Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Κυβέρνηση / Αποκλείει ασθενείς από τη Δημόσια Πρωτοβάθμια Υγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση / Αποκλείει ασθενείς από τη Δημόσια Πρωτοβάθμια Υγεία

Κικίλιας

Οργή και αγανάκτηση εκφράζουν οι πολίτες με χρόνια νοσήματα καταγγέλλοντας ότι ακυρώνονται τα προγραμματισμένα ραντεβού τους στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας και μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς όσοι έχουν τη δυνατότητα για να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα και τις απαραίτητες εξετάσεις.

Αδιαμφισβήτητα, είναι απαραίτητη, έστω και καθυστερημένα, η εμπλοκή της πρωτοβάθμιας φροντίδας και των δομών της (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Περιφερειακά Ιατρεία) για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Ο τρόπος όμως που επέλεξε η κυβέρνηση να εντάξει την πρωτοβάθμια φροντίδα στην αντιμετώπιση της Covid-19, χωρίς προσλήψεις, με μετακινήσεις - μπαλώματα και χωρίς καμία επένδυση στο δημόσιο σύστημα Υγείας και στην πρωτοβάθμια φροντίδα, έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι ασθενείς να προσφεύγουν για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ιδιωτικά κέντρα ή να μην παρακολουθούν επιμελώς τα νοσήματά τους.

Απόρροια της απογύμνωσης των δομών Υγείας είναι η περίπτωση του κ. Γιάννη Μ.

Ο κ. Γιάννης καταγγέλλει ότι ενώ είναι βαριά ασθενής, μετά από χειρουργείο, καλεί στον πενταψήφιο αριθμό που κλείνονται τα ραντεβού στα Κέντρα Υγείας, για να συνταγογραφήσει τα φάρμακά του στο Κ.Υ. Χαλανδρίου, όπου εξυπηρετείτο κάθε μήνα μέσα σε διάστημα 10-15 ημερών. Τους τελευταίους δύο μήνες του κλείνουν ραντεβού μετά από δυο μήνες κι αυτό του το έχουν ακυρώσει δύο φορές χωρίς ενημέρωση. Ο κ. Γιάννης διαμαρτύρεται γιατί τα 700 ευρώ σύνταξη που παίρνει δεν του επιτρέπουν να αποταθεί σε ιδιώτη γιατρό.

Πρόκειται για απίστευτα πρωτόγνωρη ταλαιπωρία, καταγγέλλει ο 73χρονος καθώς το πρώτο ραντεβού ακυρώθηκε γιατί, όπως του είπαν, ήταν φουλαρισμένα λόγω εμβολιασμών κατά της γρίπης, ενώ τη δεύτερη φορά ακυρώθηκε μετά από τηλεφωνική ενημέρωση γιατί το Κέντρο Υγείας Χαλανδρίου έχει μετατραπεί σε κέντρο Covid.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ούτε μία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας, παρά τις δεσμεύσεις της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεταρρύθμιση για την ΠΦΥ στόχευε, από το ξεκίνημά της, το 2018, στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης με υποχρεωτική εγγραφή ολόκληρου του πληθυσμού σε έναν οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα αποτελούσε το πρώτο σημείο επαφής για τον ασθενή και θα συνέβαλλε στην αποφόρτιση των νοσοκομείων.

Οι ΤΟΜΥ διασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση και προστασία του πληθυσμού που έχει ανάγκη ΠΦΥ, ενώ η κυβέρνηση με τη συμπεριφορά της (απραξία) τη θέτει εκτός.

Ενδεικτικά, 127 ΤΟΜΥ είχαν αναπτυχθεί απ το 2018 ώς τον Ιούνιο του 19. Μετά από 15 μήνες, ο αριθμός τους παραμένει ίδιος, παρότι είναι δέσμευση της χώρας μας προς την Ε.Ε. και τον ΠΟΥ που στήριξαν την πρωτοβουλία της πρώην κυβέρνησης, έχοντάς την μάλιστα και ως πρότυπο.

Σήμερα, παρά τις αυξημένες ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία, η κυβέρνηση απαξιώνει το έργο τους γιατί είναι προσηλωμένη στις συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ακυρώσει τις ΤΟΜΥ και να επιστρέψει στο μοντέλο πριν από τη μεταρρύθμιση (ΤΟΜΥ), προχωρώντας με εταιρικές σχέσεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα και συμβασιούχους ιδιώτες ιατρούς στην αποζημίωση κατά πράξη, με μέγιστο αριθμό επισκέψεων 200 ανά μήνα.

Με δεδομένη την πάγια, ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας, μεροληψία της κυβέρνησης υπέρ του ιδιωτικού τομέα, είναι μεγάλη ανάγκη να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας και η μεταρρύθμιση για την πρωτοβάθμια φροντίδα των ΤΟΜΥ και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού έτσι ώστε να μην απαξιωθούν στο όνομα συντεχνιακών πιέσεων ή νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών της κυβέρνησης και να μπει τέλος στην υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL