Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
Κορωνοϊός / «Περισσότερα από 10.000 τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / «Περισσότερα από 10.000 τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη»

Θεσσαλονίκη τεστ κορωνοιός
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Την εκτίμηση ότι εφόσον τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη είναι περίπου 2.000, «τότε οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, με αθέλητη διασπορά είναι τουλάχιστον 10.000», εξέφρασε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, βασιζόμενος στην έρευνα στα λύματα της πόλης που διενεργεί το Αριστοτέλειο.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη, από τις 06:00 οι περιφέρεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Ροδόπης, εισήλθαν στο «επίπεδο 4» των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

https://www.youtube.com/watch?v=f1tzeOhtU9A

Ο πρύτανης του ΑΠΘ πρόσθεσε μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι η εν λόγω μελέτη λειτουργεί ως προπομπός της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης, καθώς με θετικό το 5% των μαζικών τέστ κορωνοϊού που έγιναν χθες, οι μετρήσεις στα λύματα της πόλεις «έδειχναν» εδώ και ημέρες την έξαρση της επιδημίας.

Η διεπιστημονική μελέτη των επτά τμημάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου μαζί με τους επιστήμονες της ΕΥΑΘ δείχνει ότι οι τιμές που βρίσκουμε στα λύματα είναι τρεις με τέσσερις ημέρες πιο μπροστά από την επιδημιολογική εικόνα, επεσήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ και προειδοποίησε ότι αν δεν λαμβάνονταν μέτρα, «σε 15 μέρες θα είχαμε δεκαπλάσιο φορτίο».

Φόβοι για τη διασπορά του κορωνοϊού μετά το τριήμερο του Αγ. Δημητρίου

Τους φόβους του για το γεγονός ότι «το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου πολλοί πήγαν εκδρομή σε θέρετρα γύρω από τη Θεσσαλονίκη» και η διασπορά του κορωνοϊού να διευρύνθηκε εξέφρασε κάπως καθυστερημένα μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Δυστυχώς τα αποτελέσματα θα τα δούμε τις επόμενες ημέρες», και πρόσθσε ότι «ήμασταν σε μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων και φτάσαμε σε πολύ μεγάλο αριθμό. Οι αναλύσεις στα λύματα από το ΑΠΘ δείχνουν πέντε φορές παραπάνω φορτίο ιού στην πόλη μας, κάτι που σημαίνει ότι το πράγμα εκτινάχθηκε. Αρχικά δεν υπήρχε και καθόλου φορτίο στα νοσοκομεία. Τώρα και εκεί το πράγμα αρχίζει να γίνεται δύσκολο».

https://www.youtube.com/watch?v=h9t4Ou4PUu8

Στο «κόκκινο» Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη

Στο «κόκκινο» πέρασαν από τις 06:00 οι περιφέρεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Ροδόπης, εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας Ν. Παπαϊωάννου, η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα έχει δεκαπλασιαστεί από την 12η Οκτωβρίου, ενώ στη μέτρηση της 27ης Οκτωβρίου διαπιστώθηκε «τρομακτική αύξηση της συγκέντρωσής του σε σχέση με την αύξηση που είχε καταγραφεί την 21η Οκτωβρίου», όταν δηλαδή η πόλη ήταν στην αρχή της έκρηξης των κρουσμάτων.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.211 νέα κρούσματα, τα 275 από τα οποία στη Θεσσαλονίκη, όπου από σήμερα ισχύουν τα μέτρα που προβλέπονται στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) με μοναδική εξαίρεση, το ζήτημα των χερσαίων, θαλασσίων και αεροπορικών συνδέσεων και μετακινήσεων.

Η εξαίρεση των μετακινήσεων από τα γενικά μέτρα του επιπέδου 4 για τις τρεις αυτές περιοχές θα ισχύσει έως και τη Δευτέρα στις 06:00 το πρωί, ενώ σήμερα αναμένεται να επαναξιολογηθεί συνολικά για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο συγκεκριμένο επίπεδο, το ζήτημα των μετακινήσεων.

Από σήμερα λοιπόν στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα και στη Ροδόπη, η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική παντού (εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους), ενώ σε ισχύ τίθεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 5 το πρωί  και η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Επιπλέον, αναστέλλεται η λειτουργία σε:

- Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»

- Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια

- Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες

-Κινηματογραφικές προβολές

-Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων. Οι πρόβες θα γίνονται μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης

- Κέντρα διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ

- Μουσικές σκηνές

- Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]

-Παιδότοποι

- Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων (επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση)

-Γυμναστήρια

- Συνέδρια / Εκθέσεις

-Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

-Εμποροπανηγύρεις

-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν.4497/2017 (Α’ 171)

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, όπως και τα κομμωτήρια, τις υπηρεσίες μανικιούρ- πεντικιούρ, τα ινστιτούτα αισθητικής κ.λπ., στις περιφερειακές ενότητες που εντάσσονται στο επίπεδο 4, θα λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους του επιπέδου 3.

Σημειώνεται ότι εκτός από τις περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Ροδόπης στο επίπεδο 4 ήδη βρίσκονται Ιωάννινα, Καστοριά, Κοζάνη, και Σέρρες.

Επίσης, στο επίπεδο 3 πέρασαν από τις 06:00 οι περιφερειακές ενότητες της Δράμας, Έβρου, Ημαθίας, Καβάλας, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας και Χαλκιδικής και τίθενται σε ισχύ η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καθώς επίσης και η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 12:30 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί.

Ελάχιστοι κυκλοφορούσαν στους δρόμους των Σερρών σύμφωνα με το seleo.gr καθώς η πόλη βρίσκεται στο επίπεδο 4.

https://www.youtube.com/watch?v=1Sa4i037wI8&feature=emb_title

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL