Κορωνοϊός / Δύο κρούσματα στην ΕΡΤ

Κορωνοϊός / Δύο κρούσματα στην ΕΡΤ

Ήταν θέμα χρόνου. Το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού έκανε την εμφάνιση του στο ολοκαίνουργιο newsroom της ΕΡΤ.

Πρόκειται για δημοσιογράφο- ρεπόρτερ, ο οποίος, βρέθηκε θετικός χθες Τρίτη το βράδυ, μετά από τεστ στο οποίο υποβλήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δημοσιογράφος βρισκόταν στο newsroom την περασμένη Παρασκευή εργάστηκε και το περασμένο Σαββατοκύριακο εκτός Ραδιομεγάρου.

Η ανησυχία είναι έκδηλη μεταξύ των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, ιδίως όσων εργάζονται στοιβαγμένοι στο newsroom, δηλαδή η σύνταξη των Δελτίων Ειδήσεων, το ρεπορτάζ, ελεύθερο, πολιτικό, οικονομικό, εξωτερικό Δελτίο, η σύνταξη του internet, οι προϊστάμενοι κ.ά., δηλαδή περί τα 30- 50 άτομα καθημερινά, με αιχμή τις μεσημεριανές ώρες.

Αυτοί που είναι πιο ήσυχοι προς το παρόν είναι οι εργαζόμενοι στο ραδιόφωνο (εσωτερική σύνταξη, ρεπόρτερ κλπ), καθώς αρνήθηκαν κατηγορηματικά προ ημερών να υπακούσουν στη διοίκηση, να κατέβουν από τον 3ο όροφο στον 1ο και να αναμιχθούν με τους συναδέλφους τους.

Εντός της ημέρας αναμένεται η αντίδραση της διεύθυνσης Ειδήσεων και της διοίκησης της ΕΡΤ, οι οποίες φέρουν την ευθύνη για τη λήψη άμεσων μέτρων. Θα γίνει άμεσα απολύμανση των εγκαταστάσεων; Θα προχωρήσουν σε μαζικά τεστ στο προσωπικό τουλάχιστον του newsroom; Ως τότε θα μπουν οι εργαζόμενοι σε καραντίνα;

Το κρούσμα κορωνοϊού είναι αποτέλεσμα της άρνησης της διεύθυνσης ειδήσεων και ενημέρωσης της ΕΡΤ να λάβει τα αναγκαία μέτρα, τόσο για την τηλεργασία των δημοσιογράφων, όσο και για την ασφαλή αποστασιοποίηση μεταξύ των εργαζομένων, αλλά και την οργάνωση της εργασίας ανά «κλειστές» ομάδες που δε έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Δεν φρόντισε επίσης να παραμένουν εκτός του κτιρίου της ΕΡΤ όσοι εργάζονται σε εξωτερικά ρεπορτάζ.

Η σπουδή να λειτουργήσει εν μέσω κορωνοϊού το newsroom, χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις απόστασης και εξαερισμού, έφερε αναπόδραστα το πρώτο κρούσμα, με ευθύνη της διοίκησης.

Και δεύτερο κρούσμα

Δεύτερο κρούσμα κορωνοϊού εντοπίστηκε στο προσωπικό της ΕΡΤ. Πρόκειται για τεχνικό, ο οποίος συμμετείχε σε συνεργείο σε εξωτερικό γύρισμα προ ημερών, που αφορούσε διαφημιστικό σποτ για το πρόγραμμα της ΕΡΤ. Στο γύρισμα συμμετείχαν επίσης επιπλέον τεχνικοί, δημοσιογράφοι και ηθοποιοί.

Η Γενική Διεύθυνση Τεχνολογίας της ΕΡΤ αποφάσισε αμέσως να θέσει σε καραντίνα το σύνολο των συμμετεχόντων στο γύρισμα.

Άγνωστο παραμένει ακόμη τι θα πράξει η Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι στο newsroom του Ραδιομεγάρου, όπου εντοπίστηκε άλλο κρούσμα αργά χθες το βράδυ, βρίσκονται στα όρια του πανικού. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι προ ολίγου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων των δημοσιογράφων με τη διοίκηση της ΕΡΤ, ενώ σχετικά ειδοποιήθηκε και η ΕΣΗΕΑ.

Οι εκπρόσωποι της ΕΡΤ είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει τη διοίκηση της ΕΡΤ για τους κινδύνους που κρύβει η εργασία μεγάλου αριθμού δημοσιογράφων σε κοινή αίθουσα και είχαν ενημερώσει σχετικά και την ΕΣΗΕΑ, όπως φαίνεται από την επιστολή.