Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Κορωνοϊός / Νοσηλεία σε νοσοκομεία που δεν είναι αναφοράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Νοσηλεία σε νοσοκομεία που δεν είναι αναφοράς

Νοσοκόμοι
Οι γιατροί της Παθολογικής Κλινικής της Ν.Μ. Μεσολογγίου δηλώνουν έκπληκτοι για την απόφαση της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ και του διοικητή της μονάδας να μεταφερθούν για νοσηλεία επιβεβαιωμένοι ασθενείς καθώς, όπως τονίζουν, δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς

Τη μεταφορά ασθενών με Covid-19 από νοσοκομεία άλλων νομών, που δέχονται έντονες πιέσεις λόγω υψηλού επιδημιολογικού φορτίου (Γιάννενα, Θεσσαλονίκη) στα νοσοκομεία του νομού Αιτωλοακαρνανίας αποφάσισε η 6η ΥΠΕ, παρά τις καταγγελίες του υγειονομικού προσωπικού και των νοσοκομειακών γιατρών για ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες και σε υποδομές, με αποτέλεσμα, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι γιατροί της Ν.Μ. Μεσολογγίου, η νοσηλεία των συγκεκριμένων περιστατικών να αντίκειται στην ορθή ιατρική πρακτική.

Το υγειονομικό προσωπικό του νομού Αιτωλοακαρνανίας, με αφορμή τη μεταφορά ασθενών με Covid-19 από το πληρέστατο Π.Ν. Ιωαννίνων, εκφράζει κραυγή αγωνίας για τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και σε υποδομές και τις εντεινόμενες πιέσεις που δέχονται οι δομές Υγείας της ευρύτερης περιοχής και κυρίως για την έλλειψη κυβερνητικού σχεδίου ενίσχυσης των δομών προκειμένου τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του νομού να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας  Άρτας, το νοσοκομείο βρίσκεται σε καθημερινή εφημερία και 24ωρη λειτουργία όλο το έτος και διαθέτει τέσσερις γιατρούς του ΕΣΥ στην Πνευμονολογική Κλινική, τέσσερις γιατρούς του ΕΣΥ στην Παθολογική καθώς και ειδικευόμενους και αγροτικούς γιατρούς, ενώ πριν από λίγες ημέρες άρχισε να λειτουργεί ο μοριακός αναλυτής από το υπάρχον προσωπικό.

Παρά τις αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας, τονίζουν, δεν έγινε καμία αύξηση του προϋπολογισμού για τη λειτουργία του νοσοκομείου και δεν προσλήφθηκε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για τις ανάγκες νοσηλείας Covid-19.

Ενίσχυση

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου  Άρτας καλούν τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να σεβαστούν τον καθημερινό τους αγώνα με την ασθένεια και να συνδράμουν τα αιτήματά τους, που δεν είναι άλλα από την ενίσχυση του νοσοκομείου με πόρους και προσωπικό, με στόχο την έγκαιρη, ασφαλή και αποτελεσματική νοσηλεία των ασθενών.

Επίσης τονίζουν ότι το νοσοκομείο  Άρτας δέχεται αφόρητες πιέσεις να νοσηλεύσει και άλλους ασθενείς από τα Γιάννενα, χωρίς να υπάρχει καμία υποδομή για αυτά.

Η  Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Αιτωλοακαρνανίας και οι γιατροί της Παθολογικής Κλινικής της Ν.Μ. Μεσολογγίου, σε επιστολή τους προς τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ και τον διοικητή του Ν.Μ. Μεσολογγίου, τονίζουν ότι ως γιατροί, όπως πάντα, θα κάνουν την υπέρβαση και θα κρατήσουν όρθιο το σύστημα Υγείας. Το ίδιο ζητούν και από την Πολιτεία, δηλαδή ενίσχυση του νοσοκομείου σε ιατρικό προσωπικό, αλλά κυρίως σε τεχνολογικό εξοπλισμό, τονίζοντας την αξία της επαρκούς περίθαλψης στη δραστική μείωση της θνητότητας από την Covid-19.

Ελλείψεις

Οι γιατροί της Παθολογικής Κλινικής της Ν.Μ. Μεσολογγίου δηλώνουν έκπληκτοι για την απόφασή της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ και του διοικητή της μονάδας να μεταφερθούν για νοσηλεία επιβεβαιωμένοι ασθενείς καθώς, όπως τονίζουν, δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς, δεν διαθέτει καθημερινή κάλυψη αναισθησιολόγων, δεν διαθέτει δυνατότητα αξονικής τομογραφίας (υπάρχει αξονικός αλλά δεν υπάρχει ακτινολόγος), δεν διαθέτει ΜΕΘ, δεν διαθέτει πνευμονολόγο, δεν διαθέτει λοιμωξιολόγο και, ως εκ τούτου, αντίκειται στην κοινή λογική και στην ορθή ιατρική πρακτική η νοσηλεία των συγκεκριμένων περιστατικών, διότι ενέχει κινδύνους για τους ασθενείς.

Μάλιστα ζήτησαν από τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ έγγραφη και όχι προφορική εντολή για τη νοσηλεία κρουσμάτων και γραπτή εντολή (εντέλλεσθε) από τη διοίκηση της Ν.Μ. Μεσολογγίου για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων περιστατικών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL