Κορωνοϊός / Τα στοιχεία του Τσιόδρα που κινητοποίησαν το Μαξίμου

Κορωνοϊός / Τα στοιχεία του Τσιόδρα που κινητοποίησαν το Μαξίμου

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους 13 Περιφερειάρχες λίγες ώρες πριν το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους πολίτες με τα νέα μέτρα.

Ο κ. Τσιόδρας κατά την αναλυτική παρουσίαση των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και της κατάστασης του Συστήματος Υγείας, προειδοποίησε ότι η μεταφορά του ιού από τις νεότερες ηλικίες στους μεγαλύτερους είναι το μεγάλο πρόβλημα που θα αυξήσει την πίεση στο σύστημα Υγείας.

Συγκεκριμένα όπως είπε η πρώτη ηλικιακή ομάδα σε κρούσματα είναι πλέον η ομάδα 18-24 ετών και δεύτερη η ηλικιακή ομάδα 25-34. Η μεταφορά του ιού από τις παραπάνω ομάδες στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας. 

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός σε περιοχές που έχουν σήμερα χαμηλό αριθμό κρουσμάτων γιατί όπως έχει δείξει η εμπειρία η κατάσταση μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα.

Ο πρωθυπουργός εμμέσως πλην σαφώς αναφέρθηκε σε απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή εστιάζεται στην διασκέδαση τις βραδινές ώρες καθώς και σε ορισμένες συγκεκριμένες εστίες που έχουν να κάνουν με γηροκομεία, πρόσφυγες αλλά η μετάδοση πιά του ιού, όπως θα σας εξηγήσει και ο κύριος καθηγητής, είναι κυρίως συνδεδεμένη με  δραστηριότητα των νέων και απόλυτα συνυφασμένη με την κινητικότητα και την διασκέδαση κυρίως βραδινές ώρες».

Αίσθηση, προκάλεσε, πάντως, η αναφορά του ότι υπάρχει σκέψη για τις περιοχές που είναι στην κατηγορία 4, να παραμείνει ανοιχτό το λιανεμπόριο «Διότι βλέπουμε ότι δεν έχουμε στο λιανεμπόριο μετάδοση».