Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Κυβέρνηση / Ατομική ευθύνη και το τεστ για τον κορωνοϊό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση / Ατομική ευθύνη και το τεστ για τον κορωνοϊό

τεστ γιατρος κορωνοιος
EUROKINISSI/ΙΣΜΗΝΗ ΚΑΡΛΗ

Η κυβέρνηση έχει μετατρέψει σε ατομική υπόθεση μια εξέταση που αφορά τη δημόσια υγεία και, όπως σε όλη την Ευρώπη, πρέπει το κόστος της να καλύπτεται από την Πολιτεία τονίζει ο Ανδρέας Ξανθός σε συνέντευξή του στο ieidiseis.gr, στηλιτεύοντας παράλληλα τη μεροληπτική στάση τής κυβέρνησης προς τις ιδιωτικές κλινικές, που ευνοούνται σκανδαλωδώς μέσα στην πανδημία, με διπλασιασμό του ημερήσιου νοσηλίου και μπορώντας να λειτουργούν εντελώς εκτός προδιαγραφών ασφαλείας λόγω της πρόσφατης ΚΥΑ που τους δίνει τη δυνατότητα να αυξήσουν έως 40% τις κλίνες ΜΕΘ με το ίδιο προσωπικό.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις καταγγελίες τής «Α» για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις προς τον ιδιωτικό τομέα, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση περιμένει να «περάσει η μπόρα» και να επιστρέψει στη γνωστή νεοφιλελεύθερη λογική των ΣΔΙΤ, της εκχώρησης λειτουργιών του ΕΣΥ σε ιδιώτες επενδυτές και της δημιουργίας «ζωτικού χώρου» στην ιδιωτική ασφάλιση Υγείας.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό, είναι πρόκληση που ο Γκ. Μαγιορκίνης παραμένει μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων μετά την αποκάλυψη ότι υπήρξε προνομιακή μεταχείριση του ιδιωτικού εργαστηρίου στο οποίο ήταν επιστημονικός υπεύθυνος. «Αυτό είναι ο ορισμός της σύγκρουσης συμφερόντων» αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας το αίτημα για στοχευμένους προληπτικούς ελέγχους σε δομές και πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας, αύξηση της δυναμικότητας των δημόσιων εργαστηρίων, διαφάνεια στη συνεργασία με ιδιωτικά εργαστήρια και όχι προκλητική εύνοια συγκεκριμένων συμφερόντων.

Δεν είναι πραγματικότητα ο διπλασιασμός των κλινών ΜΕΘ

«Οι 940 ΜΕΘ που επικαλείται το υπουργείο Υγείας προκύπτουν μαζί με τις 180 κλίνες του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών νοσοκομείων, που βεβαίως προϋπήρχαν και δεν τις άνοιξε η κυβέρνηση» τονίζει ο τέως υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «η Ν.Δ. δεν άνοιξε ούτε ένα νέο κρεβάτι εντατικής μέχρι την έναρξη της πανδημίας, διότι δεν είχε σχέδιο να ενισχύσει τις δημόσιες ΜΕΘ, αλλά να ευνοήσει τον κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό τομέα της Υγείας».

«Αν είχαν διπλασιαστεί οι ΜΕΘ», ρωτάει σκωπτικά, «τότε γιατί από την αρχή του δεύτερου κύματος με μάξιμουμ 100 διασωληνωμένους, ‘ζορίζονται’ τα νοσοκομεία και αρχίζουν να διοχετεύουν περιστατικά μη Covid σε ιδιωτικές κλινικές;».

Είναι απαραίτητο ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αναχαίτιση της πανδημίας

Για να αποφύγουμε μια εκθετική, και άρα μη διαχειρίσιμη, αύξηση των κρουσμάτων στον γενικό πληθυσμό, που θα πιέσει αφόρητα το δημόσιο σύστημα Υγείας και μοιραία θα ενεργοποιήσει σενάρια αυστηρότερων περιορισμών (τοπικών ή γενικών), με τις γνωστές παρενέργειες στη ζωή όλων μας, χρειάζεται να υλοποιηθεί πλάνο 15.000 μόνιμων προσλήψεων σε βάθος τριών - τεσσάρων χρόνων, με αυξημένη μοριοδότηση των υπηρετούντων συμβασιούχων (επικουρικοί γιατροί, λοιπό επικουρικό προσωπικό, εργαζόμενοι μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ), αναβάθμιση του μισθολογίου των υγειονομικών, ειδικά κίνητρα για τις άγονες - νησιωτικές περιοχές και για τις ‘άγονες’ ειδικότητες (Αναισθησιολογία, Εντατικολογία κ.λπ.) και ταυτόχρονα, τη θεσμοθέτηση της αυτόματης προκήρυξης (χωρίς ΠΥΣ, δηλαδή έγκριση από τα συναρμόδια υπουργεία) όλων των κενούμενων θέσεων στο ΕΣΥ λόγω συνταξιοδότησης ή αποχώρησης προσωπικού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL