δεν έχει γίνει τίποτα το συντεταγμένο, καταγγέλλουν οι γιατροί και μιλούν για υποτυπώδη περίθαλψη και στα δύο νοσοκομεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η οριακή αυτή κατάσταση καταγράφεται τη στιγμή που δεν έχει ξεκινήσει καν ο ιός της γρίπης. Τα νοσοκομεία της χώρας είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση εξαιτίας της υποστελέχωσής τους, ενώ όλο το δυναμικό τους είτε σε προσωπικό είτε σε εξοπλισμό διατίθεται για την αντιμετώπιση της Covid, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι ασθενείς να μένουν στο περιθώριο... Στην Ελλάδα του 2020, αλίμονο αν αρρωστήσει κανείς και δεν διαθέτει χρήματα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL